Vezetett séta és megemlékezés a budai Nagyzsinagóga egykori helyén

2022. Augusztus 29. / 16:50


Vezetett séta és megemlékezés a budai Nagyzsinagóga egykori helyén

A Mátyás király uralkodása alatt épült, és a törökök Magyarországról való kiűzése idején, 1686-ban elpusztult budai Nagyzsinagóga egykori helyén vezetett séta keretében tartanak megemlékezést szeptember 4-én – tájékoztatta honlapunkat a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike). A séta a Dísz térről indul délután 4 órakor, és várhatóan 5 órakor fejeződik be a Nagyzsinagóga emléktáblájánál.

Az „Ássuk ki!" Civilek a Mátyás-kori Nagyzsinagóga feltárásáért csoport a Mátyás-kori Nagyzsinagóga pusztulásának 336. évfordulója alkalmából ezen a héten vasárnap délután tartja hagyományos sétáját és megemlékezését.

A találkozó szeptember 4-én, délután 4 órakor lesz a Korona Kávéház előtt (Dísz tér 16.), majd a séta várhatóan 5 órakor fejeződik be a zsinagóga egykori helyén elhelyezett emléktáblánál, ahol rövid megemlékezést is tartanak. 

A sétát vezetik: Deák Gábor, a zsinagóga feltárásáért létrejött mozgalom egyik alapítója, és dr. Végh András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Intézetének docense. 

A program díjtalan, de a korlátozott létszám miatt regisztráció szükséges, amit a mazsike@gmail.com e-mail címen lehet megtenni.

A 2016-os emléksétát az alábbi videón tekinthetik meg:

(Címlapkép: Buda látképe Mátyás király korában)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek