Címkék

Zsidó szokások

Zsidó világ / 2022. Július 29. / 07:32

Pusztulás és megváltás: itt van áv hónap

Áv hónap elsejétől számoljuk a gyászos kilenc napot (nánjtég), hiszen áv 9-e az első Szentély lerombolásnak és a második Szentély pusztulásának napja, emiatt ezen a napon 25 órás böjtöt tartunk. Mivel a tisa beáv (azaz áv 9-e) a polgári időszámítás szerint idén augusztus 6-ra, azaz szombatra esik, a böjtöt egy nappal el kell tolni. De ne feledjük: a Talmud szerint áv hónap 9-én születik majd a messiás.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 30. / 17:36

„Leckét” kaptak zsidóságból és emberségből a Dohány utcai zsinagóga meggyalázói

A BRFK által csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsított négy fiatalemberből, akik múlt hónap elején kívülről levizelték, s ezzel meggyalázták a Dohány utcai zsinagóga-komplexum épületét, tegnap hárman ellátogattak a Dohány utcai zsinagógába, ahol nem mindennapi „leckét” kaptak zsidóságból, történelemből és emberségből. Úgy tűnt, valóban megbánhatták, amit csináltak, mert meglehetősen szégyenkezve hallgatták végig az előadásokat.

Zsidó világ / 2022. Június 30. / 14:49

Beköszöntött Támmuz hónapja – Hódes Tov!

A zsidó naptár szerinti Támmuz hónapban vagyunk, amely Niszántól számítva az évben a negyedik, míg Tisritől számolva a tizedik hónap. Rási tanító szerint a támuz szó hőséget jelent, s bizony, Izraelben ilyentájt – júniusban és júliusban – a legnagyobb a forróság. Támmuz 17-e – amely a zsidóság számára gyászos böjtnap – idén július 16-ra, szombatra esik, ám sábeszkor nincsen gyász, így a böjt július 17-én, vasárnap lesz.

Zsidó kisokos / 2022. Június 17. / 13:56

Te elkülöníttettél számomra: a zsidó eljegyzés

Amikor a vőlegény gyűrűt húz a menyasszony ujjára, azt mondja neki, hogy íme, Te elkülöníttettél számomra e gyűrű révén Mózes és Izráel törvényei szerint. Elkülöníttettél, kizárólagossá váltál, ismét a már jól ismert gyökkel, mekudeset. Csak én vagyok már neked és – mivel kölcsönösnek helyes elgondolnunk a szerelmi, házastársi viszonyt – nekem is csak Te vagy.