Címkék

Bálint Ház

Kultúra / 2022. November 28. / 12:35

„Emberszag” – Szép Ernő élete elevenedik meg a Bálint Házban

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon nagy sikerrel bemutatott Emberszag – drámai film-szín-játék Szép Ernő írásai alapján című alkotás a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál kísérőprogramjaként újra megtekinthető 2022. november 29-én, este 6 órakor a Bálint Házban.

Oktatás / 2022. November 10. / 11:14

Zsidó Tanulás Világnapja most vasárnap a Bálint Házban

Öt év kihagyás után újra Zsidó Tanulás Világnapja (Global Day of Jewish Learning) a Bálint Házban 2022. november 13-án, vasárnap délután 13.30 órától. Az esemény idei témái: Újratervezés. Vagy újjászervezés. Esetleg újjáépítés. Újjászületés?

Zsidó világ / 2022. Október 24. / 12:58

Borbás Gergő: Ki kell lépni a zsidó buborékból

A JCC Budapest – Bálint Ház idén ősztől kreatív igazgatót alkalmaz Borbás Gergő személyében. A 27 éves szakembert arról kérdeztük, hogy mi lesz a feladata, milyen eredményeket szeretne elérni, s miben látja annak a kérdésnek a megoldását, hogy a zsidó közösségek miképpen tudnák hatékonyabban megszólítani a zsidósághoz egyelőre csak lazán kötődő, de identitásukat illetően zsidó magyar fiatalokat. INTERJÚ

Élet + forma / 2022. Október 03. / 20:18

Nagy sátor – nagy program: Szukoti sátordíszítés a Bálint Házban

Készülj velünk a sátoros ünnepre! A gyümölcsökön kívül lehet alkotni, finom kóser harapnivalókat készíteni, kóstolni, táncolni, elmerülni a szukoti mesék világában. Természetesen arról is szó lesz, hogy mi is pontosan ez az ünnep és milyen hagyományai vannak. Gyertek el és nézzétek velünk a csillagokat a sátor nádtetején 2022. október 6-án, csütörtökön 16.30 órától.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 02. / 07:52

A Bálint Ház kiemelt figyelmet fordít a háborús menekültek segítésére

A JCC Budapest - Bálint Ház a háború kitörése óta segíti az ideérkező ukrán menekülteket. Szeptemberben nagy adománygyűjtő akciót tartottak, melynek most hétvégén van a lezárása, vagyis az adományok átadása a Budapest, Révay utca 16. szám alatt található intézményben. A Bálint Ház közleménye.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 13. / 16:51

Vasárnap ismét: Judafest – Lépjünk közelebb!

„Mi az, hogy zsidó? Mit eszik egy zsidó? Hogyan él egy zsidó? Egyáltalán, mitől zsidó a zsidó? Minden zsidó (és nem zsidó) tud ezekre válaszolni – és teljesen biztos, hogy mindenki mást. Most fellebbentjük a fátylat a titkokról, hogy lásd, valójában nincsenek is titkok. Emberek vannak a hagyományok, szokások, ízek, szavak mögött."

Élet + forma / 2022. Szeptember 12. / 10:04

Hidas Judit-Kárász Eszter: Köszönet az őszinte szavakért

Többek között az évek múlásáról, a hajdani gyereksétáltatások öröméről és játszóterezések rettenetéről vagy a nagymamákká lett mamákhoz fűződő, merőben új kapcsolatok bonyolultságáról beszélgetett Hidas Judit író és Kárász Eszter énekes, bohócdoktor a közös zenés irodalmi estjükön a Zsidó Kulturális Fesztiválon.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 28. / 14:00

Bálint Ház: Micve Program és TeenLab tizenéveseknek

Két izgalmas programot is kínál az őszi iskolakezdésre időzítve tizenévesek számára a budapesti Bálint Zsidó Közösségi Ház. Az egyik a Micve Program, amely a segítségnyújtással foglalkozó szervezetek munkájába ad betekintést, míg a TeenLab keretében a kamaszok a 21. század legmodernebb szakmáiba kóstolhatnak bele fiatal mentorok vezetésével.

Közélet / 2022. Augusztus 26. / 15:06

Bálint Ház: Tanévkezdő adománygyűjtés ukrán gyerekeknek

A hazánkba menekült ukrán gyerekek beiskolázása nehézségekkel jár, így a JCC Budapest – Bálint Ház most újra a közösség segítségét kéri – olvasható az intézmény közleményében. Mivel a legtöbb menekült gyereknek nincs semmilyen tanszere és iskolai kelléke, a Bálint Ház azt kéri az iskolás gyerekek szüleitől, hogy a tanévre vásárolva – anyagi lehetőségeik szerint – tegyenek be a kosarukba pár dolgot a nálunk tartózkodó diákok számára is.

Zsidó világ / 2022. Április 01. / 10:12

Kenesei Marcell a menekültek segítéséről: „Próbáljuk tartani a tempót”

– Fontos, hogy a zsidóság is kivegye a részét a menekülők segítéséből, függetlenül a vallásuktól és származásuktól – mondja interjúnkban Kenesei Marcell, a Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány igazgatója. Habár egy közösségi ház természetesen nem menekültválság kezelésére való, az intézmény munkatársai mégis a kiégésig hajtják magukat, hogy minél több embernek segíthessenek. Az igazgatót Fogl Márton kérdezte.