Ma van Gedáljá böjtje – de mire is emlékezünk a mai gyásznapon?

2022. Szeptember 28. / 08:54


Ma van Gedáljá böjtje – de mire is emlékezünk a mai gyásznapon?

Ma reggel 5 óra 7 perctől este 6 óra 54 percig tart a mai gyásznap böjtje, amelyet a babiloni fogság idejében meggyilkolt Gedáljá judeai helytartó emlékére tartunk. Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy erre a gyásznapra külön böjti imarend vonatkozik. 

Miután őseinket Nebukadneccár király (uralkodott i. e. 605-től 562-ig) elhurcoltatta a babiloni fogságba, a babiloni uralkodó által a mezőgazdasági munkák elvégzésére Izraelben hagyott zsidó közösség élére kinevezte Gedáljá helytartót. Azt tartják róla, hogy igazságosan kormányozta a rábízott országot, ezért népszerű volt a leigázott zsidóság körében. Egy Izmáel nevű férfi azonban merényletet követett el ellene a zsidó újévi ünnepségen, ami rettenetes következményekkel járt.

Az Izraelben maradt zsidóság ugyanis – félve Nebukadneccár király bosszújától – úgy döntött, hogy Egyiptomba menekül, hiába intette őket a szintén Izraelben maradt Jirmiháju próféta, hogy ezzel teljesedik majd be a zsidó nép végzete. A prófétának lett igaza: az Egyiptomba menekült zsidóság eltávolodott a vallástól, majd amikor Nebukadneccár király seregei Egyiptomba is betörtek, őket is lemészárolták. 

Nebukadnessar_II.jpgNebukadneccár ábrázolása egy érmén

A mai gyásznapon a böjt reggel 5 óra 7 perctől este 6 óra 54 percig tart. A böjti imarend szerint a reggeli és a délutáni imában – ha van három böjtölő a zsinagógában – a Tórából a „vájhál” részt olvassuk fel, továbbá a reggeli állóimádságban csak az előimádkozó mondja az „ánnénu” betoldást, a délutáni állóimában már az egész közösség. A délutáni imában (mint minden böjtnapon) az állóimádság végén a Tóraolvasás miatt „sálom ráv” helyett „szim sálomot” mondunk, s az előimádkozó a kohén áldást is elmondja. A böjti imarend forrása: a Mazsihisz kiadásában nemrég megjelent luáh.

(Címlapkép: A zsidók elhurcolása Babilonba – James Tissot festménye)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek