Binjomin rabbi: Hogyan lehet az akadályokat a hit erejével legyőzni?

2024. Május 31. / 14:41


Binjomin rabbi: Hogyan lehet az akadályokat a hit erejével legyőzni?

„Az élet bármely területén ez a csodálatos siker kulcsa. Bármibe is fogunk, óhatatlanul felmerülnek a nehézségek, a kihívások – az „átkok”, ha úgy tetszik. A legtöbb ember azonban megijed ezektől és feladja – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija az aktuális – Behukotáj hetiszakasz kapcsán az Omek magazin aktuális számában.

Pontosan ezek a nehézségek azok, amiktől a siker olyan értékes – mindannyiunk szemében. Ez teszi a győztest ünnepelt hőssé. Mert neki sikerült olyasmit megvalósítania, amitől a legtöbb ember visszariadt.

Tudnunk kell azonban – és mind a smitá év példájából, mind az évvégi „átkok” példájából ezt is megtanulhatjuk – hogy ezek a nehézségek a valóságban félelmetesebbnek látszanak, mint amilyenek.

A smitá évet tartó kibucoknak csak egy évet kellett kibírniuk, és utána óriási jutalom és áldás várt rájuk.

Egy felmérés szerint a telefonos értékesítő ügynökök többsége öt próbálkozás után feladja. Ugyanezen felmérés azonban azt is megmutatja, hogy a siker átlagosan a hetedik hívás után érkezik.

Mindezt szemlélteti a következő bátorító történet. A király fele királyságát és egyetlen lányát felajánlja annak a hősnek, aki palotája 100. emeletére gyalog feljut.

Számos próbálkozó érkezik, és sorra feladják a 20. emelet környékén, amikor rájönnek, hogy hiába próbálkoznak, mert nincs az az ember, aki képes lehet erre a teljesítményre. A győztes azonban a 25. emeleten liftet talál, ami felviszi őt a 100. emeletre. Az ő sikerének a titka a bizalom volt: hitt a királyban, hogy nem vár el tőle lehetetlent.

Ez az üzenet mindnyájunk számára: mi is higgyünk abban, hogy a mi Királyunk is azt szeretné, ha nagy sikereink lennének, és emiatt különleges áldást készít elő számunkra, ha ezt a bizalmunkat erőfeszítéseinkkel ki is mutatjuk!”

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek