Címkék

zsidó temető

Zsidó világ / 2022. Augusztus 26. / 16:48

Ingyenes vezetett séták a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben

A Zsidó Kultúra Európai Napjai rendezvénysorozat részeként a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben ingyenes vezetett séták várják az érdeklődőket szeptember 4-én, jövő héten vasárnap – tájékoztatta ma a Magyar Távirati Irodát a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A délelőtt 10 órakor és délután 1 órakor induló sétákon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 24. / 16:34

Félmillió forint adomány a megrongált budakeszi zsidó temető rendbetételére

Egy budakeszi család félmillió forintot ajánlott fel az áprilisban megrongált helyi zsidó temető helyreállítására – értesült honlapunk. Mint korábban beszámoltunk róla: idén áprilisban több sírkövet ledöntöttek a létesítményben. A rendőrök két hónap alatt azonosították az elkövetőket. A helyreállítási költségeket előzetesen kb. 1 millió forintra becsülték.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 01. / 14:03

A Mazsihisz rendbehozatta Dévaványa zsidó temetőjét

A Békés megyei Dévaványa város zsidó temetőjét tavaly év végén teljes egészében megtisztították az elburjánzott növényzettől és elkorhadt ágaktól, az elmúlt napokban pedig befejeződött a több mint 200 sérült sírkő, síremlék helyreállítása is. A munkálatokat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezte és finanszírozta.

Mazsihisz hírek / 2022. Július 18. / 16:05

Újabb vidéki zsidó temetőket hozatott rendbe a Mazsihisz

Mazsihisz hírek / 2022. Június 30. / 10:25

Budakeszi sírrongálás: A geocaching nevű „kincskereső” játék a magyarázat

A Mazsihisz.hu információi szerint a világszerte ismert, és Magyarországon is népszerű „geocaching” játék a magyarázata annak, hogy miért keresték fel a budakeszi zsidó temetőt azok a fiatalok, akik a sírkőrongálásokat idén áprilisban elkövették. A geocaching célja, hogy a játékosok megtalálják azokat a ládákat, amelyeknek koordinátáit az internetre töltik fel – csakhogy ez esetben a láda kihelyezésére nem kértek engedélyt. Igaz, nem is kaptak volna.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 24. / 09:42

A budakeszi zsidó temető rongálói 13 éves fiúk, akik kincseket kerestek

A rendőrség gyanúja szerint két 13 éves fiú rongált idén áprilisban a budakeszi zsidó temetőben. Életkoruk kizárja büntetőjogi felelősségre vonásukat – írja a Police.hu. A fiúk egy online kincskereső játék miatt mentek a temetőbe, ám kincses ládát nem találtak, s csalódottságában egyikük elkezdte döntögetni a sírokat, majd ehhez segítségül hívta a barátját is. Miután kidühöngték magukat, hazamentek.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 08. / 17:16

Különleges építészeti műemlék az ipolysági zsidó temetőben

Az ipolysági status quo zsidó temető tisztítása során a temető falába beépített kohanita kaput és erkélyt fedeztek fel a napokban. A rituális építmény meglétéről csupán az idősebb ipolyságiak némelyike tudott, az egyedi kivitelezésű kohanita kapu és erkély megmentésén helyi önkéntesek és a múzeum munkatársai dolgoznak – írja a szlovákiai magyar nyelvű Felvidék.ma című portál.

Mazsihisz hírek / 2022. Május 09. / 09:37

Mazsihisz-beruházás: Megújult a kunszentmiklósi zsidó temető is

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében és finanszírozásával folyamatosan újulnak meg a zsidó temetők országszerte. Most Kunszentmiklóson fejeződött be a helyreállítási munka, amellyel a Szövetség a szabadszállási Müller Zoltánt bízta meg.

Mazsihisz hírek / 2022. Április 28. / 10:25

Befejeződött a rajkai zsidó temető helyreállítása a Mazsihisz szervezésében

A Győr-Moson-Sopron megyei Rajka község zsidó temetőjében összesen 150 darab kisebb és 20 darab nagy sírkő helyreállítása történt meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) finanszírozásában. A beruházás – a kegyeleti temetőgondozás elsőrendű fontosságán kívül – azért is jelentőséggel bír, mert Rajka önkormányzata a zsidó temetőt besorolta a helyi Települési Értéktár létesítményei közé.

Mazsihisz hírek / 2022. Április 26. / 15:40

Budakeszi temetőrongálás: A Mazsihisztól 50 ezer forint a nyomravezetőnek

Mint tegnap beszámoltunk róla: ismeretlen tettesek megrongálták a budakeszi zsidó temetőt, jelentős anyagi és eszmei kárt okozva a vandalizmussal. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) minél hamarabb igyekszik helyreállítani a megrongálódott sírokat, sőt, Budakeszi alpolgármestere bejelentette, hogy az önkormányzata és a városüzemeltető cég is együttműködik a tisztítási munkálatokban.

Közélet / 2022. Április 25. / 12:02

Bonyodalmas jogi helyzetek a megrongált budakeszi zsidó temetőben

Mint beszámoltunk róla: egyelőre ismeretlen tettesek a múlt hétvégén ledöntötték a budakeszi zsidó temető több sírkövét. Ma kinn jártunk a területen, és azon túl, hogy szembesültünk a kegyeletsértő vandalizmus nyomaival, megtudtuk azt is: faramuci jogi helyzetek bonyolítják a temetővel kapcsolatos terveket.

Hírek, lapszemle / 2022. Április 08. / 10:31

Fontos kiadvány a nagykanizsai zsidó temető művészettörténetéről

A helyi zsidó temető Nagykanizsa város ikonikus és impozáns, meghatározó létesítménye, ez indokolta, hogy a Nagykanizsai Honismereti Füzetek sorozatban megjelenjen egy hiánypótló kiadvány a temető művészettörténetéről. Az „Adalékok a nagykanizsai izraelita temető művészettörténetéhez” című kötet Saffer Szilvia munkája, amelynek bemutatóját a héten tartották a Magyar Plakát Házban.