Címkék

Zsidó vallás

Zsidó világ / 2023. November 16. / 10:03

Szerdócz Ervin: A tusakodókról

Jákob és Ézsau történetéből kiderül, hogy a születendő gyerek magában hordozza jó vagy rossz természetét. Ám mindenki szabad akarattal születik, mindenkinek lehetősége van legyűrni rossz természetét, hogy jobbá válhasson.

Zsidó világ / 2023. November 13. / 10:40

Ma este beköszönt kiszlév hava – jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

Ma este napnyugtakor ránk köszön a zsidó naptár szerinti kiszlév (כסלו) hónap, amely ünnepi eseményekben és jeles napokban gazdag időszak. Így például kiszlév 7-én halt meg Heródes, s ennek örömére a korabeli zsidóság ünnepet hirdetett; kiszlév 15-én záródott le a babilóniai Talmud szerkesztése; kiszlév 25-én kell meggyújtani a hanukia (ünnepi gyertyatartó) első lángját. A hanuka idén – a polgári időszámítás szerint – december 7-én kezdődik.

Megemlékezések / 2023. November 03. / 13:28

„Fénye e nemzetnek”: ma van Jonathan Sacks rabbi járcájtja

Ma köszönt be hesván hónap 20. napja, ami a világszerte meghatározó jelentőségű és óriási erkölcsi tekintéllyel bíró rabbi, filozófus és író, Lord Jonathan Sacks halájának zsidó naptár szerinti évfordulója. Elismertségét mi sem jelzi jobban, hogy III. Károly király azt mondta róla: a rabbi fény volt a nemzet számára.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 30. / 19:41

Szombatfogadás és szombati istentisztelet Fináli Gábor rabbi vezetésével Baján

Fináli Gábor évek óta jár Bajára mártír-istentiszteletet tartani, és ilyenkor mindig arra biztatta a résztvevőket, hogy valami mást is csináljanak év közben, hogy a zsidóságról ne csak a megemlékezés és szomorúság jusson az emberek eszébe. A múlt hétvégén ez meg is valósult: Fináli rabbi – Klavanszkij Anatolij kántor közreműködésével – szombatfogadást és szombati istentiszteletet vezetett a helyi könyvtárban, amely valaha a zsinagóga épülete volt.

Zsidó világ / 2023. Október 24. / 11:06

Megemlékezés Hátám Szófér járcájtja alkalmából Pozsonyban

A közelmúltban volt a Mose Schreiber néven Németországban született, de az élete nagy részét Magyarországon leélt Hátám Szófér (1762-1839) rabbi és Talmud-tudós halálozási évfordulója, amelynek alkalmából sok zarándok ellátogatott a híres bölcs pozsonyi sírjához. Ott járt Villányi András fotóművész is, aki szép pillanatokat örökített meg kamerájával.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 06. / 09:08

Őszi esték a zsidó kultúra jegyében Gyöngyösön

– Folytatódott a Gyöngyösi Zsidó Hitközség és a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület egy évvel ezelőtt indított, Őszi esték a zsidó kultúra jegyében elnevezésű szabadegyetem sorozata a mátraalji város kis zsinagógájában. Az ez évi, öt találkozásból álló rendezvénysorozat mottója azonos a tavalyival: Több, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt – írja a Heol.hu helyi portál.

Zsidó világ / 2023. Október 05. / 08:17

„És örülj ezen a napon!”

– Mi áldásosabb Isten előtt, amikor dönt sorsunkról? A jócselekedet vagy a jótékonyság? Mi a kapcsolat az örömmel átélt Ünnep, a jótékonyság és a jócselekedet között? – kérdezi Szerdócz J. Ervin újpesti rabbi.

Mazsihisz hírek / 2023. Október 04. / 23:04

Dr. Grósz Andor XI. kerületi politikusokkal a Bét Sálomban

Az újbudai Bét Sálom zsinagógában múlt pénteken tartott szombatfogadáson részt vett dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, valamint dr. László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere és Molnár Gyula, Újbuda volt polgármestere, a Demokratikus Koalíció politikusa.

Zsidó világ / 2023. Október 03. / 10:06

Gyönyörű szukkoti életképek Jeruzsálemből

A Jerusalem pictures nevű Facebook-oldal ma gyönyörű életképeket tett közzé a sátrak ünnepét a Szentföldön ünneplő hittestvéreinkről. Ezekből közlünk néhányat az alábbiakban, de javasoljuk, hogy nézzék meg a többit is. Megéri!

Zsidó világ / 2023. Szeptember 22. / 14:31

A testetlenség anyaga: Jom Kipuri övcsat

– A legbensőségesebb imánk a megszabadulásért, a megbocsátásért egyúttal ki van írva az övcsatunkra, az, ami bensőséges, külsőleg is kifejeződik és ez fokozza bensőségességét. Ez a judaizmus egyik lényege – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában, amelynek középpontjában a közelgő hosszú nap áll.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 07. / 09:50

Szerdócz Ervin: Mit adnak ki a Sófár kezdőbetűi?

– Istennek a zsidó néppel kötött szövetsége nem személyes, hanem a nép egészével köttetett, és csak akkor fenntartható, ha a zsidóságon belül egység uralkodik, azaz közös akarattal törekszünk a nem személyes, hanem közös céljaink megvalósítására – írja az újpesti főrabbi a Nicávim-Vájéleh páros hetiszakasz kapcsán.

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 01. / 17:05

Darvas István főrabbi: „Az Örökkévaló dicsőségét hirdesse az én ajkam”

Ünnepélyes külsőségek között, szeretetteljes hangulatú rendezvény keretében foglalta el rabbiszékét Darvas István főrabbi tegnap a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. A beiktatáson beszédet mondott dr. Frölich Róbert országos főrabbi, Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Mazsihisz alelnöke, Müncz László, a körzet elnöke és dr. Schőner Alfréd főrabbi. Dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke levélben köszöntötte a rabbit.