Mai születésnapos: Carrie Fischer, a Csillagok háborúja Leia hercegnője 60 éves

2016. Október 21. / 14:16


Mai születésnapos: Carrie Fischer, a Csillagok háborúja Leia hercegnője 60 éves

Tudják, kik voltak a ’70-es évek hollywoodi zsidó álompárja? Han Solo és Leia hercegnő, vagyis a mostanában minden magyar boltba betévedő Harrison Ford és, bizony, Carrie Fischer. Illetve, ugyanebben az időben, a „valóságban” szintén Fischer és férje, Paul Simon. De még Woody Allennel és Benjamin Netanjahuval is sok minden fűzi őt össze.

Mindez, persze, csak látszólag kedélyes ennyire.

Carrie Fischert és színésznő édesanyját orosz zsidó eredetű édesapja, Eddie Fischer énekes két éves korában elhagyja Elizabeth Taylorért. Édesanyjával, aki felneveli, sokat küszködik, keveset látja, a biztonságos kötődés hiánya meglehetősen erős nyomot hagy életén és művén (karcos humora miatt nyilván nem bánná, ha megemlítenénk, hogy leghíresebb szerepében is éppen a főgonosz, Darth Vader lányát játssza).

Befelé forduló, éjjel-nappal olvasó, verseket író kislány lesz, egészen addig, amíg 15 éves korában fel nem léphet a Broadway-n az édesanyja oldalán és annyira belejön, hogy végül nem is érettségizik le.

Huszonegy évesen játszotta el, némi filmes előzmények után, Leia hercegnő szerepét az első Star Wars-filmben és ez egy csapásra azóta sem szűnő világhírhez juttatta: a kozmikus eposz már régen az emberiség önmagáról alkotott képének egyik legfontosabb összetevője, olyan világelbeszélés, amilyen, mondjuk, Homérosz Odüsszeiá-ja. És a gigantikus mese centrumában egy fiatal zsidó szerelmespár áll: Han Solo kapitány, vagyis az anyai ágon zsidó Harrison Ford és Leia hercegnő, az apai ágon zsidó Carrie Fischer.

A ’70-es és kora ’80-as években azért még jut némi ideje Fischernek a Csillagok háborúja mellett a Simon és Garfunkelből önálló pályát indító Paul Simonra is, akivel hol járnak, hol szakítanak, hol elválnak, hol összeházasodnak ekkoriban. Simon a kapcsolatukról írt dalában, a Hearts and Bones-ban „másfél bolygó zsidóról” beszél (ebből ő egy, Carrie Fischer pedig a maradék fél) – ez Simon életművének talán legdirektebb utalása saját zsidóságára.

Ebben az időszakban írja Fischer nagy sikerű önéletrajzi regényét is, amelyből ’90-ben még film is készül Merly Streep és Shirley Maclaine főszereplésével.

A következő évtizedek valamivel kevesebb reflektorfényt hoznak számára, de azért 1986-ban játszik Woody Allen csodálatos filmjében, a Hannah és nővéreiben, fontos szerepe van a Harry és Sally című híres romantikus vígjátékban és a Blues Brothers-ben, feltűnik még a Sikoly című, káprázatos horror-paródia harmadik részében is. És közben végig, hosszú-hosszú éveken keresztül dialógusokat és forgatókönyvrészleteket ír világsztárként, névtelenül nagy költségvetésű hollywoodi mozikhoz,ő a legkeresettebb szövegmunkások egyike.

Paul Simon utáni második férje azért hagyja el, mert rájön, hogy a férfiakhoz vonzódik, egy barátját kábítószer-túladagolás miatt holtan találják meg az ő ágyában és mindez nem segíti kötődési problémáinak leküzdésében. Többször is meg kell küzdenie a kábítószerfüggőséggel.

Egészen korai emlékei viszont a zsinagógában énekelő édesapjáról, a péntek esti gyertyagyújtásokról sokat segítettek neki, hogy legyen ereje visszanyerni a stabilitását, szeretetben felnevelni a kislányát, akivel gyakran járnak péntek esténként zsinagógába, sábeszi vacsorára ortodox barátaikkal. „Annyira jó péntek esténként gyertyát gyújtani és hálát adni azért, ami az elmúlt héten történt” – vallotta meg egy portrécikkben.

A ma 60 éves Carrie Fischer számára a judaizmus jelenti az érzelmi biztonságot: Isten éltesse még 60 évig, bis 120, lássuk viszont még 10 folytatásban a Csillagok háborújában.

És még egy meglepetés: nézzenek meg egy másik híres zsidót, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, akinek szintén ma van a szülinapja (a 67.), ahogy a vele közismerten rossz viszonyban lévő Obama elnökkel fénykardozik egy pihent agyú izraeli videón. A zsidó Leia és Han Solo mellé került végül egy zsidó jedi-lovag is. Őt is éltesse sokáig az Isten.

Netanjahu, a jedi 

ide kattintva nézhető meg


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek