Címkék

Bálint Ház

Zsidó világ / 2024. Január 18. / 13:25

Tu Bisváti széder expedíció a Rumbach zsinagógában

Gyertek el és ünnepeljétek velünk a fák újévét a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában 2024. január 28-án, vasárnap 10 órától. Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy megismerjétek a zsidó hagyományokat, és jól érezzétek magatokat. Belépőjegy árak – teljes árú: 1226 forint, gyerekeknek és nyugdíjasoknak: 613 forint.

Mazsihisz hírek / 2023. December 14. / 16:10

Mazsihisz-vezetés: Shemes doktor a segítőkészség legszebb példáját mutatja

– A segítőkészség legszebb példáját állította elénk, amikor önkéntesként a háború egyik legkritikusabb pontján lévő nahariai kórházba utazott, hogy ott végezhesse a rábízottak orvosi ellátását – így méltatja dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök dr. Shemes Assafot, a Szeretetkórház főigazgatóját (a címlapképen jobb szélen) abból az alkalomból, hogy az orvos a JCC Budapest – Bálint Ház kiírásán Hanukatalizátor-díjat kapott.

Zsidó világ / 2023. December 03. / 19:55

Ezeket a filmeket díjazták az idei ZsiFi-n

A ma este véget érő 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál négy díját osztották ki tegnap este a Három Holló kávéházban. A szervező JCC Budapest – Bálint Ház által a zsidó közösségből felkért zsűritagok ezúttal négy kategóriában osztottak ki díjat, s hogy melyik lett a közönségdíjas alkotás, az majd a fesztivál lezárása után derül ki.

Kultúra / 2023. November 30. / 19:00

Bát micva korba lépett és megnyílt a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Ünnepi beszédekkel és a Golda című film vetítésével vette kezdetét a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZsiFi) tegnap este a Puskin Moziban. A rendezvényen beszédet mondott Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Julia Gross német nagykövet, David Pressman amerikai nagykövet és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Mindannyian kitértek arra: a filmünnepet sajnos beárnyékolja október hetedike.

Kultúra / 2023. November 27. / 15:52

Szerdán kezdődik a Budapesti Zsidó és izraeli Filmfesztivál

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál , melyet a JCC Budapest – Bálint Ház szervez, már 12. alkalommal hozza el a tavalyi és az idei legjobb izraeli és zsidó témájú filmjeit a magyar nézőknek 2023. november 29. és december 3. A filmeket három budapesti helyszínen a Művész és a Puskin mozikban, valamint a Gólem Központban tekintheti meg a közönség.

Élet + forma / 2023. November 22. / 11:54

Hanukatalizátor-díj 2023 – elindult a jelölés

Közeledik hanuka ünnepe, ami a Bálint Házban azt is jelenti, hogy Hanukatalizátor-díj! „Idén is szeretnénk díjazni a zsidó közösség csillagait, akik névtelenül, önzetlenül tesznek a közösségért, másokért. Mint mindig, most is a közösségtől várjuk, hogy megnevezzék őket, majd a második fázisban szavazzanak is rájuk.

Zsidó világ / 2023. November 14. / 13:02

Magyar zsidó szervezetek a megtámadott Izraelért: mi történt eddig?

Izraellel vagyunk címmel a JCC Budapest – Bálint Ház összefoglalót készített arról, hogy a magyar zsidó szervezetek, közösségek, csoportok miképpen fogtak össze a megtámadott Zsidó Állam lakosainak és a Magyarországon élő izraeliek megsegítésére és támogatására.

Zsidó világ / 2023. November 08. / 11:28

Bálint Ház: célok, értékek, vágyak – a Mazsihisz és a BZSH elnöke a Zsidó Tanulás Világnapján

A programsorozat első részében Prof. dr. Grósz Andorral, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével és Mester Tamással, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökével Rangos Katalin beszélgetett a hitközségek jövőjéről, célokról és törekvésekről.

Élet + forma / 2023. November 02. / 12:30

Legkedvesebb értékeink: A zsidó tanulás világnapja a Bálint Házban

Sok-sok kisebb és nagyobb közösség gyűlik össze az egész világon ezen a napon, a zsidó tanulás világnapján (Global Day of Jewish Learning). Tanuljunk velük együtt a JCC Budapest-Bálint Házban 2023. november 5-én, vasárnap délután 2 órától. A rendezvény ingyenes. Az előadások között szendvicsekkel és frissítőkkel várják a résztvevőket!

Zsidó világ / 2022. Augusztus 28. / 14:00

Bálint Ház: Micve Program és TeenLab tizenéveseknek

Két izgalmas programot is kínál az őszi iskolakezdésre időzítve tizenévesek számára a budapesti Bálint Zsidó Közösségi Ház. Az egyik a Micve Program, amely a segítségnyújtással foglalkozó szervezetek munkájába ad betekintést, míg a TeenLab keretében a kamaszok a 21. század legmodernebb szakmáiba kóstolhatnak bele fiatal mentorok vezetésével.

Közélet / 2022. Augusztus 26. / 15:06

Bálint Ház: Tanévkezdő adománygyűjtés ukrán gyerekeknek

A hazánkba menekült ukrán gyerekek beiskolázása nehézségekkel jár, így a JCC Budapest – Bálint Ház most újra a közösség segítségét kéri – olvasható az intézmény közleményében. Mivel a legtöbb menekült gyereknek nincs semmilyen tanszere és iskolai kelléke, a Bálint Ház azt kéri az iskolás gyerekek szüleitől, hogy a tanévre vásárolva – anyagi lehetőségeik szerint – tegyenek be a kosarukba pár dolgot a nálunk tartózkodó diákok számára is.

Zsidó világ / 2022. Április 01. / 10:12

Kenesei Marcell a menekültek segítéséről: „Próbáljuk tartani a tempót”

– Fontos, hogy a zsidóság is kivegye a részét a menekülők segítéséből, függetlenül a vallásuktól és származásuktól – mondja interjúnkban Kenesei Marcell, a Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány igazgatója. Habár egy közösségi ház természetesen nem menekültválság kezelésére való, az intézmény munkatársai mégis a kiégésig hajtják magukat, hogy minél több embernek segíthessenek. Az igazgatót Fogl Márton kérdezte.