Címkék

Születésnap

Kultúra / 2024. Február 19. / 12:07

Ma ünnepli 98. születésnapját Kurtág György világhírű zeneszerző

Lugoson 1926. február 19-én született meg Kurtág Zoltán és Weiszberger Blanka gyermeként Kurtág György, aki meghatározó, jelentős hatást gyakorolt a XX. századi komolyzenére, és a klasszikus zeneművek előadására a világhírűvé lett tanítványai (Kocsis Zoltán, Schiff András) révén. Zeneszerzői életműve alapján kijelenthető: a kortárs klasszikus zene az ő munkássága nélkül elképzelhetetlen. Éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig!

Kultúra / 2024. Január 09. / 12:29

Nem öregszik, mégis 70 éves lett Dés László?

A címet azért tettük kérdőjelbe, mert alig hihető a benne szereplő számadat: 70 éves volna Dés László? Ez nem lehet. Aki ennyire radikálisan örök megújító, új és új kifejezési formákat kereső, s mégis ennyire ,,hagyományosan" a szívünkhöz tud nőni szerzeményeivel, az kívül áll a saját életidején. Az benne áll a művészetben, amely viszont: nem öregszik. Tehát Dés László sem. De azért éltesse az Isten a mai születésnapján!

Élet + forma / 2024. Január 09. / 09:57

Ma 103 éves Keleti Ágnes – éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig!

Ma töltötte be a 103. életévét Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok, a magyar tornász-sport valaha volt legeredményesebb sportolója, egyben a világ legidősebb olimpiai bajnoka. Éltesse az Örökkévaló szeretetben és egészségben az emberi kor végső határáig!

Élet + forma / 2024. Január 06. / 20:47

Boldog 80. születésnapot, Máté doktor!

Ma ünnepli 80. születésnapját dr. Máté Gábor orvos, pszichoterapeuta és író, aki 1944. január 6-án születet Budapesten. Anyai nagyszülei Auschwitzban haltak meg, nagynénje a világháború alatt eltűnt, édesapját munkaszolgálatra vitték. A család rettenetesen megszenvedte a vészkorszakot, ilyen előzmények után érthető, hogy Máté Gábor családtagjaival együtt 1956-ban elhagyta Magyarországot. Kanadában valósította meg gyerekkori álmát: orvos lett.

Zsidó világ / 2024. Január 06. / 18:19

Károly király is felköszöntötte a 100 éves bonyhádi holokauszt túlélőt

100 éves lett Lily Ebert, a holokausztot túlélő dédnagymama, aki mára több mint kétmillió követővel rendelkezik a TikTokon. A magyar származású Lilyt a brit király is felköszöntötte.

Kultúra / 2024. Január 04. / 14:32

Korda György fogadalma a 85. születésnapja alkalmából

Korda György énekes, az ország „Korda Gyurija" és „Gyuri bácsija" ma ünnepli 85. születésnapját, ennek alkalmából TV2 Mokka című műsorának stábja az otthonában látogatta meg a művészt és feleségét, Balázs Klári énekesnőt. A kamera előtt az énekes közölte: „Soha nem szoktam fogadalmat tenni, most tettem magamban egyet".

Kultúra / 2023. December 14. / 09:14

Ma 75 éves Lázár Kati színművésznő – bis 120!

Ma 75 éve, 1948. december 14-én született Nagyváradon Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig szeretetben és boldogságban!

Mazsihisz hírek / 2023. Október 25. / 11:39

Schőner Alfréd 75: „A Schőner név Magyarországon fogalommá vált”

A napokban ünnepelte 75. születésnapját dr. Schőner Alfréd főrabbi, professzor emeritus, az OR-ZSE volt rektora, akit külön köszöntött dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija. Köszöntésüket az alábbiakban közöljük, egyúttal kívánjuk Schőner főrabbinak, hogy egészségben tartsa meg az Örökkévaló az emberi kor végső határáig.

Mazsihisz hírek / 2017. Február 27. / 22:43

Mai születésnapos: Liz Taylor, a démoni színésznő és jámbor zsidóasszony

Egy kislány, akinek elvette a film a gyerekkorát. Egy nyolcszor házasodó femme fatale, aki hisz a szerelemben. Aki a világkultúra legnagyobb alkotásaiban is a saját életét viszi filmre. Az utolsó klasszikus színésznő és az első celeb is. Egy súlyosan beteg asszony, aki a Földön egyedüliként tényleg elkésik a saját temetéséről, amelyet egy rabbi vezet. Nyugalmat egyedül a zsidóságban talált a világ leghíresebb betérője.