Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (142. rész) – Hanuka a Goldmark-teremben

2022. December 21. / 09:20


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (142. rész) – Hanuka a Goldmark-teremben

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Amikor ezt a kis posztot írom, december 17-e van. Holnap este kezdődik a hanuka ünnepe és tart december 26 estéjéig.

Hanuka, a Fény ünnepe, annak a csodának az emlékére, amely i.e. 138-ban történt. Amikor a zsidósághoz hű kevesek a Makkabeusok vezetésével legyőzték a szíriai görögök hatalmas hadseregét, amely szellemi és fizikai megsemmisítésükre tört, az újjá avatott Szentélyben csak egy napra elegendő olaj maradt a Menóra lángjának meggyújtásához, de ez az olaj nyolc napig égett.

Hosszú sorozatom e darabja rendhagyó lesz. Nem valamelyik művészt mutatom be, aki menedéket talált 1939 és 1944 között a Goldmark-teremben. Arról írok, hogyan ünnepelték meg a hanukát (chanukát) ott 1939 és 1943 között, az OMIKE Művészakció kereteiben. A szűkösen található információt kibővítem egyetlen kitekintéssel a Művészakción kívüli ünneplésre is.

1939 novemberében kezdődött az OMIKE Művészakciója. Nincs arról tudomásom, hogy ekkor külön műsort szenteltek-e a hanukának, de valószínűleg nem volt még ilyen rendezvény. A Magyar Zsidók Lapja viszont december 21-én beszámolt egy Goldmark-termi eseményről:

„A Pesti Izraelita Hitközség területén lévő középiskolák vallásos körei nagyszabású Chanuka-ünnepség keretében léptek először a nyilvánosság elé. Az ünnepség a Goldmark-teremben 800 néző előtt folyt le. […] Az ünnepély a chanukai gyertyagyújtással kezdődött s a gazdag műsor kiemelkedőbb számai voltak a 250 főből álló négyszólamú vegyeskórus és a negyventagú zenekar működése.”

(Mindez – ahogy korábban már írtam – a picike színpadon és nyilván a színpad előterében.)

A kapcsolat az OMIKE Művészakcióval nem csupán az azonos helyszín, hanem az is, hogy ezen az eseményen részt vett Ribáry Géza (1889-1942) a Pesti Izraelita Hitközség (PIH) elnökhelyettese, a Művészakció tényleges vezetője.

Szenes Fülöp Ribáry Géza MZSM.jpg

1940 decemberében az OMIKE Művészestéken (így is hívták a szórólapokon a Művészakciót) a PIH Vallásos Köreinek chanuka estje került megrendezésre a Goldmark-teremben. A műsorközlésből nem derül ki, hogy kik voltak az est szólista művészei, de az igen, hogy a vallásos művek mellett megszólalt például Verdi, Corelli egy-egy alkotása is. Előadták Kelen Hugó két művét is. A szerző azon túl, hogy zeneszerző volt, szervezőként is fontos szerepet játszott az OMIKE Művészakcióban. (Őt a sorozatom 82. részében mutattam be)

1940. december - 14-omike.jpg

1941 hanuka ünnepéről nem találtam olyan újságcikket, amely a Goldmark-termet, vagy a Pesti Izraelita Hitközség egyéb rendezvényeit említené meg.

1942 decemberében a Művészakció rendezett „chanuka-ünnepélyt”. Ezen, mint a műsorközlésből olvasható, a legjelesebb színészek és énekesek léptek fel Beregi Oszkárral és Ernster Dezsővel az élen. (Sokuk szerepelt már ebben a sorozatban.)

1942. december - 13-omike.jpg

1943-ban az ünnepről, hanukáról az újságok – már amelyik megemlítette – csak mint a vallásos szervezetek rendezvényeiről tettek közzé rövid hírt. A Goldmark-terem vagy nem adott helyt ilyen ünnepségnek, vagy erről a lapok nem tartották érdemesnek tudósítani.

Minden olvasómnak kívánok ezen alkalomból nagyszerű ünnepeket, akár a hanukát, akár a karácsonyt ünneplik meg, akár mindkettő örömét élvezni tudják.

hanukai képeslap 1890 körül magyar zsidó Múzeum és levéltár.jpg

Mivel ebben az évben ez sorozatom utolsó közlése, kívánok továbbá minden kedves olvasómnak, útitársamnak a nagy utazásban, lelkes támogatómnak, kritikusomnak nagyon boldog, az ideinél sokkal jobb új évet.

Képek:

1.) Ribáry Géza olajképe, Szenes fülöp festménye, MZSM
2.) OMIKE Művészakció műsorközlő lap,1940. december 14. OSZK
3.) OMIKE Művészakció műsorközlő lap,1942. december 13. OSZK
4.) Hanukai képeslap, 1890 körül, MZSM

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek