Jelentős együttműködés született a héber nyelvi képzésről

2023. Február 10. / 13:59


Jelentős együttműködés született a héber nyelvi képzésről

A héber nyelvtanulás, valamint a nyelvtanár-továbbképzés hazai és regionális nemzetközi fejlesztése céljából hármas együttműködési megállapodást kötött a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ (korábbi IKI) Héber Nyelvi Központját fenntartó The Jewish Agency for Israel, valamint a Mazsihisz fenntartásában működő Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE). A megállapodást a felek a Mazsihisz székházában írták alá.

Akkreditáció, regionalitás, együttműködés

Dr. Balázs Gábor, Roman Polonsky és Heisler AndrásDr. Balázs Gábor, Roman Polonsky és Heisler András

A Szochnut részéről Roman Polonsky, a zsidó ügynökség regionális vezetője, az OR-ZSE nevében dr. Balázs Gábor általános rektorhelyettes, míg a Mazsihisz képviseletében Heisler András elnök látta el kézjegyével a minap annak a megállapodásnak a szövegét, amelyet a három szervezet a héber nyelvtanulás, valamint a héber nyelvtanári továbbképzés hazai és regionális nemzetközi fejlesztése céljából kötött.

A részletekről Ledniczky Lívia, a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ igazgatója megkeresésünkre elmondta: az együttműködés keretében az OR-ZSE Nyelvi Lektorátusa és a MERKAZ Héber Nyelvi Központja azon kíván dolgozni, hogy fejlessze a héber nyelvtanulás és -tanítás, valamint a héber nyelvtanári továbbképzés szakmai színvonalát Magyarországon és a közép-kelet-európai régió országaiban.  Az együttműködés zökkenőmentes működésének érdekében az OR-ZSE Nyelvi lektorátusának vezetője, Zima-Lipthay Judit lett a MERKAZ Héber Nyelvi központjának új szakmai igazgatója is. 

Dr. Komoróczy Szonja, dr. Balázs Gábor, Roman Polonsky, Heisler András, Zima-Lipthay Judit és Ledniczky LíviaDr. Komoróczy Szonja, dr. Balázs Gábor, Roman Polonsky, Heisler András, Zima-Lipthay Judit és Ledniczky Lívia

Ledniczky Lívia hozzátette: a nemzetközi regionális héber tanártovábbképzésben jelenleg hat ország, tizenhárom iskola és ötven tanár vesz részt, de a résztvevők száma folyamatosan emelkedik. Ezt a MERKAZ-projektet – amelynek keretében élőben és online is folyik a továbbképzés – dr. Komoróczy Szonja, az OR-ZSE egyetemi docense, a judaisztika szak felelőse vezeti. Az igazgató elmondta azt is: az együttműködés lehetővé teszi, hogy a MERKAZ-ban hébert tanuló diákok a rabbiképzőn tehessenek akkreditált nyelvvizsgát. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek