Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (143. rész) – Sándor Frigyes

2023. Január 04. / 14:23


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (143. rész) – Sándor Frigyes

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Sándor Frigyes 1905 áprilisában született Budapesten.

Sándor Frigyes2.JPG

Az Egyenlőség című újság 1922. január 21-én beszámolt a makói Izraelita Nőegylet jótékonysági koncertjéről, ahol nagy sikert aratott a „fiatal Sándor Frigyes hegedűjátékával”. Ezután néhány évig a főgimnáziumi és zeneművészeti főiskolai évek következtek a fiatalember számára. 1924. márciusi hangverseny-fellépésekor az erről tudósító lapok már hegedűművészként említették, egy évvel később pedig, 1925 februárjában így lelkesedett érte az Ország-Világ: „Sándor Frigyes intézeti növendék nagyszerű hegedűjátéka ámulatba ejtette a hallgatóságot, amely két ráadást kapott az immár teljesen kész hegedűművésztől, akiről előbb-utóbb megtudtuk, hogy két év múlva immár birtokában lesz a Zeneakadémia művész-tanári oklevelének.”

1926-tól a Budapesti Ének- és Zenekar-egyesületben hangversenymesterként, majd 1933-tól segédkarmesterként tevékenykedett. Az aktív hangszerjátékról karbántalmai miatt fokozatosan le kellett mondania. Az 1930-as évek közepén már elismert karmester volt, számos együttest (pl. a Budapesti Női Kamarazenekart) vezényelt.

Sándor Frigyes Pesti Hírlap Képes M. 1938.jpg

1938 februárjában egy csodakoncertjéről számolt be a Pesti Napló „Kivételesen szép és komoly hangversennyel ajándékozta meg ismét nagyszámú törzsközönségét Sándor Frigyes kitűnő együttese, a Budapesti Női Kamarazenekar. A műsor első felében csupa Mozart-muzsikát hallottunk: a nálunk még eddig előadatlan 338-as opusszámú C-dúr szimfóniát és a C-moll zongoraversenyművet. A szimfóniát Sándor Frigyes a mozarti szimfonikus költészetnek mély és biztos megértésével olyan gazdagon és plasztikusan kidolgozott, minden részletében mélyre világító és egyúttal nagyvonalúságában magával ragadó előadásban ismertette meg, hogy a közönség első hallásra felfedezhette ennek a mesterműnek minden szépségét. A zongorakoncertet pedig … Bartók Béla játszotta, méghozzá maga komponálta zseniális kádenciákkal.”

Ennek a kamarazenekarnak az 1939-es sorsáról így számolt be Sándor Frigyes a Képes Családi Lapok 1941. 31. számában:

„Furcsa meglepetés érte otthon [egy győri vendégszereplés után: H. L.] a zenekar nagyszerű igazgatónőjét Pátkay Lonkát, aki szinte lelke volt az együttesnek. Ajánlott levél érkezett a címére néhány aláírással. A levél lényege az volt, hogy többen, miután a zenekarban kirívóan nagy számban működnek zsidó tagok, nem hajlandók tovább az együttesben dolgozni. – Pátkay Lonka, aki a zeneművészetnek és nem a politikának volt a rajongója, feloszlatta a zenekart.”

Az OMIKE Művészakció megalakulásakor azonnal csatlakozott annak művészgárdájához. 1939 decemberétől 1944 márciusáig vezényelt a Hollán-utcai hangversenyteremben, illetve a Goldmark-teremben. Az ő vezényléséhez fűződött az a zenetörténeti esemény, hogy a kis Goldmark-teremben mutatták be 1941 decemberében, Magyarországon először Bartók Divertimentoját.

1939-ben az OMIKE zenekaránál ismerte meg Dénes Verát, akivel 1940-ben kötött házasságot, és akivel a nyilasuralom alatt hamis papírokkal bujkáltak a felszabadulásig.

Sándor Frigyes és Dénes Vera.JPG

A II. világháború befejezése után Sándor Frigyes az újjáéledő fővárosi hangversenyéletben (a Székesfővárosi Zenekar élén) jelentősebb karmesteri feladatokat kapott, valamint a megalakuló Fővárosi Zeneiskola-szervezet és az újrainduló Nemzeti Zenede tanára lett. A klasszikus zeneirodalomra alapozó Hegedű ABC első kötete 1949-ben jelent meg, és ezt követték a továbbiak is. A zeneiskolák átszervezése során Sándor Frigyes a korábbi Konzervatórium és a Nemzeti Zenede egyesüléséből alakult Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola vezetésére kapott megbízást. Karmesteri tevékenységét ez idő tájt sem hagyta abba; az intézmény ének-és zenekarával számos produkciót adott elő.

1963-ban szervezte meg a Liszt Ferenc Kamarazenekart, amelynek haláláig a művészeti vezetője volt.

Sándor Frigyes Film Színház Muzsika 1969. 1_.jpg

1979. június 4-én hunyt el.

Képek:

1.) Fotóportré. 1940-es évek. Magán gyűjtemény
2.) Pesti Napló Képes Melléklet, 1938.
3.) Sándor Frigyes és Dénes Vera. Magángyüjtemény
4.) Film Színház Muzsika, 1969.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Ismeretlen zsidók nyomában Dux Adolf (1822-1881)
Zsidó világ
Szerdócz Ervin: A hazugság életveszélyt jelent