Ösztöndíjas pályázat – Szalai Pál életének és tevékenységének bemutatására és értékelésére

2021. November 18. / 12:24


Ösztöndíjas pályázat – Szalai Pál életének és tevékenységének bemutatására és értékelésére

Szerző: Deák Andrea

A Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége ösztöndíjas pályázatot ír ki – végzett történészek számára – Szalai Pál életének és 2. világháborús tevékenységének feldolgozására és bemutatására. 

Fontos az 1944-45-ös tevékenységének pontos megítélése, hiszen a nyilas ifjúsági vezető, majd az 1937-es nyilas per egyik vádlottja eljutott Wallenberg egyik legfontosabb segítőjének szerepéig. 

Segítő tevékenységéhez kapcsolódik több olyan akció és fellépés, amelyek bizonyitékai hiányosak, vagy nyilatkozatokon alapulnak. Különösen eltérnek a történészi vélemények a budapesti Nagy Gettó tervezett felrobbantása és az 

Pályázni 2021. december 15. szerdáig lehet – a nyertes kiválasztásáról bizottság dönt- és a teljes kézirat leadási határideje 2022. április 16. A pályázati jelentkezést és a kész kéziratot is a wallenbergegyesulet.elnok@gmail.com e-mail címre várják.

Az ösztöndíj teljes összege 300 ezer forint összegben kerül kifizetésre a győztes pályázónak. Az első fele a témavázlat leadásakor és a másik fele a teljes kézirat leadásakor kerül kifizetésre.

A pályázótól 120-150 oldalas kéziratot várunk. Jelezni szeretnénk, hogy a kézirat átvételét követően két történészt összefoglaló értékelésre kérünk fel a leadott kéziratról, amire természetesen a pályázó is válaszolhat és ezt a levelezést is a könyvben / mellékletként/ megjelentetjük.

A Raoul Wallenberg Egyesület a kéziratot – és a jelzett véleményezést és az arra adott válaszokat is - önálló kötetként a Wallenberg Füzetsorozatban megjelenteti.

Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége               

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi Isten „fiáról”
2024. Március 31. / 11:24

Jonathan Sacks rabbi Isten „fiáról”

Izrael
Ma este megműtik Benjamin Netanjahut
2024. Március 31. / 19:17

Ma este megműtik Benjamin Netanjahut