Címkék

Bálint Ház

Élet + forma / 2024. Június 06. / 11:49

Nyári kaland a Bálint Házban amerikai fiatalokkal

Idén nyáron július 7 -14 között egy egyedülálló kulturális csereprogramra invitáljuk a 14-16 év közötti fiatalokat, akik aktív résztvevői a zsidó közösségnek. 12 magyar fiatal egy egész hetet tölthet együtt a San Diegoból érkező kortársaival, hogy kapcsolatot építsenek egymással és megismerjék egy másik nemzetközi zsidó közösség életét és szokásait.

Zsidó világ / 2024. Május 30. / 15:20

Sávuot – a Bálint Ház éjszakája a Turbina Kulturális Központban

A Bálint Ház idén új helyszínen – a Turbina Kulturális Központban (Budapest VIII. kerület, Vajdahunyad utca 4.) tartja szokásos sávuoti programját, mely során az érdeklődők végigtanulják, végigvitatkozzák az éjszakát, 2024. június 11-én, kedd estétől másnap hajnalig.

Kultúra / 2024. Május 28. / 14:38

Lefkovicsék gyászolnak filmvetítés és közönségtalálkozó a Bálint Házban

A magyar és héber nyelven készült kortárs zsidó nagyjátékfilmet 2024. május 30-án, csütörtökön este 7 órakor tekinthetik meg a Bálint Házban. A filmvetítés után a rendező, a producer és a vallási tanácsadó mesél a filmről. Beszélgetni fogunk többek között a gyászról, a zsidóság helyzetéről a 21. században, illetve sok másról, ami ezen a váratlan családi találkozáson a szemünk elé tárul.

Zsidó ünnepek / 2024. Március 04. / 16:33

Purim Gádol – Családi Purim a Bálint Házban

Szeretettel várunk mindenkit egy óriási jelmezes buliba, a Bálint Ház, a Benjámin ovi és a Rumbi Tanház szervezésében, ahol rengeteg izgalmas dolog vár Benneteket 2024. március 24-én, vasárnap 15.30 órától.

Kultúra / 2024. Február 29. / 17:13

Határidős esküvő – Nőnapi filmvetítés a Bálint Házban

A Bálint Ház az idei nőnap alkalmából a „Határidős esküvő (Laavor et hakir) című izraeli romantikus film vetítésével tiszteleg a nők előtt 2024. március 7-én, csütörtökön este 6 órakor a Bálint Ház nagytermében. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kapunyitás: 17.50 óra.

Zsidó világ / 2024. Január 18. / 13:25

Tu Bisváti széder expedíció a Rumbach zsinagógában

Gyertek el és ünnepeljétek velünk a fák újévét a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában 2024. január 28-án, vasárnap 10 órától. Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy megismerjétek a zsidó hagyományokat, és jól érezzétek magatokat. Belépőjegy árak – teljes árú: 1226 forint, gyerekeknek és nyugdíjasoknak: 613 forint.

Mazsihisz hírek / 2023. December 14. / 16:10

Mazsihisz-vezetés: Shemes doktor a segítőkészség legszebb példáját mutatja

– A segítőkészség legszebb példáját állította elénk, amikor önkéntesként a háború egyik legkritikusabb pontján lévő nahariai kórházba utazott, hogy ott végezhesse a rábízottak orvosi ellátását – így méltatja dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök dr. Shemes Assafot, a Szeretetkórház főigazgatóját (a címlapképen jobb szélen) abból az alkalomból, hogy az orvos a JCC Budapest – Bálint Ház kiírásán Hanukatalizátor-díjat kapott.

Zsidó világ / 2023. December 03. / 19:55

Ezeket a filmeket díjazták az idei ZsiFi-n

A ma este véget érő 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál négy díját osztották ki tegnap este a Három Holló kávéházban. A szervező JCC Budapest – Bálint Ház által a zsidó közösségből felkért zsűritagok ezúttal négy kategóriában osztottak ki díjat, s hogy melyik lett a közönségdíjas alkotás, az majd a fesztivál lezárása után derül ki.

Kultúra / 2023. November 30. / 19:00

Bát micva korba lépett és megnyílt a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Ünnepi beszédekkel és a Golda című film vetítésével vette kezdetét a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZsiFi) tegnap este a Puskin Moziban. A rendezvényen beszédet mondott Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Julia Gross német nagykövet, David Pressman amerikai nagykövet és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Mindannyian kitértek arra: a filmünnepet sajnos beárnyékolja október hetedike.

Kultúra / 2023. November 27. / 15:52

Szerdán kezdődik a Budapesti Zsidó és izraeli Filmfesztivál

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál , melyet a JCC Budapest – Bálint Ház szervez, már 12. alkalommal hozza el a tavalyi és az idei legjobb izraeli és zsidó témájú filmjeit a magyar nézőknek 2023. november 29. és december 3. A filmeket három budapesti helyszínen a Művész és a Puskin mozikban, valamint a Gólem Központban tekintheti meg a közönség.

Élet + forma / 2023. November 22. / 11:54

Hanukatalizátor-díj 2023 – elindult a jelölés

Közeledik hanuka ünnepe, ami a Bálint Házban azt is jelenti, hogy Hanukatalizátor-díj! „Idén is szeretnénk díjazni a zsidó közösség csillagait, akik névtelenül, önzetlenül tesznek a közösségért, másokért. Mint mindig, most is a közösségtől várjuk, hogy megnevezzék őket, majd a második fázisban szavazzanak is rájuk.

Zsidó világ / 2023. November 14. / 13:02

Magyar zsidó szervezetek a megtámadott Izraelért: mi történt eddig?

Izraellel vagyunk címmel a JCC Budapest – Bálint Ház összefoglalót készített arról, hogy a magyar zsidó szervezetek, közösségek, csoportok miképpen fogtak össze a megtámadott Zsidó Állam lakosainak és a Magyarországon élő izraeliek megsegítésére és támogatására.