Ma van Rabin miniszterelnök meggyilkolásának évfordulója

2022. November 04. / 13:29


Ma van Rabin miniszterelnök meggyilkolásának évfordulója

Jichák Rabin izraeli miniszterelnököt ma 27 éve, 1995. november 4-én (a zsidó naptár szerint hesván 12-én) terítette le két lövéssel a tel-avivi Izrael királyai téren egy radikális jobboldali ortodox zsidó, aki ellenezte az oslói egyezmény aláírását. A kormányfő a kórházba szállítása után halt bele sérüléseibe. A tér, ahol a merénylet történt, ma Rabin nevét viseli.

Jichák Rabin volt az első izraeli miniszterelnök, aki már Erecben született száz évvel ezelőtt, 1922. március 1-én. Így már akkor a leendő Izrael állam katonája volt, méghozzá kamaszként, amikor maga az állam még nem is létezett. Ő volt a hatnapos háború vezérkari főnöke, ő adott parancsot miniszterelnökként az Entebbe-akcióra. Katona volt, de egy végigharcolt élet után be kellett látnia, hogy az erőszak, a katonai fölény egymagában nem tudja megoldani az izraeli-palesztin konfliktust. Ennek a felismerésnek vált a mártírjává. 

Baloldali cionista volt, és alapító tagként lépett be a Hánoárba, a népszerű baloldali cionista ifjúsági mozgalomba, méghozzá abban  is különleges volt, hogy ő volt a mozgalom legfiatalabb alapítója. 

Harcolt a második világháborúban Libanonban a szövetségesek oldalán, a Függetlenségi Háborúban már a hadsereg egyik vezetője, holott még csak 26 éves, igaz, már tapasztalt katona. A hatnapos háborúban az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, elsősorban az ő nevéhez fűződik a fényes katonai győzelem az arab országok fölött. Az elsők között érkezik meg a hadsereg által elfoglalt jeruzsálemi óvárosba beszédet mondani a Scopus-hegyen.

Katonai pályafutását 45 évesen fejezi be, a hazáját Izrael amerikai nagyköveteként szolgálja tovább. Golda Meir lemondása után lesz először Izrael miniszterelnöke. 

Az 1980-as években védelmi miniszter, majd 70 évesen, 1982-ben lesz újra Izrael miniszterelnöke. Addigra tudatosul benne, hogy békére van szükség, és a Jasszer Arafattal folytatott tárgyalásaiból formálódik meg az oslói béke-megállapodás. „Mi, akik harcoltunk ellenetek, a palesztin nép ellen, ma azt mondjuk nektek, hangosan és érthetően, hogy elég a vérből és a könnyekből, elég” – mondta Arafatnak. 

622333_308035629314395_1833893045_o.jpgRabin és Arafat az akkori amerikai elnök, Bill Clinton társaságában

A radikális jobboldal az ország érdekeinek elárulásával vádolta az időközben béke Nobel-díjjal kitüntetett Rabint, azzal érvelve, hogy éppen az oslói béke alapján jöhetett létre a Palesztin Hatóság. A kormányfő ennek válik tragikus áldozatává 1995. november 4-én este. 

A merényletet máig nem felejtette el sem az izraeli társadalom, sem a politikai elit: hesván 12-ét Rabin-emléknappá nyilvánították, s ezen a napon minden évben gyertyát gyújtanak emlékére a knesszetben. Jichák Rabin igazi katona volt, majd államférfivá érett és mártírrá lett: a béke szimbolikus alakjává. 

Az Izraeli Kulturális Intézet és a Zsidó Állam budapesti nagykövetsége által szervezett RABIN 100 – TÍZ NAP A TOLERANCIA JEGYÉBEN elnevezésű rendezvénysorozatról szóló cikkünket ezen a linken olvashatják. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek