Megmaradni Verő Tominak – aki akkor is Tomi, amikor ötven éves. Ma is.

2022. Október 04. / 17:09


Megmaradni Verő Tominak – aki akkor is Tomi, amikor ötven éves. Ma is.

Verő Tamás főrabbi kedves és mindenki szereti. Ki mondhatja el magáról, hogy mindenki szereti még az ötvenedik születésnapján is? És ezzel mindent elmondtunk.

A Szarvasról induló fiú. 

Aki elsősorban azért lett rabbi, mert szerette az embereket, a gyerekeket, a fiatalokat, az időseket. Aki komolyan vette a hagyományos zsidóságot, de nem rontotta el senki játékát, mindenkit értett és semmi, de semmi rosszindulat és hatalomvágy nem volt benne, kimaradt a belharcokból, a pozícióosztásból, senkinek nem mondta meg, hogyan éljen, végezte a dolgát, kreatívan, szorgalmasan és kedvesen. Az, ha egy rabbi kedves, tulajdonképpen nem olyan nagy dolog és valamiért itt és most, a Verő Tomi-féle évtizedekben mégis az. 

A védjegye ez a kedvesség.

verőtomi-50-cimoldal.jpg

És még valami, a közösségteremtő közösség a védjegye, a tandemrabbiság.

Már évek óta, évtizedek óta együtt intézi a Frankel és a BBYO ügyeit Bán Lindával, aki megújította a rebecen szerepkörét vele együtt két egyenrangú fél munkálkodása teszi párosukat az egyik leghatékonyabb közösségszervező erővé a magyar zsidó életben. 

A sokat emlegetett fiatal rabbik már régen nem annyira fiatalok, Verő Tomi lassan a 120 évre remélt idő feléhez ér, de ő tényleg fiatal rabbi fél évszázaddal a születése után is.  

A Verő Tomi. 

Akinek a főrabbiság nem ismérve, a doktori fokozat nem ismérve, aki nem komoly szeretne lenni, hanem hasznos és jó. 

Kedves. 

Aki mesét olvas és bármicvóra készít, alternatív ros hásánát szervez, aki szereti, amit csinál és jól érzi magát benne, aki azzal vigasztal, hogy kész kedves mondatokat mondani, nem az a fontos, amit mond, hanem az, ahogy mondja, ez a szövetség, amelyet kötött velünk, kedves, laza szeretetre.

A Talmud emlegeti, hogy a rabbik egyike úgy vélte mindenről, ez is jóra válik majd, valami jó csak kijön belőle. Náhum is Gámzu bizakodása, tiszta kedvessége talán Verő Tomiban éledt újjá. És bármi is történik ezután, az, hogy ő itt van, mindig jó lesz majd sok mindenre számunkra.

Isten éltesse az 50 éves Verő Tomit!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek