Ma este beköszönt az alija állami ünnepnapja Izraelben

2022. Október 31. / 14:42


Ma este beköszönt az alija állami ünnepnapja Izraelben

Hesván hetedikét (Zajin Hesván) az izraeli törvényhozás 2016-ban nyilvánította állami ünnepnappá. Azóta ekkor van Jom HaAlija, vagyis az „alija ünnepnapja” (יום העלייה), így Izraelben ilyenkor – a kneszet döntésének értelmében – állami ünnepségekkel, rendezvényekkel és iskolai megemlékezésekkel tisztelik meg az Erecbe hazatérőket.

Az első „alijázó" igazából Ábrahám volt, akinek maga az Örökkévaló parancsolta meg, hogy Háránból  vándoroljon be Kánaánba. A Tórában a soron következő hetiszakaszban erről azt olvashatjuk: 

Az Örökkévaló így szólott Ábrámhoz: „Menj el országodból, szülőföldedről és atyád házából abba az országba, amelyet mutatok neked. És nagy néppé teszlek téged, megáldalak és naggyá teszem nevedet, és te légy áldássá. Megáldom, aki téged áld és megátkozom, aki téged átkoz, és benned legyen áldott a föld minden nemzetsége” . És elment Ábrám, amint az Örökkévaló mondotta neki, és vele ment Lót. Ábrám pedig hetvenöt esztendős volt, mikor Háránból kivándorolt.

S ha már az alija ünnepnapja közeledik, hadd osszuk meh önökkel az idei legfrissebb statisztikai adatokaz Izrael lakosságáról. Erecben jelenleg a lakosság létszáma mintegy  9 millió 600 ezer fő, közülük több mint 7 millióan zsidók, az arab álllampolgárok száma valamelyest meghaladja a 2 milliót, míg a maradék, mintegy fél millió fő más valláshoz/néphez tartozik. 

A héber naptár szerinti elmúlt évben, azaz 5872-ben mintegy 190 ezerrel növekedett Izrael népessége, ebből az alijázók száma csaknem 50 ezer volt. 

(Címlapkép: Dror Lahat/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek