Címkék

Biblia

Ünnepek / 2024. Március 22. / 13:07

Mindennek ideje van – Elstartolt a PurimFeszt 

Aki eljött a Biblia Show című koncertre tegnap este a Rumbach-zsinagógába, az nemcsak a művésznő kivételesen míves és kifejező hangjában gyönyörködhetett, hanem a zsinagóga terét csodálatosan betöltő zenekari hangzásban is. Remekül indult a PurimFeszt!

Kultúra / 2024. Március 19. / 11:37

Biblia Show, avagy meghívás Kováts Kriszta szépséges világába

Nem mindennapi élményben lesz részük azoknak, akik Kováts Kriszta színésznő-énekesnő koncertjén részt vesznek a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában ezen a héten csütörtökön este. A Biblia Show című műsor a Szentírás mindannyiunk által ismert történeteit villantja fel Wolf Péter zenéjére és Fábri Péter dalszövegeire.

Izrael / 2024. Január 10. / 12:55

Schöner Alfréd: Zsinagóga Gázában

A gázai olyan zsinagóga, ahol a mozaikpadlózaton – a nonfigurativítás elvének ellentmondva – egy bibliai személyiség profilja rajzolódik ki. Egy olyan emberé, akinek a kezében hárfa van. A klasszikus, nem zsidó irodalomból tudjuk, hogy Orfeusz játszik hárfán, és zenéjével megszelídíti az állatokat.

Tudomány / 2023. December 27. / 13:52

Már anyakönyvezhető nálunk a Sosána név – hála a főrabbinak és a tudósoknak

Egy magyar zsidó házaspár a Sosána nevet szerette volna adni születendő kislányuknak, de kérelmüket az illetékes hatóság – nyelvészeti állásfoglalásokra hivatkozva – többször is visszautasította. Majd összefogott Biró Tamás, Komoróczy Szonja Ráhel és Radnóti Zoltán, akik olyan szakértői indoklásokat tettek le az asztalra, amelyeknek eredményeként 2023-tól már anyakönyvezhető a Sosána név Magyarországon.