Címkék

közélet és társadalom

Közélet / 2023. Február 21. / 10:33

CampusCult a gazdaságról: „Nem jó úton haladunk”

A Magyarországra tervezett akkumulátorgyárak hasznáról, megtérüléséről, létesítésük lehetséges magyarázatairól, s általában a magyar gazdaság helyzetéről volt szó a Debrecenben óriási lakossági tiltakozást kiváltó akkumulátorgyár építése kapcsán a CampusCult tegnapi rendezvényén. A Goldmark-teremben tartott eseményen neves közgazdászok cseréltek eszmét Farkas Zoltán újságíró vezetésével.

Mazsihisz hírek / 2023. Február 19. / 09:13

A közgazdaságtan nagyágyúi holnap a Goldmarkban

Aki a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről és az előttünk álló kihívásokról, valamint az azokra adandó, lehetséges válaszokról első kézből szeretne szakértői válaszokat kapni, annak a Mazsihisz-székház Goldmark termében a helye holnap, azaz hétfőn délután 6 órától. Előadók: Győrffy Dóra közgazdász professzor, Holoda Attila energetikai szakértő és Surányi György közgazdász professzor.

Tudomány / 2023. Február 14. / 13:30

Februárban újra: CampusCULT a Goldmarkban

A debreceni akkumulátorgyár létesítése körül kialakult kulcsfontosságú társadalmi vita indukálta a CampusCULT soron következő programját. A Mazsihisz és az OR-ZSE új, és máris méltán hatalmas népszerűségnek örvendő rendezvény-sorozatának februári eseményén szakértők beszélgetnek a magyar gazdasági modellről „Vas és acél országa – múlt vagy jövő?" címmel.

Hírek, lapszemle / 2022. November 27. / 19:53

Az igazságosság műve, avagy a háború és a béke a Bibliában

– A háború és a béke a Bibliában címmel rendeztek konferenciát a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetemen, a tanácskozáson az előadók a béke megteremtésének és megőrzésének vallási hátteréről beszéltek. Az eseményen Schweitzer József főrabbi születésének századik évfordulójáról is megemlékeztek – írja a Magyar Kurír. A rendezvény előadói között volt Radnóti Zoltán főrabbi is.

Közélet / 2022. November 24. / 12:10

Párbeszéddel, kultúrával az antiszemitizmus ellen – VIDEÓ

A Független Médiaközpont és a Goethe Institut szervezésében rendeztek kerekasztal-beszélgetést „Párbeszéddel, kultúrával az antiszemitizmus ellen" címmel. A rendezvényen azt vitatták meg, hogy milyen eszközök működnek hatékonyan az antiszemitizmus megjelenési formáival szemben Európa különböző országaiban, így Magyarországon és Németországban.

Zsidó világ / 2022. Október 28. / 11:47

Ma kezdődik a vasárnapig tartó Limmud Fesztivál Budapesten

Hogyan védekezzünk az álhírek és propaganda-weblapok áradata ellen? Hogyan ismerjük fel, ha az orrunknál fogva vezetnek? Miképpen igazodjunk el a nagy- és kishatalmak nagy- és kis játszmái között? Milyen válaszokat kínál a politika és a tudomány korunk válságaira? Hogyan lássuk mindezt zsidó szemmel? Többek között ilyen izgalmas kérdések lesznek napirenden a ma kezdődő Limmud Fesztiválon a budapesti Európai Ifjúsági Központban.

Közélet / 2022. Szeptember 19. / 13:53

Hevesy Pálról nevezték el az állambiztonsági levéltár könyvtárát

A Hevesy Pál Nemzetbiztonsági Könyvtár nevet vette föl az Állambiztonság Levéltár könyvtára egy megemlékező ünnepség keretében múlt hét pénteken. Hevesy Pál nemesi címet viselő, kikeresztelkedett, kivételes zsidó család fiaként született, s csak egy a számos híres családtag közül (az ő öccse volt Hevesy György Nobel-díjas vegyész). Hevesy Pál 1942-ben emigrált Magyarországról.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 02. / 08:38

Kárpótlást kapnak a müncheni terrortámadás áldozatainak hozzátartozói

Németország megállapodásra jutott az 50 évvel ezelőtti müncheni játékokon meggyilkolt izraeli sportolók hozzátartozóinak további kártalanításáról – írja a Népszava. A megállapodás nemcsak a pénzről szól, hanem a felelősség felvállalásáról is, amellyel ötven évig adós maradt a német fél – fogalmazott közös nyilatkozatában Isaac Herzog izraeli, és Frank-Walter Steinmeier német elnök.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 31. / 08:53

Heisler András az RTL-nek: Horthy mentegetése „ocsmány cinizmus"

A Parlament egyik alelnöki irodájában tegnap elhelyezett Horthy-szoborról az RTL Klub Híradója is forgatott, s tudósításukban megszólaltatták többek között Heisler Andrást is. A Mazsihisz elnöke a szélsőjobboldali Novák Előd Horthyt mentegető nyilatkozatára így reagált: a magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud hálás lenni Horthynak, mert elpusztították.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 30. / 13:32

Mazsihisz: Horthy-szobornak sem a Parlamentben, sem azon kívül nincs helye

Magyarországon sem az Országgyűlés hivatali helyiségeiben, sem máshol nincs helye egy olyan ember szobrának, akinek a regnálása alatt emberek százezreit fosztották meg alapvető emberi jogaiktól, aki százezrek tragikus haláláért felelős, és aki az ország történetének egyik legnagyobb katasztrófájába kormányozta hazánkat.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 30. / 09:41

Schweitzer Gábor: A Horthy-szobor a Parlamentben alkotmányellenes

„A Horthy Miklós szobor parlamenti alelnöki irodában történő ünnepélyes elhelyezése – a kormányzó nevével fémjelzett, pusztító világháborúba torkolló korszak antidemokratizmusa, tekintélyelve, antiszemitizmusa, antiszociális jellege, valamint félfeudális maradványai miatt – látványos megcsúfolása lenne a rendszerváltás óta eltelt évtizedek alkotmányos normákba is foglalt demokratikus és jogállami törekvéseinek" – írja Schweitzer Gábor a Szombatban.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 22. / 08:05

Pro Civitate díjat kapott Neubart István volt fehérvári hitközségi elnök 

„Pro Civitate díjjal tüntettük ki Neubart István órásmester urat, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség korábbi elnökét" – olvasható dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester hivatalos Facebook-oldalán. Neubart Istvánnak szívből gratulálunk a rangos elismeréshez!