Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (135. rész) – Váradi Kató

2022. Október 26. / 13:21


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (135. rész) – Váradi Kató

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Az 1930-as évek talán legnépszerűbb gyermekszínésze volt Váradi Kató, Lakner bácsi gyermekszínházának igazi sztárja. Feltehetően – ez egy vele készült interjúra támaszkodva vélhető – 1923-ban született.

Váradi Kató Az Est 1932. december 7. 9_ (002).jpg

Az 1920-as évek végén találkozhattunk először a nevével, amikor a lapok tudósítottak az akkor nagyon népszerű Adorjánné M. Frida balettiskolájának bemutatóiról. Ezekben az években időről-időre Váradi Kató névvel valaki fellépett szavalataival a különböző izraelita szervezetek rendezvényein. Az azonosság nem lehetetlen, de bizonyíték nincs rá.

Ezektől az évektől állandó szereplője volt Lakner bácsi színi előadásainak. Álljon itt mintaként egy-kettő az ezekről szóló tudósításokból. Az első a Magyar Hírlap- banjelent meg 1928 novemberében:

„Lakner bácsi és inasa, Szécsi Hédy, Váradi Kató egy-egy szép sikert könyvelhettek el, mint ahogy nagyon tetszettek a Potty és Pötty-matinén bemutatott filmek.”

Ez pedig az Újság -ban jelent meg 1929 augusztusában: „...a gyermekszereplőknek, a páratlanul tehetséges Szécsy Hédynek, Szombathelyi Blankának és Váradi Katónak is olyan sikerük volt, hogy le sem akarták engedni a színpadról.”

1930-ban filmszerepet is kapott (Nevető Budapest), ahol – mint a 8 Órai Újság írta – Szécsi Hédivel kedvesen, aranyosan énekelték Lakner Artúrnak „egy szép, hangulatos irredenta-dalát”.

Az 1930-as évek első felében igazi sztár volt. Sokat szerepelt, és a sajtó mindig felsőfokon dicsérte a szerepléseit. Már akkor ő lett a lapok nagy része számára „a legkitűnőbb gyermekprimadonna”. A Magyarság 1932 szeptemberében hosszabb cikkben mutatta be a pesti gyermekszínészeket, közöttük Váradi Katót: „Szőke, bájos, tökéletesen kiképzett kis primadonna a kilencéves Váradi Kató, aki hat esztendő óta játszik rendszeresen színpadon és 20 pengős napi gyermekszínészsztárgázsit eléri.”

Váradi Kató Színházi íélet 1931. 36.jpg

A gyermekszínházi szereplés és ennek nagyon jó fogadtatása folyamatos volt. Ezen belül is óriási sikere volt az „Édes mostoha” színdarab énekes sztárjaként, majd az „Árvácska hercegnő” címszereplőjeként, ahol Medgyaszay Vilma volt a partnere.

1938 májusában már fiatal- és nem gyermekszínészként lépett fel Nagy György színiiskolájának növendékeként. Immáron ily módon szerepelt a lapokban, ha nem is a korábbi sűrűséggel.

Váradi Kató Színházi Élet 1938. 25.jpg

Az OMIKE Művészakcióban 1940-1943-ban vidám műsorok szereplője volt. 1943-ban újra szerepelt Lakner bácsinak a Művészakció keretei közé menekült gyermekelőadásában, a Hamupipőkében, már felnőtt szereplőként. 1943-1944 folyamán már komolyabb operett szerepekben is színpadra lépett a Goldmark-teremben – vérbeli szubrettprimadonnaként.

Váradi Kató Operaélet 1996. november-december.jpg

További sorsáról csupán két kishírre sikerült rábukkanni, amelyeknek legnagyobb pozitívuma, hogy Váradi Kató ezek szerint túlélte a háborút, a holokausztot. Íme, a két hír:

Haladás, 1945. november 11.: „Mintegy két évtizeddel ezelőtt a Lakner bácsi gyermekszínházának legkedvesebb primadonnája volt a csöpp Váradi Kató. E héten gyerekkocsit tolva maga előtt látjuk őt a körúton.”

Menora Egyenlőség , (Az Északamerikai Magyar Zsidóság Lapja) 1984. április 13. Részlet Lakner Lili itt megjelent leveléből: „Váradi Kató 1949 óta nem él Budapesten, Sao Paoloban él, egyszer volt itthon, örömmel együtt voltunk.”

További adatokkal, értesülésekkel nem rendelkezem.

Képek:

1.) Az Est, 1932. december 7. 9.
2.) Színházi Élet 1931. 36.
3.) Primadonnák a csúszdán: Lantosh Edith, Szombathelyi Blanka, Lakner Noémi, Kállay Zsuzsi, Váradi Kató és Lévai Lívia
Színházi Élet 1938. 25.
4.) Operaélet 1996. november-december

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus
2022. December 03. / 18:40

Meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus