Címkék

Nobel-díj

Megemlékezések / 2023. November 09. / 13:29

Ma volna 94 éves Kertész Imre Nobel-díjas író

Magyarország első és eddig egyetlen Nobel-díjas írója, Kertész Imre Budapesten született 1929. november 9-én, így ma töltené be 94. életévét. 14 évesen deportálták Auschwitzba, onnan Buchenwaldba, majd Zeitzbe, ahonnan 1945-ben tért haza. Színműveket írt, német műveket fordított, s habár az irodalmi élet jól ismerte, a nagyközönség számára szinte az ismeretlenségből vált világhírűvé a Sorstalanság című regényével, amiért 2002-ben kapott Nobel-díjat.

Tudomány / 2023. Október 03. / 12:36

Újabb magyar Nobel-díjast köszönthetünk: gratulálunk Krausz Ferenc fizikusnak

A Németországban élő, a garchingi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójaként dolgozó és a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen oktató Krausz Ferenc fizikus megosztott Nobel-díjat kapott – jelentették be ma Stockholmban. Krausz Ferenc kutatócsoportja elsőként állított elő, majd mért meg attoszekundumos fényimpulzust, és használta fel azt az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére, megalapozva ezzel az attofizika tudományát.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 02. / 14:51

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.