Címkék

Mazsihisz

Mazsihisz hírek / 2024. Február 20. / 16:44

Izrael budapesti nagykövete a Mazsihisz elnökénél

Jákov Hadas-Handelsman, Izrael nagykövete hosszú, tartalmas megbeszélést folytatott dr. Grósz Andorral, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével. A Szövetség Síp utcai székházában tegnap lezajlott találkozót a diplomata kezdeményezte.

Mazsihisz hírek / 2024. Február 13. / 13:43

A Mazsihisz székházában a HIPA delegációja

A Magyarországon dolgozó külföldi tudósítókat tömörítő Hungarian International Press Association (HIPA) delegációja látogatott ma a Mazsihisz Síp utcai székházába, ahol dr. Grósz Andor, a Szövetség elnöke tájékoztatta a megjelenteket a magyar zsidóság XX. századi történetéről és jelenlegi helyzetéről.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 03. / 21:05

Új tóradíszeket kapott a Mosoni Zsidó Hitközség XIX. századi Tórája

Új tóradíszekkel gazdagodott a Mosoni Zsidó Hitközség XIX. századi Tóratekercse Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár térségének országgyűlési képviselője közbenjárására. A mai szombati istentiszteleten – amelyen a díszes Tórát felmutatták – részt vett a miniszter, ott volt dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi, a Budapesti Rabbiság igazgatója, valamint több győri, soproni és szombathelyi hittestvérünk is.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 31. / 12:30

Dr. Nógrádi Péter: „Most mindannyiunknak össze kell fognunk”

– A Mazsihisz kiléit illetően a partneri viszony és a szolidaritás a legfőbb érték a másik fél érdekeinek megértésével és tiszteletben tartásával – nyilatkozta dr. Nógrádi Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közelmúltban megválasztott alelnöke, akit az új tisztségéből fakadó terveiről, elképzeléseiről kérdeztünk.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 31. / 07:30

Dr. Róna Iván: Most megtapasztalhattuk, hogy a turizmus a béke iparága

A Dohány utcai zsinagóga-komplexum 2023-as turisztikai látogatottságáról, az október hetedike utáni helyzetről és a 2024-es kilátásokról kérdeztük dr. Róna Ivánt (címlapképünkön), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) turisztikai igazgatóját. A szakember többek között hangsúlyozta: az a fenyegetettség, ami Európában tapasztalható a zsidóság ellen, közvetve minket is érint.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 23. / 10:31

Rózsa Péter: Jelenlét

Közismert, hogy az 1867-es kiegyezés után – az Osztrák-Magyar Monarchia befogadó környezetében egészen Trianonig – a zsidók emancipációja fokozatosan vezetett el a nemzetbe való betagozódás végpontjának tekinthető lépcsőfokig, amikor a vallást és hagyományokat elhagyó, főleg budapesti zsidók jó része a névmagyarosítások és vegyesházasságok révén magyarabbá vált a magyaroknál...

Mazsihisz hírek / 2024. Január 18. / 08:00

Mazsihisz: Szimbolikus tereinken nincs helye politikai akcióknak és üzeneteknek

– A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) minden lehetséges módon tiltakozni fog a szobor jelenleg tervezett helyszínen történő felállítása ellen – olvasható abban az elvi állásfoglalásban, amelyet a Szövetség a Népszava megkeresésére adott ki azzal kapcsolatban, hogy a 2006-os eseményekre utaló szobrot kívánnak állítani a Dohány utcai zsinagóga közelében. Az állásfoglalást az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 08. / 19:33

„Izrael nemcsak saját magát védelmezi, hanem a teljes nyugati civilizációt"

Mint beszámoltunk róla: január 7-től két héten át az Október 7. nevet viseli a budapesti Herzl Tivadar tér. Az alábbiakban közöljük dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnöknek a vasárnapi rendezvényen elmondott beszédét.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 02. / 10:49

Tudástár: Virtuálisan is bejárható a bajai és a karcagi zsinagóga

A Mazsihisz.hu Kultúrkincs című aloldalán a virtuálisan is bejárható zsinagógák sorába a napokban felkerült a bajai és a karcagi zsinagóga is, azaz immár mindkét épület bejárható a legmoderebb háromdimenziós technikával. (A Kultúrkincs Tudástárát a honlapunk jobb szélén lévő négy „csempe" egyikére kattintva érhetik el.)

Ünnepek / 2023. December 24. / 16:00

Boldog karácsonyt kívánunk keresztény honfitársainknak

A nyugati keresztény világ ma kezdődő, legnagyobb ünnepe alkalmából boldog karácsonyt kívánunk minden honfitársunknak, aki az ünnepet akár hívőként a templomokban, akár otthon, családi körben éli meg.

Mazsihisz hírek / 2023. December 21. / 13:59

Tudástár: Már virtuálisan is bejárható az újbudai Bét Sálom zsinagóga

A Mazsihisz.hu Kultúrkincsek című aloldalán a virtuálisan is bejárható zsinagógák között immár ott van a lágymányosi, vagyis az újbudai Bét Sálom zsinagóga is. S ha már benéznek a Bét Sálomba, javasoljuk, hogy járják végig 3D formátumban és páratlan minőségben az aloldalon található többi zsinagógát is! (A Kultúrkincsek Tudástárát a honlapunk jobb szélén lévő négy „csempe" egyikére kattintva érhetik el.)

Pályázatok / 2023. December 18. / 20:54

A Mazsihisz és az OR-ZSE tudományos pályázata egyetemi és főiskolai hallgatók számára

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Goldziher Intézet pályázatot hirdet egyetemi és főiskolai hallgatók számára. A pályázatok benyújtási határideje: 2024. március 18. hétfő.