Az EU a kóser és a halal vágásról egyeztetett zsidó és muszlim vezetőkkel

2022. Október 24. / 11:13


Az EU a kóser és a halal vágásról egyeztetett zsidó és muszlim vezetőkkel

Az EU vezető tisztviselői meghívták a zsidó és muzulmán közösségek vezetőit, hogy megvitassák a rituális kóser és a halal vágások kérdését, amit egyes meghívottak a vallásszabadság biztosítása felé tett előrelépésként jellemeztek – írja az Euronews tudósítására és a The Times of Israel cikkére hivatkozva a Szombat. A megbeszélést az EU antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja, Katharina von Schnurbein hívta össze. 

A találkozón mintegy 30 uniós tisztviselő és körülbelül 20 vallási közösségi vezető volt jelen. E vallási közösségek és az unió között régóta feszült vita zajlik, mivel sokan a vallásszabadság elleni támadásnak tartják a rituális állatvágások tilalmát, ürügynek tartva csupán az állatvédelmi okokat.

„Voltak már korábban is olyan ülések az EU-ban, ahol a szószólók megvédték a kóser vágást” – mondta Menachem Margolin rabbi, a brüsszeli székhelyű Európai Zsidó Egyesület vezetője, aki szerint azonban ez volt az első, amelyen érdemben elő is adhatták az érveiket.

Az állatvédők szerint a sehita (a kóser vágás) és muszlim megfelelője, a zabiha (halal vágás) kegyetlen, mivel mindkét módszer kizárja az állatok leölés előtti elkábítását. E hagyományok hívei szerint azonban ezek nem okoznak nagyobb szenvedést az állatoknak, mint a gépesített vágási módszerek, amelyeknél nagyobb a meghibásodási arány és kevesebb figyelmet fordítanak az egyes állatokra.

Az európai zsidó közösségekben feszültséget keltett az Európai Bíróság 2020-as ítélete, miszerint az Európai Unió tagállamai megtilthatják a kóser vágást. A belga alkotmánybíróság tavaly októberben megerősítette az ítéletet, helybenhagyva ezzel a Vallónia és a Flandria régió törvényhozói által 2017-ben elfogadott jogszabályokat.

Forrás: Szombat.org)

(Címlapkép: Wolf Matthewson via Szombat)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek