„Biztonsági fészek” épül, avagy így omlik a generációk közti fal

2023. Január 17. / 19:06


„Biztonsági fészek” épül, avagy így omlik a generációk közti fal

Nem mindennapi látvány fogadott a II. kerületi Szász Károly utca egyik épületének alagsorában a napokban: egy csoport huszonéves társaságában védősisakban, szemüvegben és maszkban Heisler Andrást láttam elektromos vésővel a kezében, amint egy falról veri le a vakolatot. Ilyen szerepkörben még nem láttam a Mazsihisz elnökét – igaz, rajta kívül még sok önkéntes dolgozik azon, hogy itt idén szeptemberre elkészüljön a Hasomer Hacair Magyarország ifjúsági szervezet új közösségi tere.

– „Biztonságos Fészek” – ezen a munkacímen fut az a projekt, amelybe a minap bepillantást nyerhettem, majd gondolatban megemeltem a kalapomat a fiatal és kevésbé fiatal önkéntesek előtt, akik minden erejüket beleadva dolgoznak rajta, hogy a Hasomer Hacair magyarországi ifjúsági szervezete több más szervezettel együtt új otthonra leljen a II. kerületi Szász Károly utcában. 

Hasomer (9).jpgAz épület kívülről...

Az 540 négyzetméteres, alagsori (pontosabban félszuterén) helyiség a mostani, kiűrített és szétvert állapotában is impozáns képet mutat, ugyanis egymást váltják benne a nagyobb rendezvények megtartására való termek a kisebb létszámot befogadni képes, klub- vagy műhelyfoglalkozásnak alkalmas helyiségekkel. 

Az előtérben több száz sittes zsákot látni, ezekben sok-sok mázsányi vakolat és egyéb építési törmelék gyűlt már össze, de az itt folyó munkát elnézve, azt hiszem, lesz még ugyanennyi. 

Hasomer (8).jpgS az alagsori nagyterem belülről...

Hiszen – mint az írás leadjében is említettem – önkéntesként Heisler András Mazsihisz-elnök és több munkatársa is beállt azoknak a sorába, akik segítenek a fiataloknak. Itt volt Horváth József, a Mazsihisz alelnöke, megjelent Gönci Péter, a Mazsihisz biztonsági főnöke, eljött vakolatot verni Deák Andrea, a honlapunk főszerkesztője, míg Répás Péter, a Mazsihisz Zsidó Közösségi Szolgálatának igazgatója a szervezésen és koordináláson kívül az energiapótlásról is gondoskodott tea és kóser pogácsák formájában. 

Ha ez a lelkesedés kitart, akkor az álom valóban megvalósul, és a Somer olyan otthonos és bensőséges hangulatú ingatlannal gazdagodik, ahová jó lesz betérni, s ahol remek programok szervezésére lesz lehetőség. Az 540 négyzetméteres ingatlan egyébként a II. kerület tulajdona, a Hasomer mozgalom velük kötött bérleti szerződést határozatlan időre.

Hasomer (3).jpgMarkovics Anna

Az egyetemista Markovics Anna nemcsak a Hasomer Hacair Magyarország szervezetfejlesztőjeként és forrásteremtésért felelős aktivistájaként veszi ki a részét a munkálatokból: a többiekhez hasonlóan ő is védősisakban, védőszemüvegben van, hiszen kemény fizikai munkát végez az általa „Biztonságos Fészeknek” hívott közösségi tér kialakításáért. 

– Reményeink szerint itt olyan „fészek” alakul ki, amelyet nemcsak magunknak, azaz a Hasomernek szánunk – mondja Anna –, hanem más zsidó közösségeket és civil szervezeteket is szeretnénk befogadni, olyanokat, akik hozzánk hasonlóan gyerekekkel és fiatal felnőttekkel foglalkoznak. 

Markovics Anna abban bízik, hogy akár 10-15 is lehet azoknak a szervezeteknek, közösségeknek a száma, amelyek rendszeresen használják majd ezt a „fészket” a közösségi programjaik számára. Mivel a bontáshoz és a felújításhoz anyagi okok miatt égető szükség van önkéntesekre, a fiatalok széles körben toborozzák a jelentkezőket (cikkünk végén ehhez elérhetőséget is adunk). Anna számításai szerint már csaknem nyolcvanra rúg azoknak a száma, akik eddig – azaz a bontás első szakaszában – részt vettek a munkában. 

Részt vesz a munkálatokban Schweitzer Péter is, aki madrich-ként (ifjúsági vezető) dolgozik a Somernél, s igen, a névazonosság nem véletlen, ő a nagy Schweitzer József országos főrabbi egyik unokája. Egyetemista, de már nem sokáig, hiszen hamarosan villamosmérnökként tesz államvizsgát. 

Hasomer (2).jpgSchweitzer Péter

– Közösségi projektről van szó, közösen csináljuk a felújítást, nem is kérdés, hogy itt a helyem – mondja Péter. – Az a feladatom, hogy koordináljam a különböző iskolákból jövő diákokat, és tartsam a kapcsolatot a tanáraikkal, valamint a szüleikkel. Tudni kell, hogy annak nyoma marad, ha egy diák nálunk önkéntesnek áll, hiszen a Hasomer Hacair igazolást állít ki a közösségi munka, a közösségi szolgálat elvégzéséről.

Schweitzer Péter kapcsán nagyon fontos megemlíteni, hogy a közösség szolgálata számára nemcsak a Hasomer keretein belül történik: a fiatalember ugyanis mentőápolóként dolgozik a mentőszolgálatnál… Igen, jó tudni, hogy ilyen elhivatott és emberséges fiatalemberekre számíthat a magyar zsidó közösség, mint amilyen ő. Joggal lehetne rá büszke a nagyapja.

Hasomer (1).jpgCsernai János, azaz Janó

Építésvezetőként vesz részt a munkában Csernai János – közismert nevén Janó –, aki tavaly érettségizett a Lauderben, jelenleg pedig a rabbiképző judaisztika szakos hallgatója. Janó a Hasomerben idén januártól lett oktatási vezető. A most folyó munkálatokról azt mondja: 

– Az első és legfontosabb munka a vakolat leverése, merthogy borzalmas állapotok vannak. Nagyon elhanyagolt ingatlanról van szó, azt hiszem, utoljára 2009-ben volt használatban, azóta hozzá sem nyúltak. Azt az állapotot szeretnénk helyreállítani, amilyen ez a félszuterén akkor volt, amikor itt még emberek dolgoztak nap mint nap. 

Hasomer (5).jpgA tényleg régi lakók ittmaradt kézjegye...

Megtudom tőle, hogy egyes falakat „elmozgatnak”, hogy az így kialakuló helyiségek  jobban megfeleljenek a céljaiknak, de – mint Janó fogalmaz – „alapvetően abból dolgozunk, ami rendelkezésre áll”. 

– Sürgető feladat az újravakolás – teszi hozzá –, hiszen az ingatlan telente nem volt fűtve, többek között ez az egyik oka annak, hogy ilyen rossz állapotba került.

Miközben a fönti miniinterjúkat készítettem, a háttérben folyamatosan zúgott egy elektromos véső – mint kiderült, Heisler András, a Mazsihisz elnöke bontotta vele a vakolatot. Őt is megkérdeztem róla, hogy miért tartotta fontosnak a személyes megjelenést, valamint a Mazsihisz támogatását ehhez a projekthez. Keményen dolgozott, rendesen megizzadt a munkában, meg is említem neki, hogy ilyen munkásfelszerelésben még nem láttam a Szövetség elnökét.

Heisler András (Fotó: Fejes Emőke)Heisler András (Fotó: Fejes Emőke)

– Ez nekem is új szerep... De ettől eltekintve nagyon fontosnak tartom, hogy a Mazsihisz vezetése és több munkatársa itt van most velünk – mondja. 

S hogy miért fontos ez számára? Erre ezt válaszolta:

– Kis lépés nekem, nagy lépés az emberiségnek, mondta a Holdra lépő Armstrong, én ennél szerényebben, de ugyanilyen meggyőződéssel azt mondanám: nemcsak a vakolatot verjük most le, hanem a generációk közötti falakat is.

Az elnök szerint ugyanis nagyon fontos a fiatalok és a Mazsihisz vezetése közötti kapcsolat, s annak demonstrálása, hogy a Szövetség nemcsak támogatja az ifjúsági szervezet tevékenységét, de elismeri, hogy a Hasomer igen fontos célt tűzött ki maga elé.

– Azt a lelkesedést, amit bennük látok, nekünk is át kellene venni – fűzte hozzá Heisler András, majd visszaöltözött vakolatbontó munkásnak, s ment vissza vakolatot verni. 

Összetalálkoztam az alagsorban Gönci Péterrel, a Mazsihisz biztonsági igazgatójával is, aki természetesen tájékozódni jött, hiszen ha ez a fészek megnyílik, itt majd biztonsági feladatokat is el kell látni.

– Az ingatlan műszaki alaprajza és a helyszíni felmérés alapján ki kell dolgoznunk egy koncepciót arra vonatkozóan, hogy miként lehet itt a leghatékonyabban ellátni majd a biztosítási feladatokat – mondja. – Az összes Mazsihisz-BZSH rendezvény biztosítását igyekszünk felvállalni, szóval amint  lesznek rendezvények, akkor természetesen itt is fogunk dolgozni. De mielőtt beindul a közösségi élet, ki kell dolgoznunk azokat a biztonsági megoldásokat, amelyek szavatolják a rendezvények biztonságát.

S hogy mikor indul be a Gönci Péter által említett közösségi élet? 

Hasomer (7).jpgMarkovics Anna bizakodó és lelkes

Erről Markovics Anna azt mondta, hogy kilenc hónapra tervezik a felújítási munkát, de több szakaszban. Egyes helyiségek talán már a nyár végén használhatók lesznek, de szerinte a teljes ingatlan közösségi térként leghamarabb szeptemberben nyílhat meg. 

A Hasomer továbbra is várja önkéntes brigádok jelentkezését. A csapat ehhez megosztott velünk egy linket,  ide kattintsanak , ha szeretnének részt venni a munkában. 

(Fotók: Mazsihisz.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Dr. Moll és a visszautasított zsidó szerelmes esete
Zsidó világ
Magyarok a globális zsidó identitás erősítésében