Címkék

film

Zsidó világ / 2022. November 29. / 17:16

Ne feledjék: holnap kezdődik a zsidó és izraeli filmfesztivál remek alkotásokkal!

Filmrajongóknak kötelező, mindenki másnak „kötelezően ajánlott" programsorozat a holnap kezdődő 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál. Hiszen olyan filmeket nézhetünk meg, amelyek itthon lényegében elérhetetlenek: a programban az idei év legjobb izraeli filmjei szerepelnek, és lesz még sok más remek alkotás. A vetítések helye a Puskin Mozi és a Művész, de az alkotások egy részét online is meg lehet tekinteni a Cinego révén.

Kultúra / 2022. November 28. / 09:43

Filmrajongók figyelmébe: Ronit Elkabetz-napot tartanak ma az IKI-ben

– Ronit Elkabetz az izraeli filmtörténelem egyik legkiemelkedőbb alakja. Nem véletlenül hivatkozott rá úgy a New York Times, mint az „izraeli Meryl Streepre”, míg más nemzetközi kritikusok Almodóvar-hősnőhöz hasonlították. Ronit színészi sokoldalúsága és elragadó szépsége emberek ezreit nyűgözi le a mai napig – írja az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) ajánlója. Tiszteletére ma délután 2-től az IKI-ben levetítik a Viviane Amsalem-trilógiát.

Hírek, lapszemle / 2022. November 19. / 21:17

December elején mozikban a Keleti Ágnesről szóló portréfilm

December 8-án kerül a magyar mozikba az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm Aki legyőzte az időt címmel Oláh Kata rendezésében. A film Keleti Ágnes egy évét követi végig a 100. születésnapjától a 101-ig, középpontjában a sportoló hétköznapjai, visszaemlékezései állnak – közölte a dokumentumfilmet forgalmazó Budapest Film Zrt.

Kultúra / 2022. Szeptember 18. / 09:26

Rangos kritikai díjat kapott a Keleti Ágnesről szóló film

Tegnap tartották a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjátadó záróünnepségét, amelyen az 1930-ban alapított, müncheni székhelyű Filmkritikusok és Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által odaítélt, a legjobb magyar filmnek járó díjat az Oláh Kata által rendezett „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes" című alkotás nyerte.

Kultúra / 2022. Szeptember 11. / 18:04

Steven Spielberg a zsidóságáról is mesél új önéletrajzi filmjében

Steven Spielberg a gyerekkorát egy Sammy Fabelman nevű gyermek életén át mutatja be, akinek minden vágya, hogy rendező legyen, folyamatosan kamera van a kezében, s előkerül a filmben az is, hogy zsidó származása miatt bántották a középiskolában – írja a világhírű rendező-producer új, The Fabelmans (Fabelmanék) című filmjének trailere kapcsán a Telex.

Élet + forma / 2022. Szeptember 09. / 09:16

Ma lett 87 éves Topol/Tevje, Isten éltesse!

Ma töltötte be 87. életévét Chajim Topol, aki a Hegedűs a háztetőn című, 1971-es filmmusical Tevje nevű, anatevkai tejesembereként vált világhírű filmszínésszé. Magyar vonatkozású életrajzi adat, hogy amatőr színészként az 1950-es években Topol a magyar Efrájim Kishonnal (Kishont Ferenccel) dolgozott együtt egy kis tel-avivi kabarészínházban, sőt, Kishon egyik filmjének főszerepéért Golden Globe-díjat kapott. Boldog születésnapot Topol/Tevje!