Címkék

Mazsike

Megemlékezések / 2022. November 10. / 09:51

BIG-re emlékeztek a Füst Milán Páholyban

A közelmúltban elhunyt Benedek István Gábor íróra, újságíróra emlékeztek barátai, tisztelői és olvasói a Füst Milán Páholy Újlipótvárosi Klub-Galériában megrendezett estjén. A felolvasással egybekötött, telt házas rendezvényt a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezte.

Élet + forma / 2022. Október 07. / 10:19

Ma kezdődik a MAZSIKE hétvégi Sétafesztiválja

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) az idei Sétafesztivál kiemelt témájának a tudományt, a kutatást, az innovációt és az oktatást választotta, így a most hétvégi rendezvények keretében meglátogatható intézmények többsége a tudomány világába ad betekintést. A három napon át tartó Sétafesztivál fővédnöke Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

Élet + forma / 2022. Augusztus 29. / 16:50

Vezetett séta és megemlékezés a budai Nagyzsinagóga egykori helyén

A Mátyás király uralkodása alatt épült, és a törökök Magyarországról való kiűzése idején, 1686-ban elpusztult budai Nagyzsinagóga egykori helyén vezetett séta keretében tartanak megemlékezést szeptember 4-én – tájékoztatta honlapunkat a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike). A séta a Dísz térről indul délután 4 órakor, és várhatóan 5 órakor fejeződik be a Nagyzsinagóga emléktáblájánál.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 23. / 08:32

Botlatókövek a Klein család meggyilkolt tagjainak emlékére Budapesten

A Klein család három tagjának – Klein Erzsébetnek, Klein Edit Veronikának és Klein Ödönnek – az emlékére botlatóköveket helyeztek el tegnap az áldozatok utolsó lakhelye, a budapesti Szirtes utca 5. szám előtt. A család mindhárom tagja a nyilas terror áldozatává vált: a Dunába lőtték őket a nyilas gyilkosok 1944 decemberében. A botlatóköveket a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezésében rakták le

Közélet / 2022. Július 06. / 14:59

A szobrászműhelyben már látható, milyen lesz Hajós Alfréd emlékszobra

Mint annak idején beszámoltunk róla, Hajós Alfréd Emlékszobor megalkotására írt ki pályázatot 2020-ban a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A pályázaton Nagy Attila A magyar delfin aranya jeligével ellátott pályaműve nyert, a készülő alkotásról a Mazsike közölt képeket a Facebook-oldalán.

Élet + forma / 2022. Június 16. / 21:25

Jöjjön ki Óbudára – Mazsike ünnepélyes díjátadó 202-2021

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Magyar Zsidó Kulúráért-díjak ünnepélyes átadására 2022. június 22-én, szerdán este 6 órakor az Óbudai Társaskörbe (Budapest III. kerület, Kiskorona utca 7.) sok zenével, állófogadással és persze személyes találkozással, baráti hangulattal. Belépőjegy: 3000 Ft Mazsike tagoknak: 2500 Ft (fizetés a helyszínen készpénzzel)

Közélet / 2022. Június 13. / 12:19

Tiltakozás a szó erejével a gyűlölet ellen

A „nem kívánatosnak" minősített zsidó szerzők műveinek megsemmisítését 1944. június 16-án kezdték meg Budapesten. A barbár cselekedet évfordulóján nyilvános felolvasással emlékezik az elpusztított könyvekre és szerzőikre a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), a Katona József Színház, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése június 16-án, csütörtökön 16 órától a Katona József Színház előterében lévő Kantinban.

Kultúra / 2022. Május 24. / 12:08

Indul a Mazsike Sétafesztiválja, de ezúttal vidéki helyszíneken is

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) évente megrendezett Sétafesztiválja különféle tematikára épülő, nappali és esti városismereti sétákra invitálja az érdeklődőket Budapesten, de idén először vidéki helyszíneken is. A május 26-tól 29-ig tartó rendezvényt csütörtökön ünnepélyes megnyitó vezeti fel a budapesti Deák téren, ahol emlékfát ültetnek Szerb Antal tiszteletére.

Tudomány / 2022. Május 03. / 12:11

Közös útjaink a sebek gyógyulásához: 30 éves lett a legendás KÚT rendelő

A munkássága révén ma már iskolateremtő tudósnak számító Virág Teréz pszichoanalitikus, pszichológus kezdeményezésére 30 évvel ezelőtt, 1992. április végén kezdte meg működését a KÚT rendelő Budapesten. Az elmúlt évtizedekben holokauszttúlélők, valamint az ő gyermekeik és unokáik százai tapasztalhatták meg a segítő odafordulás, meghallgatás és kibeszélés felszabadító, terápiás erejét. A Mazsike székházban jártunk a KÚT rendezvényén.