A 10 legbefolyásosabb zsidó közéleti személyiség 2022-ben

2022. Szeptember 29. / 10:36


A 10 legbefolyásosabb zsidó közéleti személyiség 2022-ben

A nagyobb zsidó lapok évről évre közzétesznek különböző „ranglistákat" a világ befolyásos zsidó vezetőiről. A Szombat folyóirat alábbi összeállítása a Jerusalem Post listája alapján készült, s aligha jelent meglepetést, hogy első helyen az Oroszország által megtámadott Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij áll, a második Jaír Lapid izraeli miniszterelnök, a harmadik pedig Élisabeth Borne, Franciaország új kormányfője.

1. Volodimir Zelenszkij

Az ukrán elnökből ikon lett a hazáját ért támadás és a háborúban tanúsított bátorsága okán. Nem menekült el, hanem fegyvert követelt a világtól. A médiumokat és diplomáciát használta saját fegyverként. A vasfüggöny 1980-as években bekövetkezett lehullása óta a legnagyobb változást hozta a kelet–nyugat kapcsolatokban.

2. Jaír Lapid

Pályafutása utolsó tíz éve göröngyös út volt a hatalomig. Jelentős mértékben tapasztalatának, rátermettségének, kompromisszumkészségének köszönhető a jobbközép koalíciós kormány megalakítása, aminek külügyminisztere, majd rotációs alapú miniszterelnöke lett.

3. Élisabeth Borne

Franciaország második női miniszterelnöke a holokauszttúlélő Joseph Bornstein gyermeke, aki lengyel zsidóként bátyjaival együtt került koncentrációs táborba, majd a háborút követően kapott francia állampolgárságot. Élisabeth Borne építőmérnök lett, majd a párizsi városházán dolgozott, később pedig különböző kormányokban volt közlekedési, környezetvédelmi és munkaügyi miniszter.

b-horz.jpgBorne, Zelenszkij és Lapid

4. Tom Nides

Az USA nagykövete a vele készült interjúkban nem csupán a megbonthatatlan amerikai-izraeli kapcsolatokról beszél, de arról is, hogy menyire fontosnak tartja, hogy Izrael megőrizze zsidó és demokratikus jellegét. „Biden elnök saját magát cionistának tartja. Az ő küldötteként feladatomnak tekintem, hogy ezt a kapcsolatot jó időkben és rossz időkben egyaránt ápoljam. Komolyan veszem a küldetést.”

5. Benjamin Netanjáhu

Netanjáhu ügyes húzásai és támogatóinak láthatólag határtalan lelkesedése és verbális támogatása meglehetősen sok jobboldali törvényhozót tántorított el a meglehetősen vegyes koalíciótól, ami júniusban a jobbközép kormányzat széteséséhez és új, novemberi választások kiírásához vezetett.

6. Dana Walden

„Pompás mostanában a tartalomipar részesének lenni” – nyilatkozta a Varietynek. A Disney General Entertainment Content igazgatójaként, Walden felügyeli a Disney általános szórakoztató- és hírműsorok tartalmát és olyan műsorokét, mint a Hulu, ABC Entertainment, National Geographic Content stb. A Disney+ nemrégiben jutott el Izraelbe. Korábban a Fox Television Group elnöke és ügyvezetője volt, ez idő alatt a Fox Broadcasting Company a negyedik helyről az élre tornázta föl magát.

7. Ronald S. Lauder

Ronald S. Lauder 2007 óta a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke. Hangját gyakran hallatja a tiszta erkölcs nevében, és jelentős befolyást gyakorol az Izraellel és a diaszpórával kapcsolatos ügyekre, különösen az USA-ban, ahol él.

8. Antony Blinken

Az amerikai külügyminiszter számára a 2022. év az Afganisztánból történő kivonulás következményeinek fölszámolása és az afgán menekültek USA beli letelepítése jegyében indult, amit a bürokrácia alaposan gátolt.

9. Rivka Friedman-Feldman

Benjamin Netanjáhu korábbi miniszterelnök nem volt túl boldog, amikor megtudta, hogy nyilvános korrupciós perében a jeruzsálemi körzeti bíróság elnöke Rivka Friedman-Feldman lesz. Ő ugyanis szerepelt azoknak a bíróknak a rövid listáján, akik Ehud Olmert miniszterelnök ügyét tárgyalták és börtönbüntetésre ítélték.

10. Adena Hefets

35 éves korára sikerült a JP ötvenes listájára fölkerülnie, ami nagy bravúrnak számít. BS fokozatot politikai elemzésből a Cornell Universityn, MBA-t a Stanfordon szerzett. Goldmann Sachs-nál volt szakmai gyakorlaton, a Merrill Lynchnél banki szakmai elemzőként dolgozott. Jelenleg a Divvy Homes cég ügyvezetője. Hogyan segíti a vállalkozás a kevéssé tehetős amerikaiakat az otthonhoz jutáshoz? A Divvy kuncsaftjai kiválasztják a kedvükre való házat. A cég fölépítteti, és bérbe adja nekik, miközben ők összegyűjtik a foglalót. A cél az, hogy a vásárló végül hagyományos jelzálogkölcsönhöz juthasson.

A Szombat cikkét teljes terjedelmében itt olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek