Tévét hónap küszöbén, avagy fánkevés után jönnek a böjtök…

2022. December 23. / 07:36


Tévét hónap küszöbén, avagy fánkevés után jönnek a böjtök…

A zsidó naptár szerint holnap beköszönt a 29 napos tévét hónap, amelynek elnevezése az akhád „tavito” („javulás”) szóból ered. Ez arra utalhat, hogy a mezőgazdaság számára előnyös hetek következnek, legalábbis a Közel-Keleten, ahol ebben az évszakban jótékony esők hullanak. Ne feledjük, hogy tévét havában több böjt is lesz – nemhiába esszük magunkat tele fánkkal még most, hanuka idején.

Tévét hónap december 24-25-én, azaz a hanuka hatodik és hetedik napján köszön be. A zsidó naptár negyedik hónapja a világ teremtésétől számított újév szerint, míg niszán havától számolva a tizedik. A héber Biblia, a Tánách is a tizedik hónapként említi, méghozzá Eszter könyvében így: „a tizedik hónapban, amely tévét hónapja".  A „tévét" szó babilóniai eredetű, akhád nyelven „tavitonak” nevezik, ami javulást jelent, mármint  a mezőgazdaság javulását az esős időszaknak köszönhetően.

Ebben a hónapban több böjt is vár ránk (úgyhogy igyekezzünk sokat enni az édes hanukai fánkból, míg csak lehet!) 

Tévét nyolcadikán (ami a polgári időszámítás szerint idén január elsejére esik) lesz a „Táánit Cáddikim”, azaz a Jámborok böjtje annak emlékére, hogy ezen a napon fejezték be a Tánách görög fordítását. Mint Eliezer Slomovits írja az OR-ZSE honlapján, ez azért volt hajdan szomorú dátum, mert a Tánách idegen nyelvekre való fordítása régen a Tóra megszentségtelenítését, meggyalázását jelentette, így bölcseink szerint a Biblia görög nyelvre való fordítása súlyos bűn volt Izrael számára. 

A félelem nem volt alaptalan, hiszen a fordítások révén sokan félremagyarázták a Szentírást. Például a rómaiak Rabbi Akivát és mártírtársait abszurd módon József elrablásáért ítélték halálra, holott a rabbi és társai sok száz évvel a bibliai József után éltek.

Tévét kilencedikén (január másodikán) emlékezzünk meg róla, hogy ezen a napon halt meg a babilóniai fogságból  való visszatérés vezetője, Ezra, valamint hűséges munkatársa, Nehemja. A mélyen vallásos zsidók ezen a napon is böjtölnek.

Tévét tizedike ismét böjtnap (idén január 3-ra esik) méghozzá „kétszeresen” is. Először is azért, mert Nebukadneccár, Babilón királya az i. e. VI. században e napon kezdte meg ostromát Jeruzsálem ellen. A király vesztegzárral vette körül a várost, így éhezésre ítélte Jeruzsálem védőit, akik másfél évig álltak ellen hősiesen. A böjtnapon Tórát olvasunk reggel is, este is. 

Tévét tizedike „másodszor” böjtnap azért is, mert az izraeli főrabbinátus e napot „Táánit Ciburnak”, azaz általános böjtnapnak hirdette meg a holokauszt emlékére, így e napon káddist mondunk a meggyilkoltak tiszteletére. A böjt reggel 5 óra 51 perckor kezdődik és délután 4 óra 33 percig tart.

Az idei luláv újra emlékeztet rá minket, hogy a közösségi böjtök esetében a cél nem pusztán az ételmegvonás, hanem a szívünk felébresztése a megtérésre. Vizsgáljuk meg, hogy mely tetteink voltak helytelenek, s ha tudjuk, tegyünk jóvá mindent. A böjtnap továbbá arra is alkalmas, hogy gondoljuk át őseink azon rossz cselekedeteit is, amelyek sajnos tragédiákhoz vezettek. 

E hónap egyik nevezetes járzájtja tévét 19-e (idén január 12-re esik), mert e napon halt halt meg a híres pozsonyi rabbi, Ávraham Smuel Benjamin Szófer, ismertebb nevén K'táv Szófer (1815-1871). Az 1868-as zsidó kongesszus időszakában ő alapította meg a Hitőr Egyletet: ez az elnevezés a régi hit megőrzésére utalt az akkor éledő neológiával szemben, azaz végső soron később ebből az egyletből alakult meg – a neológ irányzat ellenében – a magyarországi ortodoxia. K'táv Szófer olyannyira komolyan vette küldetését, hogy a Szentírással a kezében járta először Budapest, majd később a vidéki városok utcáit, hogy minél több hívet szerezzen az ortodoxiának. 

Jó hónapot és könnyű böjtöt minden kedves hittestvérünknek!

(Címlapkép: A zsidók elhurcolása Babilonba. James Tissot festménye)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 125 éve hunyt el Finály Henrik, korának kiemelkedő filológusa
Hírek, lapszemle
Minden idők legdrágább héber Bibliája kerül árverésre
Zsidó világ
A hét műtárgya: Móhelszék Nagykanizsáról