Ma 145 éve született Albert Einstein, a cionizmus furcsa prófétája

2024. Március 14. / 16:39


Ma 145 éve született Albert Einstein, a cionizmus furcsa prófétája

A fény természetéről, a tér és idő kapcsolatairól, az univerzumról szóló elgondolásainkat forradalmasította, nemcsak a modernitás, de az emberiség történetének egyik legnagyobb tudósa volt. És a világ egyik leglelkesebb és ugyanakkor legszkeptikusabb cionistája is, akit David Ben Gurion felkért, hogy legyen Izrael második államelnöke, és aki halálos ágyán is azt a szöveget fogalmazta, amelyben Izraelt akarta köszönteni hetedik születésnapján. A 20. század egyik legnagyobb tudósa 1879 március 14-én látta meg a napvilágot.

Számos helyen élt Európában, köztük a Monarchia városaiban, így Prágában, azelőtt pedig a mi szívünknek még kedvesebb Újvidéken, de a későbbi Izrael területén csak egyszer járt életében, 1922-ben, távol-keleti utazásáról visszatérőben. Rajongva fogadták és ő is a kötődés büszkeségével és szeretetével szólt a cionizmus törekvéseiről, de soha többé nem tért vissza sem a jisuvba, sem később Izraelbe.

Eleinte ódzkodott a cionizmustól, tartott tőle, hogy a zsidó visszatérés konfliktusok, háborúságok forrása lesz, de az európai antiszemitizmus végül meggyőzte arról, hogy helyes a cionisták célkitűzése. Világpolgár volt, de úgy gondolta, hogy „ezt a nacionalizmust ránk kényszerítették”. Ugyanakkor aggodalmai nem szűntek meg: Chaim Weizmannak, tudós kollégájának, a Cionista Világszövetség vezetőjének, Izrael leendő első államelnökének azt mondta, hogy ha nem tudnak békében élni a zsidók az arabokkal, akkor nem tanultunk semmit saját, 2000 évnyi történelmünkből.

Rengeteget segített a Héber Egyetem megalapításában, segítette a Cionista Világszövetség munkáját is.

Amerikában volt, amikor Hitler hatalomra jut és többé már nem tért vissza életében Németországba. Könyveit nyilvánosan elégetik.

Félt, hogy a náci Németország előbb juthat atombombához a szövetségeseknél, ezért – pacifista meggyőződése ellenében – segített Szilárd Leóéknak meggyőzni az Egyesült Államok kormányát, hogy támogassák a nukleáris kutatásokat. Később, már Hirosima és Nagaszaki után elbizonytalanodik abban, hogy jó döntést hozott-e.

Amikor régi ismerőse, Chaim Weizman meghal, David Ben Gurion miniszterelnök őt kéri fel, hogy vegye át a helyét. Einstein kénytelen fájó szívvel visszautasítani a „mélyen megindító” felkérést, mert, mint mondja, nem érzi magát alkalmasnak a szerepre, hogy a zsidó néphez fűzi a legerősebb érzelmi kötelék a világon.

Bár nem hívő családból származott, 12 évesen tett egy kísérletet a vallásos zsidó életformájával, de még a bár micvája előtt abbahagyta, amikor elkezdte – egy vicces módon Max Talmudnak hívott fiatalember hatására – a természettudományokat népszerűsítő könyvek olvasását. Nem volt vallásos zsidó, de hitt a kiátkozott zsidó filozófusnak, Báruch Spinozának a természetet átható és benne megmutatkozó Istenében. A természet, az univerzum működése és harmóniája iránti alázattal vegyes áhítatot lényegében istenhitnek, saját istenhitének tekintette.

Izraelt akarta köszönteni a televízióban, ezt a beszédét fogalmazta utolsó napjaiban, még a kórházban, a halálos ágyán is. A fogalmazványból kiderül, mennyire elkeserítette, hogy a sokat szenvedett zsidó nép remélt megnyugvásának helyszínén is milyen súlyos veszélyek között kénytelen élni. Féltette az országot.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek