A bizalom visszanyerése: egy apró különbség és benne a világ – Jó szombatot!

2022. Október 28. / 13:35


A bizalom visszanyerése: egy apró különbség és benne a világ – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma délután 17 óra 15 perckor köszönt be, a királynő holnap este 18 óra 19 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. Ezen a héten Mózes első könyvéből a második, Noáh című hetiszakaszt olvassuk a zsinagógákban. Minden kedves hittestvérünknek jó szombatot kívánunk!

Az özönvíz története a világba vetett bizalom elvesztéséről és visszanyeréséről, a szolidaritásról és arról szól, hogyan tanít meg egészen apró jelekből olvasni a Tóra, hogyan tanít meg figyelni.

A múlt század legérzékenyebb Tóra-olvasója történetesen és nem meglepően nő volt, Nehama Leibowitznak hívták és rendkívül fogékony volt a szöveg apró módosulásaira, amelyekből a legértékesebb megfigyeléseit bányászta elő, mert a Tóra ebben a tekintetben is olyan, mint az emberi lélek és általában a világ. Meg kell tanulnunk figyelni, és elsősorban éppen a látszólag legkevésbé fontos dolgokra és aki igazán elmélyül a Tórába, megtanulja ezt a figyelmet.

„A hangsúlykülönbségeket, a jóváhagyást és az elutasítás, a jelentésárnyalatok nem hosszas lélektani leírások vagy analízisek közvetítik, hanem apró, finom, látszólag jelentéktelen, de azért mindenképpen szokatlan – szókombinációk, szórendi elmozdulások”.

Már a midrások, a hagyományos Tóra-kommentárok szerzőinek szemet szúr az a látszólagos apróság, hogy amikor Noé és a családja beszáll a bárkába, hogy elhagyja a pusztulásra ítélt (száraz)Földet, Noé megy elöl, utána a fiai, a felesége és végül a menyeik zárják a sort. Amikor viszont a pusztításnak vége, amikor újrakezdődhet lassan az élet, Isten másképp rendeli elhagyniuk a bárkát, úgy, ahogy már eleve vártuk volna: mindenki a társával mehet vissza megpróbálni újra élni. Noé, a felesége, aztán a gyerekeik és a párjuk. Mi magyarázza a sorrend megváltozását?

A midrások nyomán Rási, a leghíresebb középkori kommentátor úgy gondolja, hogy a bárkában nem lehetett, nem volt szabad házaséletet élnie sem Noééknek, sem a gyerekeiknek, miközben összeomlott körülöttük a világ – tapintatból, együttérzésből mentek fel, utaztak külön, nemek szerinti megoszlásban. Akkor azonban, amikor elhagyták a bárkát, amikor az újrakezdés felelőssége várt rájuk, már együtt kellett a házastársaknak távozniuk, az élet, az új teremtés várta őket. A sorrenddel üzen a szöveg az együttérzésről, a gyászról és az összetartozásról.

Csakhogy – újabb sorrendi csavar – a bárka utasai nem engedelmeskednek az Örökkévaló utasításának, ugyanúgy távoznak, ahogy érkeztek, nemek szerinti bontásban, Noé, a fiai, a felesége, a menyeik. Mi történt? Rási szerint az, ami kataklizmák túlélőivel olyan gyakran megtörténik. Nem akartak gyereket, nem hittek, nem bíztak többé a világban (ahogy Kertész Imre érzékelteti megrázóan a Kaddis a meg nem született gyermekért című regényében). Hiszen az, ami megtörtént, látták, lehetséges, tehát megismételhető, bármikor máskor megtörténhet. Ezért kellett Istennek megígérnie néhány mondattal később, hogy nem kíséreli meg újra eltörölni a Földet és megismételnie az először a távolinak tűnő Édenkertben elhangzott bíztatást: szaporodjatok és sokasodjatok és töltsétek be a Földet.

Mi is, világkatasztrófa nélkül is, hajlamosak vagyunk elveszíteni a világba vetett törékeny, tulajdonképpen alaptalan, mégis nélkülözhetetlen bizalmunkat, inkább nem kiszolgáltatni magunkat másoknak és inkább nem megnyílni feléjük, elveszíteni hitünket a valódi kapcsolatok lehetőségében, abban, hogy érdemes keresni egymást, élni és folytatni az életet. Noéék is csak a gesztusaikkal jeleztek, a kilépés sorrendjével az Égi Seregek Istenének, hogyan is lehettek volna őszinték vele? Ő azonban észrevette, miről van szó és meg tudta nyugtatni, vigasztalni őket az idők végéig menően érvényes ígéretével. 

Ha kellő figyelemmel olvassuk a Tórát, mi is észrevehetjük és tovább is adhatjuk személyesen nekünk is szóló bíztatását.

Jó hetet Nektek, Mindenkinek.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek