Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (138. rész) – Fehér Ilona

2022. November 23. / 11:31


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (138. rész) – Fehér Ilona

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

fehérilona-omike-cimlap.png

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Fehér Ilona hegedűművész és tanár 1901. december 1-én szüetett Budapesten. 

Az első sajtóhír 1916 februárjában jelent meg róla, amikor a Magyarország című lap tudósított a Zeneakadémia növendékeinek hangversenyéről „Kétségtelenül a legtehetségesebbek közül való a még egészen fiatal Fehér Ilona – Hubay Jenő növendéke –, aki meglepő kvalitásokat és szép jövővel biztató képességeket árult el.”

Fehér_Ilona_wikipédia-1.jpg

Iskolái végeztével külföldi karrierje is gyorsan indult. Erről számolt be a Szózat 1922 októberében:

„Fehér Ilona, Hubay Jenő egyik lehetséges növendéke Hollandiában hangversenyezik igen számottevő sikerrel. Pénteken az amsterdami zenepalotában tartott bemutatkozó estjéről az ottani lapok meleg dicsérettel emlékeznek meg.”

1923-ban érdekes esemény főszereplője volt Fehér Ilona. A rendőrség felbontotta a levelét, amelyben a New York-i izraelita nőegylet segítségét kérte, hogy kiutazhasson, többek között a hazai zsidóüldözésre hivatkozva. A rendőrség eljárást indított a művésznő ellen. (Az eljárás eredményéről nincs tudomásom.)

Miközben az 1920-as évek második felétől sűrűn foglalkoztatott szereplője volt a hazai hangversenypódiumoknak, fellépett Európa-szerte is, nemegyszer a kultuszminisztérium támogatásával.

A Pesti Napló 1928 áprilisában így számolt be Fehér Ilona egyik fellépéséről:

„Erőteljes, fényes tónussal, egyenletes, szabályos technikával, gondos, tiszta felépítésben szólaltatja meg a kompozíciókat. Azok közé a hegedűjátékosok közé tartozik, akik teljesen tudatában vannak muzikális feladatuk komolyságának, sohasem fölényeskedik, mindig híven akarja szolgálni a komponista intencióit.”

Az 1930-as évektől, főként annak második felétől ritkultak a hírek, amelyek Fehér Ilona fellépéseiről tudósítottak.

Fehér Ilona-1933.jpg

Az OMIKE Művészakcióban 1942. december 31-én lépett színpadra.

A háborút követően 1946 februárjában tűnik fel először a neve, egy New-York Kávéházi hangverseny hirdetésében.

1949-ben kivándorolt Izraelbe férjével és lányával, hogy új életet kezdjen. Hegedűje volt az egyetlen, amit magával hozhatott. Első izraeli hangversenyén, egy régi cfáti moziban katonáknak játszott. Az izraeli zenei élet kiábrándította, anyagi gondjai is hozzájárultak, hogy Moshe Weinstein hegedűkészítő tanácsára lemondjon az aktív zenélésről és a tanításnak szentelje idejét.[

25 éven belül épített magának hírnevet, mint egy gondos, tehetséges és ihletett tanító. 250 tanulója közül néhány kiemelkedő hegedűs volt, többek között Pinkas Zukerman , Shlomo Mintz , Hagai Shahamnak , Ittai Shapira , Moshe Hammer és Yehonatan Berick.

Fehér Ilona a tel-avivi Rubin Zeneakadémián tanított, mesterkurzusokat tartott külföldön, a müncheni és a freiburgi (Ludwig Spohr) hegedűversenyen zsűrizett. Munkásságát a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Weizmann Intézet, a holoni önkormányzat elismeréssel, kitüntetéssel jutalmazta. Holonban az utca, ahol lakott, ma a nevét viseli. A Fehér Ilona Alapítványt (Ilona Fehér Foundation) az ő emlékére hozták létre tanítványai 2003-ban.

Feher-Ilona-gramofon-archiv (002).jpg

1977-ben interjút adott az Új Kelet című lapnak. ebben így vallott pedagógusi indulásáról: [Hogyan lett nemzetközileg híres zenepedagógus?] „Véletlenül – mondja. – Aminthogy Izraelbe is véletlenül kerültem. Azelőtt hírét sem hallottam a cionizmusnak. Mikor megtelepedtem az országban, kenyeret kellett keresnem. Vállaltam néhány tanítványt. Munka közben felismertem, hogy nemcsak a pódiumon, de pedagógusként is ki tudom magam fejezni. Megszerettem a tanítást. Szenvedélyes zenepedagógus vagyok.

Fehér ilona 4-cikkbe.jpg

Fehér Ilona 1988 januárjában hunyt el az izraeli Holonban.

Képek:

1.) Fotóportré, 1930. wikipedia.org
2.) Fotóportré 1933. izraelinfo.com
3.) Fotóportré. www. thestrad.com
4.) Fotóportré. theviolinchanel.com

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek