Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában

2022. November 30. / 22:00


Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában

– Az izraeli tudósítókat és drukkereket a katari világbajnokságon eddig finoman fogalmazva „hűvösen” fogadták. Dor Hoffman izraeli újságíró a hét elején pedig arról számolt be, hogy egy helyi taxisofőr kirúgta őt a kocsijából azzal a szöveggel, hogy a „testvéreit gyilkolja” – írja Káncz Csaba a Privátbankár.hu portálon.

Ahogyan a Jerusalem Post írja, a foci vb rámutat arra, hogy az Ábrahám- egyezmény nem változtatott lényegesen a rendkívül feszült izraeli-arab viszonyrendszeren. 

Jared Kushner, Trump volt elnök veje – egyben az Ábrahám-egyezmény egyik atyja – tavaly tavasszal diadalittasan jelentette  be a Wall Street Journal hasábjain, hogy a hét évtizedes arab-izraeli konfliktus végjátékát látjuk. Nos, ez a kijelentés illúziónak bizonyult.

Mindennek tetejébe a neves Politico jelentette  múlt tavasszal, hogy Joe Biden elnök elszántsága az izraeli-palesztin vita megoldására gyakorlatilag megszűnt a téma komplexitása miatt. 

A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arabellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választásokon . Az Egyesült Arab Emírségek egyébként azóta már figyelmeztette  Benjamin Netanjahu volt-leendő miniszterelnököt az aggodalmaira.

Isaac Herzog izraeli elnök két hete elismerte, hogy „az egész világ aggódik” a Netanjahu vezette új koalíció miatt, amelybe olyanok is beletartoznak majd, mint Itamar Ben Gvir és Bezalel Smotrics. Ez utóbbi, a Vallásos Cionizmus szövetségének vezetője a múlt hónapban bejelentette, hogy az izraeli igazságszolgáltatást a politikai többségnek kell alárendelni, Ben Gvir pedig régóta agitál a palesztinokkal kötött béke ellen. 

A választások hatással vannak az Ábrahám Egyezmény jövőjére, amely normalizálta a kapcsolatokat Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Szudán és Marokkó között. Az egyezmények aláírói egyelőre nem kommentálták hivatalosan a választási eredményeket, de az arab rezsimekhez közel álló szakértők és elemzők aggodalmukat fejezték ki a Vallási Cionista Párt által képviselt rasszizmus intenzitása miatt.

Káncz Csaba írását teljes terjedelmében itt olvashatják.

(Címlapkép: a katari vb logója. Forrás: FIFA World Cup/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek