Több ezren ünnepeltük a 76 éves Izraelt a Szent István parkban

2024. Június 03. / 16:15


Több ezren ünnepeltük a 76 éves Izraelt a Szent István parkban

Addig amíg nincs béke és nyugalom Izraelben, addig különösen egymásba kell kapaszkodnunk, támogatnunk kell egymást itt Izraelen kívül és támogatnunk kell mindazokat, akik Izraelben harcolnak a 2000 éves álmunkért, Izraelért – fogalmazott Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke vasárnap a budapesti Szent István parkban, a Merkaz-Héber és Izraeli Kulturális Központ által – Izrael Állam megalakulásának 76. évfordulója alkalmából megrendezett családi eseményen.

A Mazsihisz elnöke a Club Sababa csapattal. Fotó: Ritter DoronA Mazsihisz elnöke a Club Sababa csapattal. Fotó: Ritter Doron

Grósz Andor beszédében így fogalmazott – Úgy gondolom, hogy a békének nincs alternatívája ebben a konfliktusban, háborúban.  De nem úgy, hogy a világ minket kiállít ki bűnösnek és nem úgy, hogy hagyjuk, hogy a világ ilyen gyorsan elfeledje mindazt, ami október hetedikén történt. Biztosak lehetünk abban, hogy az a több ezer éves álom, mely éltetett bennünket a szétszóratottságban és megvalósult 76 évvel ezelőtt, Izrael Állam megalakulásával, ez az álom a mindennapokban továbbra is fog élni.

Napsütés Újlipótvárosban: Izrael napi béke

Az idő kora nyári volt, a hangulat derűs és elégedett, mindenki szeretett mindenkit, ott voltak a civilek, a nagy egyházak, a világon minden pesti zsidó.

A gyerekek ettek, a mi vattacukrunk nagyon népszerű volt, játszottak, szervezetten és szervezetlenül, az ifjúsági programok között az egyik legjobb és legnépszerűbb sáv a Benjamin Óvoda, Scheiber Iskola, Club Sababa tengely volt, a Mazsihisz intézményeinek kitelepülése, ahova a nap folyamán több százan látogattak el és közel 300 darab #BringThemHomeNow feliratú sárga fényvisszaverő szalagot adtunk a hozzánk látogató gyermekeknek.

A Zsidókórház vigyázott ránk és helyben elérhető egészségügyi szolgáltatásokat nyújtott, az OR-ZSE és külön a könyvtár tesztjei, pláne a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár izzasztó kvíze sokat csiszolt azokon, akik neki mertek állni kitölteni őket, kvízjátékban intézményeinknek nem volt érdemi versenytársa. Közben mi is sokat láttunk és tanultunk másoktól, jó volt együtt. 

Béke volt a Szent István parkban, legyen béke es biztonság Izrael országában és Izrael közösségében és a világon is.

Izrael népe él!

Címlapfotó:  Ritter Doron

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek