Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (150. rész) – Egyfajta zárás

2023. Február 22. / 20:25


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (150. rész) – Egyfajta zárás

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutattam egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

omike_logo.jpg

Három évvel ezelőtt, 2020. február 19-én jelent meg ennek a sorozatnak az első darabja a mazsihisz oldalon, illetve a megjelenés után az adott posztot megosztva a Facebook két felületén: www.facebook.com/laszlo.harsanyi1 , illetve www.facebook.com/MagyarMuveszek19381944/.

A sorozat első írása Beregi Oszkárról szólt, aki 1939-től a Művészakció színházi vezetője is volt, őt követte a bemutatott művészek sorában Pártos Erzsi, majd Ámos Imre. Hogy miért pont ők lettek az elsők és ezután mi volt a kiválasztás során a rendezőelv, az magam számára sem volt az idők során egyértelmű. Gondoltam például az elején arra, hogy azok szerepeljenek itt, akiket megöltek 1944/1945-ben, vagy azok, akik bár túlélték a Holokausztot, eltűntek a művészeti lexikonokból, illetve sohasem szerepeltek azokban. De mindezeket a szempontokat a három éves munka során elvetettem. Inkább az irányított, hogy kiről tudok megfelelő adatot szerezni és/vagy kire vagyok kíváncsi.

Azután minden héten született egy „életke”, egy nem szabályos életrajz, 149 héten keresztül. Ezek alapvetően a kor sajtójából, itt-ott életrajzi könyvekből, visszaemlékezésekből összeszőt reflexiók, élet-töredékek.

Művészek-omike.jpg

Sokfajta szándék munkált bennem. 

Egyrészt követni akartam azt a bibliai parancsot, hogy a neveket meg kell őrizni, amíg világ a világ. Másrészt az OMIKE történetét feldolgozó, 2019-ben megjelent könyvembe nem fért bele a Művészakció népes gárdájának bemutatása, csupán egy viszonylag részletes névmutató került bele (amely így is több mint 70 oldalt tett ki). Harmadszor kutatóként hallatlanul bosszantott az a körülmény, hogy még a nevesebb (zsidó) művészekről írt és újabban elkészült életrajzokban is hiányzik életük 1939 és 1944 közötti időszakának feldolgozása, benne az OMIKE Művészakció megemlítése. Negyedszer – nem tagadom – nagyon szerettem bíbelődni a múltba vesző, nagyon sokszor teljesen elfeledett művészek életének megismertetésével.

omike-teljes-sorozat.png

A 149 folytatásban 173 művészről írtam hol rövidebb, hol hosszabb beszámolót. Egy-két kivételtől eltekintve mindig tudtam fényképet, fényképeket is közreadni. (Film- és hangfelvételek közlésére jóval ritkábban nyílt lehetőségem.) A válogatásom tehát teljesen szubjektív volt. Csupán azt igyekeztem biztosítani, hogy a Művészakcióban résztvevő minden művészeti ág képviselőiből kerüljenek be néhányan a sorozatba, amelybe így azután 45 színészről, 37 énekesről (a határ közöttük nem mindig világos) 40 zenészről, 44 festőről, szobrászról és 9 táncművészről szóló „életke” található.

Mindehhez a lehetőséget az biztosította számomra, hogy ma már az Interneten szorgos kereséssel és megfelelő türelemmel vizsgálódva nagyon sok adatot, részletet fel tudtam lelni. Tíz évvel ezelőtt talán még nem lehetett volna elkészíteni ezt a sorozatot.

A 150 hét egy tisztességgel kerek időtáv ahhoz, hogy egy sorozat befejeződjék, hogy átadja a helyét valami másnak. Tehát ebben a formájában a sorozat itt véget ért.

Most pedig lássák együtt a művészek képeit.

kollázs-kör-omike.jpg

Jelentkezem majd újra, lesznek még az új közlésekben „életkék” is, de szeretnék ezekkel együtt, hasonló hosszúságú (rövidségű) posztokat írni az OMIKE Művészakció érdekességeiről, valamint a kor zsidó művészeinek más típusú kiútkereséseiről. Talán nem minden héten sikerül ezekkel jelentkezni, de igyekezni fogok sűrűn „bekopogtatni” Önökhöz.

Köszönöm eddigi olvasóimnak, követőimnek, segítőimnek, levelezőimnek az érdeklődést és kérem, hogy maradjanak velem a jövőben is.

Hűséges krónikásuk:
Harsányi László

Képek:

1.) Az OMIKE Művészakció logója
2.) A „sorozatban” szereplő művészek
3.) Fotó kollázs

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Újra lesznek OMIKE koncertek a Rumbach zsinagógában
Izrael
Izrael: érkezik a „kóser” áram
2023. Május 09. / 11:24

Izrael: érkezik a „kóser” áram