Címkék

Horthy Miklós

Tudomány / 2023. Február 02. / 12:23

Ungváry Krisztián új sorozata érinti a magyarországi zsidóellenességet is

Ungváry Krisztián történész „Egy történelem – sok magyarázat. Interpretációk a magyar történelemről" címmel indít 12 részes előadás-sorozatot a dokumentálható tényeken alapuló történelem iránt érdeklődők számára a 19–20. századi magyar történelem vitatott kérdéseiről. A történész külön előadásban tárgyalja a Horthy-korszakot és a hazai zsidóellenességet is. Az előadás-sorozat nyitott, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tudomány / 2022. November 04. / 11:08

Ungváry Krisztián új könyve Horthyról: Kiugrás a történelemből

Mi állt Horthy Miklós háborúból való kudarcos kiugrási kísérletének hátterében? Min múlott a fegyverletétel sorsa, kik voltak a felelősök a kudarcáért? Ungváry Krisztián új könyve felkavaró részletességgel, óráról órára mutatja be a megelőző napok, hetek eseményeit és az aznap történteket. A kötet az Open Books Kiadó gondozásában jelent meg.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 04. / 12:09

A képviselő lemondta a részvételt, elhalasztják a Horthy-emléktábla avatását

A Szegeder.hu írta meg elsőként múlt csütörtökön, hogy a Vitézi Rend nevű szervezet október 15-én emléktáblát akart avatni Horthy Miklós tiszteletére a szegedi Délvidék Házban, ahol az eredeti tervek szerint Mihálffy Béla KDNP-s országgyűlési képviselő is beszédet mondott volna. Most ugyancsak ez a helyi lap számolt be arról is: a Vitézi Rend tájékoztatása szerint az ünnepséget elhalasztják. Az avatás ellen a Mazsihisz is tiltakozott.

Mazsihisz hírek / 2022. Október 02. / 08:05

Mazsihisz: Horthy szegedi emléktáblájának felavatása elfogadhatatlan

A Mazsihisz elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden domborműves emléktáblát kívánnak állítani Horthy Miklósnak, aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős. Az avatáson beszédet kíván mondani a kormánykoalíció egyik parlamenti képviselője. A Mazsihisz felhívja a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, hogy képviselőjük szembemegy az antiszemitizmus elleni zéró toleranciával, ezért arra kéri az illetékeseket, akadályozzák meg az avatást.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 29. / 10:50

„Horthy Hitlertől remélte Magyarország zsidótlanítását"

A csaknem 100 évesen is aktív háziorvosként dolgozó dr. Körmendi István tegnap a Népszavában jelentette meg a „Horthy valósága, ahogy megéltem" című írását, amelyben azt fejti ki: miért tartja felháborítónak, hogy Horthy Miklós szobra bekerült a magyar parlament szélsőjobboldali alelnökének dolgozószobájába. Az alábbiakban ebből a cikkből idézünk.

Közélet / 2022. Augusztus 31. / 20:13

NÜB: A vészkorszakot túlélők nevében követeljük a Horthy-szobor eltávolítását

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) a koncentrációs tábort, gettót, munkaszolgálatot túlélők nevében tiltakozik Horthy Miklós szobrának parlamenti elhelyezése miatt, és azt követeli a magyar állam vezetőitől, hogy lépjenek fel a szobor eltávolítása érdekében, mert az nemcsak sérti, de valósággal szembeköpi a Horthy-rendszer áldozatait, az Országház épületét pedig megbecsteleníti.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 31. / 08:53

Heisler András az RTL-nek: Horthy mentegetése „ocsmány cinizmus"

A Parlament egyik alelnöki irodájában tegnap elhelyezett Horthy-szoborról az RTL Klub Híradója is forgatott, s tudósításukban megszólaltatták többek között Heisler Andrást is. A Mazsihisz elnöke a szélsőjobboldali Novák Előd Horthyt mentegető nyilatkozatára így reagált: a magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud hálás lenni Horthynak, mert elpusztították.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 30. / 13:32

Mazsihisz: Horthy-szobornak sem a Parlamentben, sem azon kívül nincs helye

Magyarországon sem az Országgyűlés hivatali helyiségeiben, sem máshol nincs helye egy olyan ember szobrának, akinek a regnálása alatt emberek százezreit fosztották meg alapvető emberi jogaiktól, aki százezrek tragikus haláláért felelős, és aki az ország történetének egyik legnagyobb katasztrófájába kormányozta hazánkat.