Emlékmenet Radnóti Miklós mártír költő tiszteletére Győrtől Abdáig

2022. Szeptember 14. / 10:09


Emlékmenet Radnóti Miklós mártír költő tiszteletére Győrtől Abdáig

Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor szervezésében és vezetésével – köszöntőkkel, szavalatokkal és megemlékező beszédekkel gazdagított – emlékmenetet tartanak Győrből indulva Abdára, Radnóti Miklós meggyilkolásának helyszínére szeptember 17-én, azaz ezen a héten szombaton 13 órától. Gyülekezés délután fél egytől a Kazinczy Ferenc Gimnázium előtt (Győr, Eötvös tér 1.). Előreláthatólag több mint százan vesznek részt az emlékmeneten, de még lehet csatlakozni!

A mostani immár a harmadik Radnóti Emlékmenet lesz, az elsőt 2020-ban szervezte Tóth Péter Lóránt tanár és versvándor, mégpedig annak az ötletnek a nyomán, amely 2019-ben, a Radnóti Miklós születésének 110. évfordulójának évében tartott megemlékezésekor született.

abda.jpgTóth Péter Lóránt az abdai emlékműnél

– 2019-ben is Győrből indulva tartottam Abdára, a költő emlékhelyéhez – idézte fel Tóth Péter Lóránt –, amikor csatlakozott hozzám Pintér Ildikó, a győri Kazinczy gimnázium tanára és Szabó Zsolt, Abda polgármestere. Kettejükkel beszélgetve vetődött fel az az ötlet, hogy évente lehetne tartani egy Győr-Abda emlékmenetet.

A versvándor a pandémia alatt is megtette az utat, igaz, érthető módon akkor alig féltucatnyian csatlakoztak hozzá, a mostani, szeptember 17-i megemlékezésen azonban legalább 100-120 fő vesz majd részt szerte az országból. Mennek emlékezők Budapestről, de olyan távoli városokból is, mint Nyíregyháza, Sárospatak és Békéscsaba. 

A szombati emlékmenet a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium (KFG) Eötvös téri épülete elől indul, ahol 12 óra 45 perckor köszöntő beszédet mond dr. Pergel Elza, Győr alpolgármestere, Kovács Ákos, a budapesti Corvinus Egyetem hallgatója és Tóth Péter Lóránt, továbbá verset mond Maszlay István Jászai-díjas színművész és Novák Roland, a KFG diákja.

Radnóti Emlékmenet 2022.jpg

A menet érinti a Melocco-szobrot is, ahová előreláthatólag 14 órakor érkeznek meg, itt Pintér Ildikó, a Kazinczy tanára köszönti az emlékezőket, majd verset mond Csepi Szilveszter, a Győri Szakképzési Centrum diákja, valamint Szlobodnyik-Rampasek Enikő és Lajkó Tímea, a KFG tanulói. 

Az emlékezők 16 órára érkeznek meg az abdai Radnóti Miklós Emlékhelyre, ahol Szabó Zsolt polgármester, Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Bődi Szabolcs volt kunszentmiklósi polgármester köszönti a résztvevőket. 

A zarándokokat megáldja Varga Balázs abdai plébános, majd verset mond Szikra József színművész, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja, Steininger Adél, az abdai Zrínyi Ilona Általános Iskola tanára és Tóth Péter Lóránt.

(Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy a rendezvény a szombat szent napjára esik. Ezen a héten az ünnep pénteken este 18 óra 36 perckor jön be, és másnap este 19 óra 39 perckor megy ki.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek