A Héber Imre Klub az OR-ZSE könyvtárában: „Ide vissza kell jönni!”

2022. November 17. / 14:04


A Héber Imre Klub az OR-ZSE könyvtárában: „Ide vissza kell jönni!”

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtárában jártak a Héber Imre Klub tagjai, akiknek dr. Tamási Balázs, a könyvtár igazgatója tartott előadást a létesítmény múltjáról és jelenéről. A látogatásról Gál Etelka írását olvashatják, amelyet Villányi András fotói illusztrálnak.

Dr. Tamási Balázs rendkívül magas színvonalú, tartalmas előadással mutatta be a könyvtárat, a látogatás keretében megcsodálhattuk a kéziratok, ősnyomtatványok, régi könyvek restaurált példányait, amelyek múltunk tanúi. Megismerkedtünk a könyvtár digitális tartalmainak oldalaival, s egyöntetű véleményként hangzott el a csoport több tagjától: „ide vissza kell jönni!”.

DSC_4339-1.jpgDr. Tamási Balázs

Valóban, ide el kell jönni, hogy láthassuk azokat a szellemi értékeket, amelyeket elődeink ránkhagytak, s látni kell, hogy ezt az örökséget milyen gonddal ápolják az ott dolgozók. Rendkívüli élmény volt számunkra.ű

Az 1877-ben megnyitott rabbiképző a zsidó szellemi élet fellegvára lett. A II. világháború előtti oktatók egy részének névsora: dr. Kaufmann Dávid, Bloch Mózes, Blau Lajos, dr. Bánóczi József, Bein Károly, dr. Bacher Vilmos, Goldziher Ignác, Szemere Samu, Alexander Bernát, Heller Bernát

DSC_4336-1.jpg

Érdemes megemlíteni a rabbiképző tudósainak különleges munkáit és emberi tartását. Előbbire jó példa dr. Bacher Vilmos: A jémeni zsidók héber és arab költészete című munkája, amely az intézet 1909-1910. tanévi értesítőjében jelent meg. Továbbá rendkívüliek Alexander Bernátnak és Szemere Samunak a Spinoza-fordításai.  

Ami pedig az emberi tartást illeti: Goldziher Ignácot meghívták a szentpétervári akadémia kongresszusára, ő azonban nem ment el, mert a zsidó származású emberek nemigen kaptak beutazási engedélyt az akkori Oroszországba. Barátai hiába kérték, hogy az ő beutazását elintézik, ezt az eljárást nem fogadta el, mondván, vele ne tegyenek kivételt. Ez is mutatja emberi nagyságát, a szakmai elismertségét pedig jelzi, hogy a az iszlám kultúra egyik legnagyobb tudósaként a perzsa kormány az ő segítségét kérte a perzsa államvallás történetének megírásához. 

54-Rabbiszem-1.jpg

1944. március 20-án az SS lefoglalta a rabbikéző épületét, majd a Gestapo vette birtokába. Az Állambiztonsági Rendészet ideiglenes toloncházat működtetett benne, 1944 őszétől pedig a Nyilaskeresztes Párt helyi szervezete költözött ide. 

A felszabadulás után, 1945. március 22-én indult újra a tanítás dr. Scheiber Sándor  vezetésével, aki próbálta folytatni elődei magasszintű oktatását. Előadásai, a meghívott előadók látogatásai, a péntek esti vendégek (Barbra Streisand, Allen Ginsberg, Goda Gábor) szellemi központá emelték a rabbiképzőt.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek