Címkék

közélet és társadalom

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 22. / 08:05

Pro Civitate díjat kapott Neubart István volt fehérvári hitközségi elnök 

„Pro Civitate díjjal tüntettük ki Neubart István órásmester urat, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség korábbi elnökét" – olvasható dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester hivatalos Facebook-oldalán. Neubart Istvánnak szívből gratulálunk a rangos elismeréshez!

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 22. / 07:53

Dr. Körmendi István: „A többség nem bántott, de nem is védtek meg"

Tartalmas portrét közölt a Népszava dr. Körmendi Istvánról abból az alkalomból, hogy – mint ebben a cikkünkben beszámoltunk róla – a 99 éves háziorvos a napokban életműdíjat kapott a Zsidó Nemzeti Alaptól. A cikkben az orvos a gyermekkoráról is mesél, s visszaemlékezik arra is, hogy zsidósága miatt annak idején milyen megaláztatások érték diáktársai részéről az iskolában.

Tudomány / 2022. Július 12. / 08:37

Élet a megsemmisülésen túl: főhajtás a kitagadott csornai zsidóság előtt

A Csornai Múzeumban a rendkívül nagy érdeklődésre való tekintettel július 31-ről szeptember 30-ra módosították annak az időszaki kiállításnak a megtekintését, amelyen Kass János „Zsidó ünnepek” rézkarc-sorozata és a csornai zsidóság emlékeit feldolgozó „Élet – A csornai zsidóság története” című tárlat látható. A kiállításról és a nagy érdeklődés okairól Aszt Ágnes régész-muzeológust, a tárlat kurátorát kérdeztük.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 02. / 11:29

Mazsihisz: Örvendetes, hogy a kormány minden fórumon támogatja Izraelt

A második ülését tartotta tegnap Brüsszelben az az európai uniós munkacsoport, amely az antiszemitizmus elleni küzdelemről és a zsidó közösségi élet támogatásáról szóló EU-stratégia végrehajtására jött létre. A munkacsoport ülésén a magyar zsidó közösségeket Horváth József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke, míg a magyar kormányt Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár képviselte.

Zsidó világ / 2022. Május 30. / 16:52

Izrael nagykövete is ott volt a magyar-izraeli baráti körök közgyűlésén

Jeruzsálem napján, azaz tegnap tartotta éves beszámoló közgyűlését a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége Budapesten, a Mazsihisz Síp utcai székházában. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete, aki beszédében megköszönte a szervezet munkáját.

Közélet / 2022. Május 19. / 14:37

Rangos szlovák kitüntetést kapott a holokauszttúlélő Sir Frank Lowy

A II. Erzsébet által lovaggá ütött, magyar zsidó és szlovák felmenőkkel bíró Sir Frank Lowy izraeli-ausztráliai üzletember rangos állami kitüntetést vehetett át Szlovákia kül- és Európaügyi miniszterétől. Sir Frank Lowy 1930-ban született Csehszlovákiában, a vészkorszakot magyarországi gettóban élte át, majd a háború után vándorolt ki az akkor brit mandátum alatt álló Szentföldre.

Kultúra / 2022. Május 08. / 11:26

Gyomaendrőd máig nagy tiszteletben tartja a zsidó Kner családot

A Kner nyomda alapításának 140 éves évfordulója, valamint Gyoma és Endrőd egyesülésének 40. évfordulója alkalmából idén Kner emlékévet tartanak a Békés megyei Gyomaendrődön, amelyet Kner Izidor és leszármazottai tettek híressé. Az emlékév keretében rendeztek Kner Piroska Torta és Süteménysütő Versenyt, vendégül látták Parti Nagy Lajost, és „Zsidó hagyományok. A Knerek kultúraközvetítő tevékenysége" címmel tudományos tanácskozást is tartottak.

Hírek, lapszemle / 2022. Május 08. / 10:34

Hiánypótló kötet a kunszentmártoni zsinagógáról és tervezőjéről

„A kunszentmártoni zsinagóga és tervezője, Dobovszky József István” címet viseli Sipos Anna művészettörténész új könyve, amelynek bemutatóját éppen a legmegfelelőbb helyszínen, a kunszertmártoni zsinagóga falai között tartották a napokban. A szerzővel dr. Barna Gábor, a „Köttön Vezér” Honismereti, Hagyományőrző és Városvédő Egyesület elnöke beszélgetett – írja a Szoljon.hu.

Tudomány / 2022. Május 05. / 14:00

Ki kell nyitnunk Eötvös Károly múltból küldött „palackpostáját”

– Kiállni habozás nélkül, vállalni a kockázatot az igazság védelmében és közben nem merevedni hősi pózba, vigyázni a nagyképűség, az önigazolás és a vészes komolyság kísértéseivel a különösen komoly és komor időkben – mondta Eötvös Károly szellemiségét méltatva Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az ELTE jogi karán, ahol ma kezdődött egy több napos konferencia a jogász-író munkásságáról.

Tudomány / 2022. Május 03. / 12:11

Közös útjaink a sebek gyógyulásához: 30 éves lett a legendás KÚT rendelő

A munkássága révén ma már iskolateremtő tudósnak számító Virág Teréz pszichoanalitikus, pszichológus kezdeményezésére 30 évvel ezelőtt, 1992. április végén kezdte meg működését a KÚT rendelő Budapesten. Az elmúlt évtizedekben holokauszttúlélők, valamint az ő gyermekeik és unokáik százai tapasztalhatták meg a segítő odafordulás, meghallgatás és kibeszélés felszabadító, terápiás erejét. A Mazsike székházban jártunk a KÚT rendezvényén.

Közélet / 2022. Április 26. / 13:49

Második lett a karcagi zsinagóga a nemzetközi közönségszavazáson

Megtörtént a Baumit Life Challenge 2022 Nemzetközi Építészeti pályázat eredményhirdetése, s örömmel számolunk be róla: a pályázatra 23 országból érkeztek nevezések, és a műemlék kategóriában a közönségszavazás alapján – 48 épület közül – a karcagi zsinagóga a legszebb öt épület közé kerülve a második helyezett lett. Gratulálunk!

Közélet / 2022. Március 21. / 19:38

Mi a bizalom szerepe és értéke a társadalmak működésében és a gazdaságban?

Igen izgalmasnak ígérkezik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár online beszélgetés-sorozatának következő, holnapi része is, amelyben arról lesz szó, hogy mi a bizalom szerepe a társadalmak működésében és a modern gazdaságban. Hogyan igazodhatunk el az információk szakadatlan áramlásában, a „narratívák” végtelenjében? Ilyen kérdésekről beszélget Balázs Gábor eszmetörténész és Felcsuti Péter bankár Dóra Bálint vezetésével holnap 18 órától.