Címkék

Zsidó vallás

Hírek, lapszemle / 2023. Március 18. / 20:18

Felavatták a kohanita kaput az ipolysági zsidó temetőben

Szakmai konferenciával egybekötött, meghitt ünnepségen avatták fel az ipolysági Homok városrészben lévő zsidó temető kohanita kapuját. Az eseményen az Ipoly menti város történelmét meghatározó zsidóság emlékét elevenítették el – írja a Felvidék.ma magyar nyelvű szlovákiai portál. A rendezvényen részt vett Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai körzet rabbija is.

Oktatás / 2023. Március 10. / 14:09

Scheiber iskola: Az emlékezés kövei (rövidfilm)

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber Sándor Iskola 10. b osztályos diákjai az idén ismét indultak a Centropa Alapítvány zsidó temetőket bemutató nemzetközi pályázatán. Az iskolában kiemelt jelentőségű oktatási feladat, hogy a tanulók megismerjék a vidéki zsidó közösségek történetét és életét is.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 09. / 11:37

Mirjám néven megalakul a Bét Sálom zsinagóga női klubja

Sok tanulás a zsidó hagyományról, színes programok, érdekes előadások – ezt kínálja az újbudai Bét Sálom zsinagógakörzet új női klubja. A klub várja a csatlakozni kívánókat, alábbi cikkünkben megtalálják a Mirjám Facebook-linkjét és az első összejövetel időpontját. Jó munkát a szervezőknek és tartalmas együttlétet a tagságnak!

Megemlékezések / 2023. Február 28. / 11:47

Mesterünk, aki ma is köztünk él: Mózes

Mózes prófétánk a zsidó időszámítás szerint 2369. ádár 7-én született és 2489. ádár 7-én halt meg, s hosszú életének utolsó negyven évében vitte végbe a küldetést, amire teremtetett. Már nyolcvan éves volt, amikor Fáraóval szembeszállt, de mellkasában egy ifjú forradalmár és szabadságharcos szíve dobogott: ez az Örökkévaló által vezérelt szív vezette ki őseinket a rabságból a szabadságba. SCHŐNER ALFRÉD főrabbi írását idézzük.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 22. / 09:49

Minden idők legdrágább héber Bibliája kerül árverésre

Ez a héber Biblia 1100 éves, majdnem teljes (egyedül a Brésitből hiányzik belőle pár rész), és olyan hatalmas munkával és anyagigénnyel készült, hogy a maga korában is igen drágának számított. A neve: Codex Sassoon. Egyszer már 600 évre eltűnt. A Sotheby's árverésén akár 50 millió dollárért is elkelhet, így a legértékesebb történelmi dokumentummá válhat, amelyet valaha árverésen értékesítettek.

Zsidó világ / 2023. Január 23. / 18:20

Ránk köszöntött svát hónapja – jó hónapot minden hittestvérünknek!

Beköszöntött svát hónapja, amelyről természetesen mindenkinek a Tu Bisvát, a fák újévének ünnepe ugrik be először. Holott ennek az időszaknak vannak más nevezetes napjai is, ebben a hónapban van például a Dal Szombatja is, amely idén a polgári időszámítás szerint február 4-re esik. Hódes Tov!

Zsidó világ / 2023. Január 20. / 14:43

A formába öntés kegyelme: Uri Asaf festményei a 2B Galériában

Héber betűk címmel nyílt meg a napokban Uri Asaf tárlata a Ráday utcai 2B Galériában, ahol ma délután maga az alkotó, valamint a kiállítást megnyitó Csáki Márton tart tárlatvezetést. Uri Asaf szellemi-filozofikus értelemben több rétegű, a héber írásjegyeken alapuló, ám azokat továbbgondoló absztrakt festményeit a héber írásbeliség szentsége, a Tóra örök tanítása, az évezredes zsidó hagyomány inspirálta.

Zsidó világ / 2023. Január 19. / 06:43

Szerdócz Ervin: ,,Rabok legyünk vagy szabadok?"

– Ahhoz, hogy értékelni tudd a szabadságot, ismerni kell a rabság minden keservét! – írja következő hetiszakaszunk, a Váéra kapcsán az újpesti főrabbi. Freudot idézve hozzáteszi: „A legtöbb ember nem igazán akar szabadságot, mert a szabadság felelősséggel jár, és az emberek többsége retteg a felelősségtől”.

Zsidó világ / 2023. Január 16. / 11:02

A misztikus szövetség – dr. Balázs Gábor előadása a Bálint Házban

– A Héber Biblia számos szövetségkötésről szóló történetet tartalmaz, de az egyik leginkább rejtélyes, mitikus, sőt, egyenesen misztikus szöveget a Tóra első könyvének 15. fejezetében találjuk. Ebben Ábrahám az isteni utasítást követve oltárt épít, állatokat darabol fel, majd úgy tűnik, maga Isten is megjelenik a színen. Megvizsgáljuk, így volt-e… – olvasható a dr. Balázs Gábor eszmetörténész előadását beharangozó ismertetőben.

Zsidó világ / 2023. Január 12. / 12:33

Mikor lesz meg magyarul a Misna, a Szóbeli Tan teljes szövege?

Mint beszámoltunk róla, a 2B Galériában ma nyílik meg Uri Asaf kiállítása, amelynek képei a csaknem kétezer éve összeállított Misnához, azaz a Szóbeli Tan írott szövegéhez kapcsolódnak. Cikkünkben szót ejtünk az Uri Asaf által eddig lefordított részekről, amelyek a Szombatban jelentek meg, s felhívjuk a figyelmet a teljes mű magyarra fordításának szükségességére.

Zsidó világ / 2023. Január 12. / 09:46

Szerdócz Ervin: Tiszteljétek is az asszonyt, ne csak szeressétek!

– Minden sikeres férfi mögött egy szerető nő áll, szól a népi megfigyelés. Az „Ám Izrael Háj” („Él a zsidó nemzet”) az asszonyoknak köszönhető. Asszonyoknak, akik spirituálisan mindig is közelebb álltak Istenhez! – írja a következő hetiszakaszunk, a Smot kapcsán az újpesti főrabbi. Ezzel a hetiszakasszal el is kezdjük Mózes második könyvének olvasását.

Tudomány / 2023. Január 10. / 14:00

Olvasnivaló egy életre: megjelent a Bibliai héber-magyar szótár

Egeresi László Sándor munkáját dicséri az a tartalmában és méretében is jelentős, 840 oldalas kötet, amely a közelmúltban került a boltokba Bibliai héber-magyar szótár címmel – holott ez a vaskos könyv nemcsak szótár, több annál: találhatunk benne szómagyarázatokat, héber-jiddis eredetű magyar szavakat, és egyes héber szavak modern (ivrit) feltüntetését is. A könyv többek között a Mazsihisz támogatásával jelent meg.