Címkék

Mazsihisz elnök

Kultúra / 2024. Május 20. / 13:56

Kövek – Eltáncolni az elmondhatatlant

Szeretet és félelem ereje mozgatja a világot, ebből eredeznek tetteink – mondta beszédében, majd felidézte a nyolcvan évvel ezelőtt történteket. – Mi művészek a produkciókkal próbáljuk gyógyítani a traumákat. Ahol a szavak véget érnek, ott kezdődik a tánc.

Megemlékezések / 2024. Május 19. / 20:33

Mazsihisz elnök: A nagykanizsai zsidók a vészkorszak előtt a város megbecsült polgárai voltak

A nagykanizsai zsidók a Vészkorszak előtt a város társadalmában munkájukkal, a közjóért fáradozásukkal maguknak megbecsülést kivívó polgárok voltak. A kiegyezés utáni általános fellendülés, a magyarországi fejlődés helyi előmozdítói között találhatjuk a helyi izraelita hitközség tagjait. Az a Nagykanizsa, amelyet ma ismerünk, és ami büszkeséggel tölti el a helyieket, egy közös munka eredményeként jött létre, nélkülük nem valósulhatott volna meg.

Mazsihisz hírek / 2024. Május 14. / 21:43

Az európai uniós ügyekért felelős miniszterrel tárgyalt ma a Mazsihisz elnöke

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszterrel tárgyalt ma dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. A találkozón hangsúlyosan került szóba, hogy milyen együttműködések képzelhetők el a magyar kormány és a Mazsihisz között az év második felében, amikor Magyarország látja el az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Megemlékezések / 2024. Május 14. / 15:14

Cserépfaluban most vasárnap lesz a 11. Groszmann Lili emlékséta

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Groszmann Lili emléksétát, amely során Cserépfaluból az egykori kövesdi gettóig vezető utat járják végig. Mezőkövesden botlatókövek elhelyezésével zárul az esemény.

Megemlékezések / 2024. Május 13. / 10:28

Dr. Grósz Andor: Hőseink az egyetemes zsidóságért harcoltak

Az Emlékezés napja (Jom Házikaron) – amely tegnap este köszöntött be és ma estig tart – tisztelgés az Izraelért elesett katonák és a terror áldozatai előtt. Ebből az alkalomból a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában is megemlékezést tartottak tegnap este, s köszöntőt mondott a Mazsihisz elnöke is.

Mazsihisz hírek / 2024. Május 09. / 22:58

Az USA elnöki különmegbízottjával tárgyalt a Mazsihisz elnöke

Hogyan egyeztethető össze a magyar kormány által meghirdetett zéró toleranciával a közismert holokauszt-tagadó, volt iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád meghívása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre? Ez a téma is szóba került azon a találkozón, amelyet az Egyesült Államok antiszemitizmus megfigyeléséért és leküzdéséért felelős különmegbízottjával, Deborah Lipstadttal folytatott ma dr. Grósz Andor.

Megemlékezések / 2024. Május 06. / 11:35

Grósz Andor: Eljöttem siratni negyvenöt rokonomat

Eljöttem siratni negyvenöt rokonomat, akiket ide deportáltak és itt gyilkoltak meg az elvetemült náci pribékek. Eljöttem siratni azt a több, mint ötezer ártatlan győri áldozatot, akiket szülővárosom gettójában zsúfoltak marhavagonokba, hogy néhány napi keserves utazást követően itt leljék halálukat. Eljöttem siratni azt a több, mint négyszázezer magyar zsidót, akik a „végső megoldásként” nevezett példátlan népírtásban itt lelték halálukat.

Zsidó világ / 2024. Május 02. / 15:51

Mazsihisz-delegáció a Beeri kibucban (videó)

A Keren Kayemet LeIsrael-Jewish National Fund (KKL-JNF) rövidfilmet készített arról, hogy a közelmúltban Kobi Davit, a KKL-JNF közép-európai és magyarországi vezetője és dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke egy delegáció élén látogatást tett a Beeri Kibucban. Ezt a videót tesszük most közzé.

Zsidó világ / 2024. Április 22. / 07:50

Grósz Andor: Boldog és kóser Pészáhot minden hittestvérünknek!

A zsidó hagyomány azt tanítja nekünk, hogy az Egyiptomból való szabadulás, a kivonulás, az elkerülés nagy zarándokünnepét minden évben úgy kell megtartanunk, mintha mindez velünk történt volna meg. Mintha a mi életünkben jött volna el az a sorsdöntő pillanat, amikor választanunk kellett a múlt és a jövő, az alávetettség és a szabadság, a halál és az élet között.

Megemlékezések / 2024. Április 18. / 21:17

Rétvári Bence: a holokauszt oktatása fontos ahhoz, hogy a zsidó közösség biztonságban éljen

Ahhoz, hogy a zsidó közösség biztonságban éljen, fontos, hogy a felnövekvő generációk pontosan megismerjék a holokauszt és az azt megelőző időszak történetét – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Megemlékezések / 2024. Április 16. / 14:24

Mazsihisz elnök: Az egész magyar nemzet felelős azért, hogy tanuljon a történelmünkből

Minden ma élő magyar, az egész magyar nemzet felelős azért, hogy tanuljon a történelmünkből, hogy felismerje milyen erők, milyen lépések indították el és vitték végig a tragédiába torkolló úton. Különösen fontos ez ma, amikor látjuk, hogy ismét magasra csapott a zsidóellenesség lángja. Félő, hogy ha a zsidók és nem zsidók nem fognak össze a gyűlölet megfékezésére, akkor újra lángba borulhat nemcsak a zsidó élet, hanem az egész civilizációnk is.

Mazsihisz hírek / 2024. Április 10. / 16:34

Abonyban tárgyalt Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke