Címkék

Budapesti gettó

Megemlékezések / 2023. Január 18. / 17:53

Gettó-megemlékezés: „Hiteles szemtanúk örökösei vagyunk”

– A felelősségünk nemcsak abban áll, hogy elmondjuk, mi történt, hanem abban is, hogy hogyan és kiknek – mondta dr. Frölich Róbert országos főrabbi ma a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulóján rendezett megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában. Rajta kívül beszédet mondott két holokauszttúlélő, Sommer Katalin és Sólyom Olga, valamint Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke.

Megemlékezések / 2022. December 28. / 23:02

78 éve szabadult fel a budapesti gettó: Emlékezzünk közösen a Dohány utcai zsinagógában

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulója alkalmából megemlékezést tart 2023. január 18-án, szerdán délelőtt 10.00 órakor a Dohány utcai zsinagógában. Az eseményre tisztelettel várjuk az emlékezőket.

Élet + forma / 2022. Február 23. / 11:43

Közös emlékezet – Az Erzsébetvárosi Önkormányzat és a Zsidó Múzeum leletmentő programja

Az erzsébetvárosi Klauzál tér a hetedik kerület életének fontos, hosszú történelmi múltra visszatekintő tere. Ez volt a pesti zsidónegyed zöld szíve, a kereskedelem központja. 1944-ben a pesti gettó része lett; majd a felszabaduláskor sok más zöldterülethez hasonlóan tömegsírokat alakítottak ki a téren, melyekből a holttesteket később átszállították a Salgótarjáni utcai zsidó temetőbe.