A magyar orthodoxia nyílt levele az EMIH puccskísérlete ellen

2023. Március 23. / 16:50


A magyar orthodoxia nyílt levele az EMIH puccskísérlete ellen

„A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) legitim vezetése és tagsága döbbenten figyeli, ahogyan egy hazai zsidó társ-felekezet jogellenes eszközökkel igyekszik átvenni az irányítást a Hitközségünk fölött" – olvasható a MAOIH nyílt levelében, amelyet a szervezet a honlapján tett közzé. A MAOIH szerint az EMIH „egy szervezett puccs-kísérlettel, strómanjain és alkalmazottain keresztül igyekszik a hatalmába keríteni a MAOIH-t". 

A magyar zsidó orthodox egyház vezetésének nyílt levele így kezdődik: „A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) legitim vezetése és tagsága döbbenten figyeli, ahogyan egy hazai zsidó társ-felekezet jogellenes eszközökkel igyekszik átvenni az irányítást a Hitközségünk fölött. Ez a széles nemzetközi visszhangot keltett konfliktus, amely jogi dimenziójában tömeges és illegális tag-beléptetések, illetve az azokat követő érvénytelen tisztségviselőválasztások körül forog, jelenleg az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságon, továbbá világi bíróságok előtt folyamatban lévő eljárások tárgyát képezi.

Hitközségünk megítélése szerint mélységesen felelőtlen minden, a Kormány illetékes tagjának hivatalos állásfoglalását, illetőleg a független bíróságok döntéshozatalát megelőző olyan híradás, amely tényként kezeli a folyamatban lévő eljárások tárgyát képező, állítólagos személyi változásokat. Azok a közlemények és azok megfogalmazói tehát, amelyek és akik a MAOIH élén bekövetkezett személyi változások bekövetkeztéről, mint tényről adnak hírt, a felelőtlenségük mellett semmibe veszik a Kormány és a bíróságok tevékenységét is."

A nyílt levél szerint „az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) új színeket hozott a magyar zsidóság palettájára, és tevékenysége a hazai zsidóság életében több vonatkozásban hézagpótlónak mondható. Megalakulásakor (2004-ben), ha megütközéssel is, de tudomásul vettük, hogy ezen, a honi zsidóság vallási hagyományaitól távol álló alakulat állami elismeréshez és forrásokhoz jutott úgy, hogy egy olyan hazai zsidó felekezet (a „Status quo ante”) történelmi gúnyáját öltötte magára, amelyhez – egyetlen ideológia elemtől eltekintve – csekély köze van". 

A MAOIH vezetése hozzáteszi: „Ez a felekezet, a manipulációk széles eszköztárának bevetésével, immár nyíltan a saját, hazai társ-felekezeteinek kiszorítására, ellehetetlenítésére és elfoglalására törekszik. Jelenleg egy szervezett puccskísérlettel, strómanjain és alkalmazottain keresztül igyekszik a hatalmába keríteni a MAOIH-t – mindenekelőtt annak ingatlanvagyonát, „márkáját”, és jövedelmeit. Ez természetesen törvényellenes, és számunkra, a MAOIH legitim vezetői és tagsága számára tűrhetetlen".

A nyílt levelet teljes terjedelmében ezen az oldalon olvashatják.

* * *

A Szombat folyóirat online kiadása a MAOIH nyílt levelét e bevezetővel adta közre:

„Mint ismeretes, néhány hete az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségben (EMIH) aktív, illetve a szervezettől függő személyekkel feltöltött Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség  (MAOIH) tisztújítást tartott, ahol az EMIH-hez közeli személyeket választottak a MAOIH élére, így Smuel OirechmanntKöves Slomó  EMIH vezető rabbi sógorát, számos EMIH-érdekeltségben feltűnő vállalkozót, és Keszler Gábort , aki csak néhány nappal korábban mondott le a Budapesti Zsidó Hitközségben (BZSH) és az egyik neológ körzetben viselt tisztségéről".

(Címlapkép: MAOIH.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek