Címkék

Nagykanizsai Zsidó Hitközség

Zsidó világ / 2024. Június 17. / 10:48

Mazsihisz podcast: Nagykanizsa zsidó emlékezete

Az idén 203 éves nagykanizsai zsinagóga méltatlan állapotban van. Ottjártunkkor kitudódott, hogy nem csak az épület állaga, de jogi státusza is bizonytalan. Mindenki úgy tudta, hogy már több, mint 30 éve a hitközség eladta az önkormányzatnak, azonban lehet, mégsem stimmel valami a szerződés körül.

Zsidó világ / 2024. Június 07. / 11:17

Építs nekem hajlékot! – Könyvbemutató a nagykanizsai zsinagógában

Dr. Oszkó Ágnes Ivett a művészettörténész és a műemlékvédő szemszögéből vizsgálva ismertette meg az érdeklődőkkel a kárpátmedencei zsinagóga építés legszebb példáit és nem feledkezett meg a nagy nevű tervezőkről sem, akik maradandót alkottak az utókor számára.

Zsidó világ / 2024. Május 29. / 15:13

Zsinagógák ma – Oszkó Ágnes művészettörténész előadása Nagykanizsán

A Nagykanizsai Zsidó Hitközség és a Kanizsa Zsinagóga Alapítvány sok szeretettel vár minden érdeklődőt dr. Oszkó Ágnes Ivett (művészettörténész): Zsinagógák ma. – A zsinagógaépületek helyzetéről napjainkban című könyvbemutatóval egybekötött és vetített képekkel színesített helytörténeti előadására 2024. június 5-én, szerdán délután 5 órakor.

Megemlékezések / 2024. Május 19. / 20:33

Mazsihisz elnök: A nagykanizsai zsidók a vészkorszak előtt a város megbecsült polgárai voltak

A nagykanizsai zsidók a Vészkorszak előtt a város társadalmában munkájukkal, a közjóért fáradozásukkal maguknak megbecsülést kivívó polgárok voltak. A kiegyezés utáni általános fellendülés, a magyarországi fejlődés helyi előmozdítói között találhatjuk a helyi izraelita hitközség tagjait. Az a Nagykanizsa, amelyet ma ismerünk, és ami büszkeséggel tölti el a helyieket, egy közös munka eredményeként jött létre, nélkülük nem valósulhatott volna meg.

Megemlékezések / 2024. Április 17. / 18:51

Nagykanizsa: Több mint 150 diák sétált együtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján

Megemlékezősétát tartottak kedden délelőtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából Kanizsán. A budapesti Zachor Alapítvány kezdeményezésén több mint 150 diák vett részt, akik a Fő utcai zsinagógától indulva, egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével ismerhették meg a város fontosabb, zsidósághoz köthető helyszíneit.

Megemlékezések / 2024. Április 17. / 18:27

Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán

2024. április 14. vasárnapra hirdette meg a Nagykanizsai Zsidó Hitközség azt a programját, ami a mai fiatalokkal és a felekezeten kívüli érdeklődőkkel ismertette meg a helyi zsidóság múltját az első ideköltözésüktől a vészkorszakig terjedő időszakra vonatkozóan.

Zsidó világ / 2024. Március 19. / 09:41

Nagykanizsa: Felújították Horschetzky Sándor honvédtiszt síremlékét

A Nagykanizsai Zsidó Hitközség támogatásával nemrég felújították a nagykanizsai izraelita temetőben Horschetzky Sándor honvédtiszt síremlékét. Az 1848-49-es forradalom hőse előtt csütörtökön hajtottak fejet az Ady utcai sírkertben.