Gyümölcsöző kapcsolat alakult ki az Or-ZSE és az IKI között

2022. December 06. / 18:18


Gyümölcsöző kapcsolat alakult ki az Or-ZSE és az IKI között

Mint pár hete beszámoltunk róla: a fűtési szezon idejére a könyvtárat kivéve ideiglenesen bezárt az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) főépülete,  a személyes jelenlétet igénylő oktatás pedig átköltözött az Izraeli Kulturális Intézetbe (IKI). Cikkünkben arra kérdeztünk rá, hogy a mindennapi oktatásban bevált-e az új helyszín, s hogyan fogadta az IKI a hirtelen megnőtt létszámot.

A szukkoti ünnepek után takarékossági okok miatt már nem folytatódott az oktatás az OR-ZSE  Scheiber Sándor utcai épületében, így az intézmény hallgatóit és tanárait az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) Paulay Ede utcai épülete fogadta be. Egyes órákat online formában tartanak meg, de vannak olyan képzések, ahol fontos a személyes jelenlét. 

– Nálunk tanul a szociális munkás szak első három évfolyama, a judaisztika szak első évfolyama és az összes kántorjelölt. Először azt hittük, hogy ebből óriási jövés-menés és hangzavar lesz a házban, de csak az első hét volt kissé kiforratlan, azóta remekül elvagyunk – válaszolta Ledniczky Lívia, az IKI programigazgatója arra a kérdésünkre, hogy miképpen fogadták a hirtelen megnőtt létszámot. 

 – A mi életünkbe az OR-ZSE organikusan beilleszkedett, sőt, azt már kifejezetten szeretjük, amikor a kántorjelöltek jönnek, mert akkor énekelnek és a szól a zene, amitől nagyon hangulatossá válik egy-egy munkanapunk – tette hozzá a programigazgató

Mint elmondta: nemcsak az OR-ZSE diákjai tanulnak az épületben, hanem működik az IKI-ben egy délutáni iskola ukrán gyerekek számára, péntekenként a Gólem Színház is itt próbál, és vannak a saját programjaink is.

 „Vannak napok amikor, elérjük az épület a kapacitásának határát, ez az a létszám, ami még nem borítja föl az intézmény mindennapi rendjét” – mondta Ledniczky Lívia. Azzal kapcsolatban, hogy nekik jelent-e valamiféle pozitívumot, hogy alapvetően megváltoztak az intézmény mindennapjai, a programigazgató kifejtette: 

 – Korábban a T12 Tanháznak adtunk helyet, szukkotkor a Lativ Kolel imádkozott nálunk, örömmel látjuk vendégül a Bét Orimot, s most, hogy az OR-ZSE és a Gólem Színház is jelen van az épületben, úgy érezzük, sokkal inkább jelen vagyunk a magyar zsidó közösség életében, mint előtte. S ez fordítva is igaz: a közösség is érzékelheti, hogy a Paulay Ede utcai épület nem csupán valamiféle Izraelből finanszírozott „ buborék”, hanem a magyar zsidó közösség egyik szerves közege. Amikor érzékeltük azt, hogy a közösségben felmerült egy probléma, megvizsgáltuk a lehetőségeinket, és kitaláltuk, hogy hogyan tudnánk segíteni. 

 Azzal kapcsolatban, hogy a hozzájuk járó diákoknak jelent-e többletet a Szochnut Zsidó Ügynökségnek és az IKI-nek helyet adó épületben való rendszeres megjelenés, Ledniczky Lívia elmondta: mivel most már bejönnek a házba olyan emberek, akik eddig nem jártak ide, akkor szükségképpen kialakul egy kölcsönösen pozitív kapcsolat. 

 – Gyakran előfordul, hogy a hallgatók megállítanak a folyosón, s rákérdeznek egyes rendezvényekre, lehetőségekre, kérdeznek Izraelről – magyarázta a programigazgató –, vagyis a diákok be tudnak kapcsolódni a házban folyó programokba, részt tudnak venni kulturális rendezvényeken. S ennek mi nagyon örülünk, hiszen alapvető feladatunk Izrael népszerűsítése és az izraeli kultúra terjesztése. Ezzel a most kialakult, kényszerű, de mégis gyümölcsöző együttműködéssel éppen azt a szerepet vagyunk képesek betölteni, amiért létezünk és működünk. 

Az OR-ZSE könyvtára és olvasóterme továbbra is nyitva tart: hétfőtől csütörtökig 10-16 óra között várják a kedves olvasókat.

(Címlapkép: az OR-ZSE hallgatói az IKI egyik termében. Fotó: IKI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek