Meghalt Israel Levin, akinek gyerekként sikerült elmenekülnie Auschwitzból

2023. Január 13. / 14:06


Meghalt Israel Levin, akinek gyerekként sikerült elmenekülnie Auschwitzból

Ezen a héten 90 éves korában meghalt Israel Levin, aki az utolsó tagja élő tagja volt annak a kevés fogolyból álló csoportnak, amelynek utoljára sikerült megszöknie az auschwitz-birkenaui haláltáborból. Levin 11 éves volt, amikor az apjával és többi menekülővel a láger nagy csatornarendszerén keresztül megszökött a nácik elől. Izraelben talált új hazára, ahol négy gyermeke született.

Israel Levin a gyermekei visszaemlékezései szerint gyakran beszélt nekik a megsemmisítő táborban átélt borzalmakról, s arról, hogy gyerekkorában az életéért kellett küzdenie. Büszke volt rá, hogy apja, Leizer Levin egyike volt a varsói gettófelkelés vezetőinek.

Képernyőkép 2023-01-13 135224.jpgIsrael fiatalon (a kép jobb szélén), mellett az édesapja. Fotó: Ghetto Fighters' House archive

Israel Levin anyját és nővérét meggyilkolták a holokauszt során, míg ő és az apja túlélték a vészkorszakot. 

A lánya, Ronni Levin azt nyilatkozta: az apja és a nagyapja annak az utolsó csoportnak a tagjai voltak, akiknek utoljára sikerült megszökniük a nácik elől. Israel Levin fia, Eyal ehhez azt tette hozzá: az akkor 11 éves apját a felnőttek a vállukon vitték a szennyvízalagútban, hogy nehogy belefulladjon a vízbe. Mint mondta: „apám állapota az elmúlt években leromlott, de a tudata tiszta volt, és arra biztatott minket, hogy adjuk tovább a történetét. Sokat mesélt azokról a partizánokról, akik a légerből megszökött embereknek segítettek az erdőben, s arról is, hogy a szökés után egy lengyel család nyújtott neki menedéket hónapokon át”. 

Képernyőkép 2023-01-13 135411.jpgIsrael Levin időskorában. Fotó: Ghetto Fighters' House archive:

Az akkor 13 éves Israel Levin az édesapjával 1945-ben került Palesztinába, a mai Izrael területére, ahol eleinte egy kibucban éltek. Később Israel megházasodott, a feleségét Batya Rabinovitch-nak hívták, s négy gyermekük született: az említett Ronnin és Eyalon kívül Etti és Uri

Fakadjon áldás emlékéből!

(A ynetnews.com cikke nyomán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Örökölt fájdalom – Beszéljünk a múltról!
Közösségi szolgálat
2023-ban újra pályázható a JadbeJad támogatás