Zsinagógát avattak az Egyesült Arab Emírségekben

2023. Február 22. / 15:48


Zsinagógát avattak az Egyesült Arab Emírségekben

Az Abu-Dhabi-ban található „Ábrahámita családi ház” olyan tér lesz, amely elősegíti majd a kölcsönös megértést és elfogadást a jóakaratú emberek között. Az arab világban közel egy évszázad óta ez az első, kifejezetten zsinagógának szánt épületet, melyet hivatalosan a múlt héten avattak fel Sir Ephraim Mirvis brit főrabbi részvételével.

Az Ábrahámita család ház egy mecsetből, keresztény templomból és egy zsinagógából álló vallási komplexum. Az épület zsidó vallási tere, a Móse Ben Maimon zsinagóga a múlt pénteken tartotta első sábát istentiszteletét és március 1-jén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Mirvis főrabbi az avatóünnepségen felhelyezte épület első mezuzáját.

Az Egyesült Arab Emírségek elnöke, Őfelsége Mohammed bin Zayed Al Nahyan sejk Twitter oldalán úgy fogalmazott: "Az Egyesült Arab Emírségek következetes törekvése a kommunikáció, az együttélés és a vallások közötti híd építése.

"Az Egyesült Arab Emírségek büszke történelmére, amelyben a különböző közösségekből származó emberek együtt dolgoznak új lehetőségek megteremtésén. Az Ábrahámita családi ház felavatásakor azt mondta még – továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a kölcsönös tisztelet, a megértés és a sokszínűség erejét a közös haladás érdekében hasznosítani tudjuk."

Jason Isaacson, az Amerikai Zsidó Bizottság politikai ügyekért felelős vezetője elmondta: "Miközben az Iráni Iszlám Köztársaság brutálisan elnyomja saját népét, meggondolatlanul fejleszti nukleáris programját, és viszályt szít szomszédai között, az Arab-öböl túlsó partján olyan vezetők és intézmények találhatók, akik egy másféle, befogadóbb, békésebb régió mellett kötelezték el magukat.

"Talán egyetlen szervezet sem szimbolizálja ezt a különbséget és a remény ragyogó sugarát olyan drámaian, mint az Ábrahámita családi ház. Megnyitása és az általa ígért hozzájárulások okot adnak az ünneplésre."

A 2020-as Ábrahámi Megállapodás óta, amely normalizálta az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti kapcsolatokat, az ország zsidó lakossága lassan növekszik. Jelenleg három zsinagóga működik az Egyesült Arab Emírségekben, és becslések szerint 150 család, azaz mintegy 3000 zsidó él az országban.

2019-ben az ország zsidó közössége egy speciálisan erre a célra készített Tóra-tekercset ajándékozott Mohammed sejk elnöknek, az Egyesült Arab Emírségek vallási pluralizmushoz való hozzáállásának jelképeként.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között jelenleg hetente mintegy 100 járat közlekedik, és a két ország közötti kétoldalú kereskedelem a következő négy évben várhatóan évi 10 milliárd dollárra nő.

A Civilizáció Keresztútjai Múzeum lett az első olyan múzeum a régióban, amely az Öböl-menti zsidó örökséget emeli ki, és rendelkezik egy, a holokauszt emlékének szentelt kiállítási térrel, ahol egy, a háború alatt megmentett cseh tóratekercs is található.

Az Ábrahámita családi ház projektet Ferenc pápa 2019-es, az Arab-félszigeten tett első pápai látogatását követően jelentették be az Egyesült Arab Emírségekben.

A The Jewish Chronicle írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek