A hálaáldozatok: aki hálás, az boldog és aki hálás, az jobb ember lesz – Jó szombatot!

2023. Március 31. / 16:10


A hálaáldozatok: aki hálás, az boldog és aki hálás, az jobb ember lesz – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent napja ma kora este 18 óra 53 perckor köszönt be, a királynő holnap kora este 19 óra 59 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten Cáv (Mózes 3. 6:1-8:36.) hetiszakaszt olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

A Tóra áldozati rituáélit a papok végzik. A hálaáldozatot azonban azoknak maguknak kell bemutatniuk Isten előtt, akik hálásak valamiért neki, az Örökkévalónak.

Miért? Mert a hálát annak is át kell élnie, aki hálás és annak is, akinek hálásak.

A hálánk kifejezését nem bízhatjuk közvetítőre, nem csak azért, mert nem ő érzi a hálát, hanem mert mi sem érezzük eléggé addig, amíg ki nem fejezzük, mennyire örülünk annak, amiért hálásnak érezzük magunkat. Akkor tudatosul bennünk is, mennyire jó nekünk, amikor kifejezzük érte a hálánkat. A kis lélekből nagy lelket csinál a hála kifejezése. Rájövünk, hogy van valami, amit anélkül is megkapunk, hogy megérdemelnénk, a tavasz, a szerelem, az élet, amelyet mindannyian csak úgy, ajándékba kaptunk. És sokszor nem tudjuk, mennyit jelentünk egymásnak. A tanárok, a segítők és mindannyiunk fontos tapasztalata, amikor valaki elmondja nekünk, mennyit jelentett számára a gesztusunk, amelyet mi magunk a legtöbbször már régen elfelejtettünk. A hála kifejezése bennünk is tudatosítja a saját általunk ismeretlen jóságunkat, kicsit szerethetőbbnek tűntet fel a magunk szemében. Ezért kell személyesnek lennie. Hogy kiderüljön, mennyivel többet kaptunk és mennyivel többet adtunk annál, mint amennyit valaha is gondoltunk volna.

Az áldozati liturgia bölcs és aktuális, eleven tapasztalatok kifejezéséről beszél.

A Tóra vonatkozó része emberi érzések megfogalmazására tanít meg, az áldozat kísérlet arra, hogy megismerjük önmagunkat. A bűnáldozat a lelkifurdalás kezelését segíti, a hálaáldozat pedig annak tudatosítását, hogy azért nem vagyunk egyedül mégsem. Sem a világon, sem a világon túl, figyel ránk valaki itt és figyel Valaki odaát is. 

Amikor kinyílik a lélek, hogy köszönetet mondjon, hogy örüljön a meg nem érdemelt léleknek, megtelik az Örökkévaló végtelenségének máshogy alig közvetíthető megtapasztalásával.

Békés szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek