Családfakutatás: Wigner Jenő nyomában a levéltárban

2022. Október 03. / 10:41


Családfakutatás: Wigner Jenő nyomában a levéltárban

Nagyon érdekes videót tett közzé Budapest Főváros Levéltára arról, hogy miképpen folyik napjainkban, a digitális adatbázisok korában a családfakutatás. A levéltár a folyamatot Wigner Jenő (1902-1995) példáján keresztül mutatja be, aki a pesti Király utcából, egy magyar zsidó kereskedőcsaládból indulva lett a XX. század egyik legjelentősebb fizikusa. 1963-ban kapott Nobel-díjat az atommag és az elemi részecskék elméletéhez való hozzájárulásáért.

– Oktatóvideónk betekintést nyújt a családfakutatás rejtelmeibe, segíteni kívánja a kutatókat munkájukban és kalauzolni az adatbázisok útvesztőiben egy konkrét példa segítségével: a Nobel-díjas fizikus, Wigner Jenő életére vonatkozó iratokat keresünk meg és mutatunk be több levéltár közreműködésével – olvasható a Budapest Főváros Levéltára (BFL) YouTube-csatornáján megosztott videó alatt. 

Wigner Jenő 1902. november 17-én született Budapesten, a Király utca 76. szám alatti házban, Wigner Antal kiskunfélegyházai születésű kereskedő és a kismartoni születésű Einhorn Erzsébet gyermekeként. A gimnáziumi érettségi után édesapja kérésére a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karára iratkozott be, ám fél év után a berlini Technische Hochschule-n folytatta vegyészmérnöki tanulmányait, emellett a Max-Volmer-Institut für Biophysikalische und Physikalische Chemie-ben végezte laboratóriumi kutatásait. 

Bár vegyészetet tanult, mindvégig a fizika érdekelte, tanulmányai alatt a Német Fizikai Társaság kollokviumait látogatta, melyeken részt vettek olyan nagy tudósok, mint Max Planck, Max von Laue, Rudolf Ladenburg, Werner Heisenberg, Walther Hermann Nernst, Wolfgang Pauli és – nem utolsósorban – Albert Einstein. Wigner Jenő itt ismerkedett meg Gábor Dénessel és Szilárd Leóval is.

Wigner Jenő 1963-ban kapott megosztott fizikai Nobel-díjat „az atommag és az elemi részecskék elméletéhez való hozzájárulásért, főként az alapvető szimmetriaelvek felfedezése és alkalmazása révén". 1972-ben elméleti fizikai eredményeiért Albert Einstein díjban részesült. 
(Címlapkép: BFL/Facebook)
mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek