A pápa az atomfenyegetés veszélyéről beszélt egy magyar holokauszttúlélő mellett

2022. Október 26. / 10:35


A pápa az atomfenyegetés veszélyéről beszélt egy magyar holokauszttúlélő mellett

Ferenc pápa tegnap a kubai rakétaválsághoz hasonlította a jelenlegi nukleáris fenyegetést a Rómában, a Colosseum tövében több ezres közönség előtt elmondott beszédében. A színpadon Ferenc pápa közelében ült egy magyar holokauszttúlélő, a kilencvenegy éves, Olaszországban élő Edith Bruck.

A beszéd apropóját a Sant’ Egidio Közösség háromnapos konferenciája adta, melynek záróeseményén különböző vallási csoportok külön-külön is imádkoztak. A Sant’ Egidio Közösség egy világméretű békemisszió és jótékonysági csoport – írja a 24.hu hírportál.

A pápa több ezer ember előtt azt mondta, hogy a „a világ hatalmas vezetőinek tervei nem veszik figyelembe a népek igazságos törekvéseit”. A katolikus egyházfő a nukleáris fegyverek ukrajnai bevetésének lehetőségére utalva úgy fogalmazott: „ma tényleg valami olyasmi fenyeget, amitől rettegtünk, és reméltük, hogy soha többé nem hallunk róla: az atomfegyverek használata, amelyek fejlesztése és tesztelése helytelenül még Hirosima és Nagaszaki után is folytatódott".

pá.jpgEdith Bruck a pápával (Kép: Révész László A látogatás című filmjéből)

A színpadon Ferenc pápa közelében ült egy magyar holokauszttúlélő, a kilencvenegy éves Edith Bruck, aki ma Olaszországban él. A második világháborúra utalva a pápa úgy folytatta, a háborúk azóta is vérontással járnak, és elszegényítik a Földet, a jelenlegi helyzet szerinte azonban különösen drámai. 

A 24.hu cikke itt elérhető.

Mint a Mazsihisz.hu korábban beszámolt róla: tavaly a tiszakarádi születésű Bruck Edith: „Az elveszett kenyér” című holokauszt-regényével elnyerte Olaszországban a Viareggio-Repaci irodalmi díjat, ugyanezen művével pedig korábban bekerült a Premio Strega öt döntős írója közé is.  A könyv idén  magyarul is megjelent az Európa Könyvkiadónál.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek