Mese a cfáti Kadosh sajtról

2022. November 15. / 16:30


Mese a cfáti Kadosh sajtról

Egy pici családi sajtüzem, ami apró betűkkel odaírta a nevét Cfát nagy legendái mellé. Silló Sándor meséje.

Hét generációval ezelőtt élt Marokkóban egy zsidó család. Kadosh volt a nevük. A 24 gyerek közül a legkisebb – ahogy a mesében – elindult szerencsét próbálni és meg sem állt az Ígéret Földjéig.

Olyan helyet keresett, ahol jó a legelő a juhoknak, kecskéknek, így jutott el Cfátra. Családot alapított és birkákat legeltetett a Cfát környéki hegyek legelőin.

Az ő legkisebb fia 12 éves volt, mikor a fejébe vette, hogy eltanulja a környék arab pásztoraitól a sajtkészítést. Járta a falvaikat és figyelte, hogy készül, mi készül a kecske- és a juhtejből.

cfát-kados-cimlap.JPG

Beköltözött a városba, éppen oda, ahol ma a Kadosh sajtbolt és sajt manufaktúra áll, a Ha Rahav Aharon Ben Shimon utcában.

Az oltás erjesztő enzimekkel, az érlelés szalmakosarakban, a szárítás sóban, hetediziglen pontosan ugyanúgy történik a Kadosh-műhelyben, ahogy az üknagyapa idején.

Ez a hét generáció alatt felhalmozott tudás, a technológiák, amellyel a sajtjaikat készítik ma is, lett a Kadosh család féltve őrzött titka.

cfát-sajt-cégér.JPG

A mai tulajdonosok, a két testvér, Chaim és Yoav itt nőttek fel a kisüzemben. Ma már mindenféle típusú sajt készül itt. A kemény sajtok a típustól függően hat hónapig készülnek, de van három éves is. A lágy, sós Tzfat sajt a legrégebbi recept. Az újabb fejlesztések, a merlot borban pácolt sajt, a kashkaval sajt, az érlelt kecskesajt, a bulgarit, a ricotta a camambert sajt, a joghurtok és természetesen kapható a környék kedvelt tejszínes savanyú sajtkréme a labana is. Sőt meg lehet kóstolni a kecsketejes fagylaltot is.

Készítenek, árusítanak nagyon különleges halvát is, és a kis kóstoló szoba polcain ott található Cfát környékének minden gasztronómia különlegessége az olívától, a galileai borokig.

cfát-kados-sajtasztal.JPG

Másodszor járok náluk, de megismernek, pedig öt éve volt az előző. Most sincs szerencsém, éppen áll az üzem nem tudom lefotózni ahogy dolgoznak. Sebaj, cserébe mesélnek: hét generációval ezelőtt élt Marokkóban egy zsidó család.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek