Ilyen még nem volt: Szerveződik a világ legnagyobb zsidó bringás eseménye

2022. Szeptember 01. / 10:19


Ilyen még nem volt: Szerveződik a világ legnagyobb zsidó bringás eseménye

Szerző: Kácsor Zsolt

Szabó Gál Andrásról, a Budapest–Bamako-rali ötletgazdájáról, a Budapesti Holokauszt Múzeum egyik alapítójáról – akit a közvélemény Villám Gézaként ismert meg – legutóbb akkor írtunk, amikor menekültek tucatjait mentette Ukrajnából. Vele kapcsolatban az a legfrissebb hír, hogy a Maccabi Europe keretein belül kitalálta és javában szervezi az első Tour De Maccabit, amelyen a bringások Lengyelország, Szlovákia és Magyarország zsidósággal kapcsolatos helyeit, létesítményeit érintik Krakkótól Budapestig.

Szabó Gál Andrástól megszokhattuk, hogy időről időre szikrázóan kreatív kezdeményezésekkel és ötletekkel hívja fel magára és projektjeire a figyelmet, s most újabb bizonyítékát adja találékonyságának. Az ő kezdeményezésére ugyanis a Maccabi Europe meghirdette az első Tour De Maccabi kerékpárversenyt és kerékpártúrát, amelyet jövő augusztusban rendeznek meg.

Az indulók 2023. augusztus 12-én részt vesznek egy auschwitzi megemlékezésen, hogy tiszteletüket tegyék a mártírok emléke előtt, majd másnap indulnak el Krakkóból, hogy Szlovákia és Magyarország egyes régióin áthaladva a budapesti Dohány utcai zsinagóga előtt fejezzék be a mintegy 600 kilométeres versenyt. 

A szervezők hangsúlyt helyeznek arra, hogy a Tour De Maccabi tíz napja során a kerékpárosok mindhárom országban fölkeressék a zsidó történelem, vallás és hagyomány szempontjából fontos helyeket. A Magyarországra való belépést szombatfogadással ünneplik majd a magyar haszid zsidóság egykor népes lakhelyein, Mádon és Bodrogkeresztúron, majd tesznek egy három napos utat az Alföldön, s onnan érnek célba a Dohány utcai zsinagóga előtt. 

szabó_g_andrás.jpgSzabó Gál András

A túra apropóján meginterjúvoltuk Szabó Gál Andrást, aki arra a kérdésünkre, hogy kik jelentkezhetnek a versenyre, azaz bárki csatlakozhat-e, vagy csak gyakorlott bringázókat várnak, azt válaszolta: „bárki jelentkezhet a Tour De Maccabira, s minden országban a helyi Maccabi szervezetnél lehet nevezni”. 

Hozzátette: „Magyarországon biztos nem lesz kvalifikáció, de a nagyobb nemzetek – mint például Amerika – maguk dönthetik el, hogy akarnak-e bármiféle teljesítmény szintet az indulóktól. A túra kategória pedig mindenki számára nyitott”.

Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e lehetőség résztúrákra, Szabó Gál András kifejtette: „erre lesz lehetőség, sőt bizonyos szakaszok ki is hagyhatók, ilyenkor az indulókat a Tour De Maccabi busza fogja szállítani”. Mint hozzáfűzte: „gyanítom, hogy a túra kategóriában indulók közül sokan ki fogják hagyni a szlovák hegyi etapokat”. 

S hogy egyszeri eseményről van-e szó, vagy a jövőben még lesznek hasonló rendezvények, a főszervező azt válaszolta: „szeretnénk ha kétévente lenne Tour De Maccabi és mindig más útvonalon haladhatna a futam. A verseny most szerencsés időben indul, mert az idén nem lesz Európai Maccabi Játékok, így mindenképp hiánypotló lesz”. Mint mondta, azt reméli, hogy a kezdeményezés közösségépítő hatása nem marad el és rendszeresen meg lehet majd rendezni az eseményt.

Részletesebb információkat a Tour De Maccabi honlapján találnak.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek