A jóvátehetetlen jövője és a remény

2023. Január 27. / 14:18


A jóvátehetetlen jövője és a remény

Az egymillió meggyilkolt kisgyerekre emlékeznek most az emlékmécses-gyerekek a második és a harmadik nemzedékben. És nő fel egy új nemzedék, akiknek az ükszüleikről van szó, akiknek már kegyelettel őrzött történelemmé válik majd mindez.

Az átmenet évei ezek, nemsokára a látens emlékek időszaka is véget ér, az lesz a holokauszt, amivé a tartós, a társadalmi emlékezet teszi. Talán mégis valamiféle felelősségvállalás esélye. Lesz értelme elmondani, hogy soha többet. Talán eljön az idő, amikor tényleg nem fognak itt a földön, fogunk mi, emberek, gyerekeket gyilkolni. Nem akarjuk elvenni a házát a gettóba zártaknak. Nem reménykedünk titkon kicsit abban, hogy már nyilvánvalóan nem jönnek vissza. 

Fogékonyak leszünk egymás fájdalma iránt.

Még itt vannak, itt vannak a túlélők, az aktív életből lassan visszavonuló másodgenerációsok. Figyeljünk rájuk és hallgassuk meg őket. Legyen türelmünk sokadszorra átélni az ismert történetet. Az állomásait, a gettót, a vagonokat, a munkaszolgálatos század deportálását, a rámpát, a pesti és budai Duna-partot. 

Még nem jött el az idő, még nem vált történelemmé. Még hallgathatjuk őket. Használjuk, vigyázzunk rájuk. Maradjatok velük.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek