Magyarok a globális zsidó identitás erősítésében

2023. Február 06. / 13:22


Magyarok a globális zsidó identitás erősítésében

Szerző: Kácsor Zsolt

Két interjúalanyunk a budapesti MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ legújabb munkatársai: Darvas Dóra múlt decembertől, Toldi Sára pedig idén januártól tölti be a program-koordinátori pozíciókat Partnership2Gether és a Masa programban. Mindketten egyetemisták, mindketten szikrázóan okosak, s mindketten szívvel-lélekkel szolgálják a zsidó közösséget. PÁROS INTERJÚ 

A magyar zsidó fiatalok számára is kihagyhatatlan lehetőségeket kínál a Partnership2Gether és a Masa Israel Journey program. Az előbbit a Jewish Agency, míg az utóbbit a Jewish Agency-n kívül a Keren HaYesod, a The Jewish Federation of North America (Észak-Amerikai Zsidó Szövetség) és az izraeli kormány hozta létre. Aki részt venne valamelyik, vagy akár mindkét programon, annak Darvas Dóra és Toldi Sára koordinátorokat kell keresnie a budapesti MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központban (korábbi nevén Izraeli Kulturális Intézet – IKI), cikkünk végén megtalálható az e-mail címük.

 Páros interjút készítettünk a két programkoordinátorral annak érdekében, hogy megkönnyítsük a tájékozódást és segítsük az informálódást azok számára, kik érdeklődnek e két, a zsidó közösségekben világszerte népszerű program iránt.   

masa.png

– Mi a Masa program lényege?
DARVAS DÓRA: Ez a program 16 és 35 év közötti zsidó fiataloknak kínál Izraelben továbbtanulási lehetőséget, például mesterképzést, de részt lehet venni önkéntes programokban, különböző gyakornoki munkákon, nyelvtanuláson.  

– Ha maga választhatna a felsoroltak közül, melyikre jelentkezne?
DARVAS DÓRA: Amire én mennék, az valamilyen önkéntes munka és héber nyelvtanulás, s azt gondolom, hogy a magyarországi és közép-kelet-európai zsidó fiatalok többsége is ezeket részesítené előnyben. Ezeknek az az előnye, hogy megfizethetőbbek, mint a többi program, amit a MASA kínál. Továbbá egy izraeli egyetemi továbbtanulás nagyobb elkötelezettséget kíván meg egy magyar zsidó fiataltól, mint egy pár hónapos önkéntes munka például egy kibucban. 

– Milyen időtartamúak a Masa programjai?
DARVAS DÓRA: Általában a legrövidebb négy hónap, a leghosszabb pedig tíz. A továbbtanulás esetén persze más a helyzet, az esetenként eltérő, és a gyakornoki programoknál is akad rövidebb és hosszabb is.  

– Milyen szép, hogy az önkéntes munkát említette, hiszen az önkénteskedés a zsidó erények egyike. Milyen területre menne a Masa keretén belül?
DARVAS DÓRA: Nagyon szívesen elmennék egy iskolába angol nyelvet tanítani. De igazából bármit szívesen elvállalnék, egy kibucban is szívesen segítenék.  

307092654_395773202749768_5030986238067800999_n.png

– Sára, miről szól a Partnership2Gether program?
TOLDI SÁRA: A Jewish Agency és a The Jewish Federations of North America hozta létre. Tagja 17 észak amerikai közösség, Izraelben a Nyugat-Galileiai régió és Budapest. A Partnership célja, hogy mélyebb kapcsolatokat hozzon létre emberek között, ami alkalmas a kölcsönös eszmék és programok cseréjére a globális zsidó identitás erősítése érdekében kulturális, orvosi, oktatási, és szociális téren. 

– Miért éppen Nyugat-Galilea lett a magyar főváros partnere?
TOLDI SÁRA: Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy nyugat-galileai magyar származású zsidók már mintegy tíz éve aktívan vesznek részt a Partnership2Gether programban. Magától adódott, hogy ha ott sok olyan magyar él, aki már ismeri ezt a kezdeményezést, akkor Budapest legyen az ottani régió partnere.  

– Új munkatárs a MERKAZ-nál, mivel kezdődött a munkája?
TOLDI SÁRA: Januárban részt vettem egy izraeli szemináriumon, amelynek során a fiatal felnőtteknek szóló program tagjaival végiglátogattuk Nyugat-Galilea kibucait, jártunk sok múzeumban, részt vettünk kulturális programokon, megismertük az ottani Partnership Központot. Az volt a benyomásom, hogy a Partnership2Gether tényleges célja a közösségteremtés, hogy embereket kapcsoljon össze, akár tengeren túlon, szerintem csodás lehetőség, érdemes részt venni benne. A felépítése szerint minden partneri együttműködést egy önkéntesekből álló, saját bizottság vezet, kiegészülve egy amerikai, izraeli és magyar koordinátorral, ennek a bizottságnak a feladata, hogy programokat, eseményeket, együttműködéseket szervezzen a három partnerrégió között.  

– Kiknek ajánlja ezt a programot? Milyen egy ideális jelentkező?
TOLDI SÁRA: Olyanok jelentkezését várjuk, akik érdeklődőek, nyitottak, kíváncsiak az izraeli és az észak-amerikai zsidó közösségek közegére. Fontos szempont az is, hogy lehetőleg legyenek elkötelezettek hosszabb távon a partnerségben való részvételre, hiszen később rajtuk is múlhat a Budapest és Nyugat-Galilea partnerrégió együttműködésének minősége, színvonala.  

– Ugyanez a kérdésem Dórához is: kik jelentkezzenek Masa-programra?DARVAS DÓRA: Az a leghitelesebb, ha a saját motivációmat mondom: minden olyan zsidó fiatalt nagyon várunk, aki mélyen kötődik Izraelhez,  szeretné megismerni, megtapasztalni, hogy milyen ott élni, s szeretne nemzetközi kapcsolatokat építeni,, ismeretségeket, barátságokat kötni. Én leginkább ezért kezdtem nekik dolgozni, hiszen fontosnak tartom, hogy Izraelhez erősen kötődő fiatalokból legyen egy olyan hálózat a világban, amelynek tagjai számíthatnak egymásra, s akiket összeköt a zsidó identitás.  

– Mindketten nagyon fiatalok még, a jövőbeni életüket is a zsidó közösség szolgálatának kívánják szentelni?
DARVAS DÓRA: Nagyon örülök neki, hogy a felnőtt életem első munkahelye éppen zsidó közegben létesült, s éppen a MERKAZ-ban, mert ez a program-koordinátori munka nekem nagyon tetszik. Hogy később milyen területen fogok dolgozni, azt még nem tudom, de a hosszú távú terveim között az alijázás szerepel: idővel szeretnék Izraelben letelepedni.  

TOLDI SÁRA: Hasonló terveim vannak, mint Dórának. Annál is inkább, mert a kovid előtt én magam is részt vettem egy Masa-programon, három hónapot töltöttem egy kibucban, ahol a munka mellett héberül tanultam. Az az időszak nagyon átformált minden szinten, s számomra Izrael van olyan fontos, hogy a későbbiekben ott tudjam elképzelni az életemet.   

Ledniczky Lívia: A következő generációt neveljük  

Darvas Dóra és Toldi Sára kapcsán megkérdeztem a  MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ igazgatóját, Ledniczky Líviát arról, hogy tudatos döntés eredménye volt-e, hogy nemhogy fiatal, de pályakezdő fiatalokat vett föl e két fontos program koordinátori állásába. Ledniczky Lívia elmondta: felelősséget érez az iránt, hogy egy zsidó intézmény vezetőjeként milyen „utánpótlást” tud kinevelni, hiszen – mint fogalmazott – „a minket követő generációt neveljük, s ez nagy felelősség”.  

– Nemcsak arról volt szó, hogy megüresedett nálunk két állás, hanem arról: végiggondoltuk, kikkel szeretnénk dolgozni – magyarázta. – Nagyon örülök ennek a két okos, felkészült és Izraelhez erősen kötődő lánynak, annak pedig még jobban, hogy lehetőséget tudtunk nekik adni ahhoz: az első munkájuk egyben a hobbijuk is legyen. Merthogy szerintem leginkább olyan munkát érdemes végezni, amit az ember amúgy önként, szeretetből is csinálna, ilyen esetben ugyanis mindannyian sokkal jobban teljesítünk.  

NÉVJEGY

DARVAS DÓRA: „Egyetemista vagyok, 22 éves, a Közép-Európai Egyetemre (CEU) járok Bécsbe, kultúra-politika-társadalom szakon tanulok, s amikor nem Budapesten tartózkodom, akkor Milánóban élek ERASMUS-ösztöndíjjal.”
E-mail cím: masaCEE@masaisrael.org  

TOLDI SÁRA:  „Egyetemista vagyok, 22 éves, és az ELTE nemzetközi tanulmányok szakán tanulok. A szakmai gyakorlatomat itt kezdtem, az akkori IKI-ben, s nagyon örülök neki, hogy ez lett az első munkahelyem is.”
E-mail cím: toldi.sara@gmail.com 

Címlapkép: Darvas Dóra (jobbról) és Toldi Sára

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek