Címkék

Születésnap

Élet + forma / 2023. Május 28. / 20:35

75 éves lett Gálvölgyi János, a legnagyobb magyar parodista

„Pedig a humor célja a szórakoztatás, a humor nélkülözése pedig a hétköznapok keserűségének konzerválása.” 75 éve, 1948. május 26-án született Gálvölgyi János Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész, humorista, érdemes művész, aki a legkedveltebb, legnépszerűbb magyar színészek közé tartozik.

Élet + forma / 2023. Május 28. / 20:13

75 éves Presser Gábor, a magyar rockzene legendás alakja

A Klauzál tér számos nagy történet kiinduló helyszíne, így ennek is. Presser Géza, Presser Gábor édesapja dolgozott itt, a csarnokban, baromfikereskedőként: amikor a kisgyermek Pici nem zongorázott éppen óránként 14 forintért a Kapás utcai tánciskola növendékeinek, akkor itt segédkezett az üzletben. Négyévesen kezdett el zongorázni, Antal Imre zongoraművész is elismerte tehetségét és megjósolta, hogy nagy művész lesz belőle.

Zsidó világ / 2023. Május 09. / 09:21

Ma 70 éves Rózsa Péter újságíró, Isten éltesse!

1953. május 9-én született az országszerte ismert televíziós újságíró, műsorvezető, szerkesztő, Rózsa Péter, aki ma töltötte be 70. életévét. Igaz, ez mit sem látszik rajta. Olyan dinamikusan és olyan lendülettel dolgozik ma is, mint valaha a sajtóban, ám energiáit – legnagyobb örömünkre – az utóbbi években leginkább a magyar zsidó közösség szellemi kincseinek gyarapítására fordítja. Éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig!

Megemlékezések / 2023. Május 05. / 12:33

Ma van Radnóti Miklós születésnapja

Budapesten 1909-ben ezen a napon, május 5-én született a huszadik századi magyar líra klasszikusa, Radnóti Miklós, akinek kegyetlenül rövid élet jutott: életének 36. évében magyar keretlegények gyilkolták meg Abda határában. Habár a Borból halálmenetben hajszolt költőt megölték, a munkássága, a verseiből áradó humanizmusa és emlékezete azonban örök érvényű a magyar és egyetemes kultúrában. Emlékezzünk rá szeretettel.

Megemlékezések / 2023. Március 19. / 09:44

Ma lenne 90 éves Philip Roth, a XX. század egyik legjelentősebb amerikai írója

Nemzedekéken átívelő hatású, elementáris és felszabadító erejű amerikai zsidó író volt, aki bebizonyította, hogy léteznek ugyan tabuk, de azok leginkább arra valók, hogy kiszabadítsuk magunkat a tabuk bilincseiből, majd elkezdjünk lélegezni, gondolkodni és írni: szabadon. Philip Roth éppen 90 évvel ezelőtt, 1933. március 19-én született, és Newarkból indulva lett az Egyesült Államok egyik legjelentősebb XX. századi írója.

Élet + forma / 2023. Március 12. / 13:41

Boldog születésnapot, Fenyő Miklós!

A címben természetesen azt kellett volna írnunk, hogy „Boldog születésnapot, Fenyő Miki!", elvégre ő ebben az országban nem Miklós, hanem Miki, márpedig évtizedek óta az, és remélhetőleg még sok-sok évig a „Mikink" marad... Énekes, dalszerző, zeneszerző, billentyűs, többszörös együttesalapító, frontember, élő legenda, aki ma lett 76 éves – ám évei száma ellenére tegnap este is koncertet adott. Isten éltesse az emberi kor végső határáig!

Zsidó világ / 2023. Március 01. / 17:01

Szeretettel köszöntjük a ma 75 éves Villányi András fotóművészt

A magyar zsidó közösség egyik legjellegzetesebb és legeredetibb alakja, a Scheiber Sándor-díjjal kitüntetett Villányi András fotóművész ma ünnepli 75. születésnapját. Kívánjuk, hogy a 120-ig még hátralévő évtizedekben is maradjon meg olyannak, amilyennek szeretjük, s készítsen még sok-sok felejthetetlen fotót a magyar zsidóságról, azaz rólunk, nekünk: a jövőnek.

Kultúra / 2023. Január 26. / 16:54

Kern András 75: Mától 3 napig a Filmio ingyen elérhetővé teszi a művész 3 filmjét

Január 28-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Kern András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, író, énekes, humorista, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Filmio ebből az ünnepi alkalomból ingyen elérhetővé teszi január 26-tól 29-ig a színészlegenda legemlékezetesebb alakításait. Ünnepeljük együtt a születésnapos Kern Andrást a filmjeivel!

Kultúra / 2023. Január 04. / 10:42

Ma 84 éves Korda György – éljen és énekeljen 120 éves koráig!

Harminc évvel ezelőtt, amikor Diáksziget néven az első Sziget-fesztivált megrendezték a budapesti Hajógyári-szigeten, Korda György, az addigra rég letűnt táncdal műfajának képviselője aligha hitte, hogy egyszer eljön az az idő, amikor tizen- és huszonévesek tombolnak majd az előadásain, s éppen ott: a Szigeten. Pedig így történt. Ma nagyobb sztár, mint valaha. És ma 84 éves!

Kultúra / 2022. December 21. / 07:29

Hogyan kerül egy cikkbe Demjén „Rózsi” és Sir Schiff András?

A címben feltett kérdésre a válasz nagyon egyszerű: mindketten ma ünneplik a születésnapjukat… Demjén Ferenc Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, basszusgitáros 1946. december 21-én, míg a szintén Kossuth-díjas Schiff András zongoraművész, karmester 1953. december 21-én született. Boldog születésnapot e két kiemelkedő muzsikusnak!

Élet + forma / 2022. November 05. / 20:40

Ma lett 90 éves Vitray Tamás, Isten éltesse!

Azokban az időkben, amikor Magyarországon még csak egyetlen tévécsatorna létezett, a Magyar Televízió, Vitray Tamás voltaképpen mindenütt „családtagnak" számított: a tévé révén ugyanis része lett nemcsak a közéletnek, de voltaképpen a magánéletünknek is. Ma már összeszámolni sem tudjuk, hogy hány magyar tévécsatorna létezik. De Vitray csak egy van, s éppen ma lett 90 éves.

Megemlékezések / 2022. Október 14. / 14:18

Ma 80 éves Nádas Péter, a világirodalmi rangú író

Az irodalmi Nobel-díjakat megelőző esélylatolgatásokba nem szeretek beszállni, mert semmi értelmüket nem látom. Most azonban, hogy egy antiszemita és anticionista francia írónő kapta a világ legrangosabb irodalmi díját, kénytelen vagyok azt mondani: a Nobel-bizottság ezt a szörnyű tévedését az én szememben csak azzal tudná helyrehozni, ha jövőre Nádas Péter lenne Nobel-díjas. Igaz, az én szememben már régen az.